**おかわかめ(雲南百薬)のポン酢和え Madeira vine with ponzu
『野菜としての知名度は決して高いとはいえず、市場に出回ることは少ないが、
茹でると粘りが出てワカメ に似た食感となり、おひたしや味噌汁にの具に用いられることが多い。
栄養価は葉物野菜の中では高く、葉酸、カルシウム、ビタミンA、ミネラルが豊富である。
地下茎から葉、茎まで全て食用になる。生では非常に苦いので生食には適さない。』
『Wikipedia』より抜粋
1.おかわかめを熱湯で15秒ほど茹で 冷水に取ります。
食べやすい大きさに切り ポン酢であえ 鰹節をのせます。
**桃とキュウリの甘酢和え Peach and cucumber with sweet vinegar
1.塩もみしたきゅうりと桃を甘酢で和えます。
**すきやき Sukiyaki
(写真は3,4人分ぐらいあります。作りすぎた。。。)
1.牛肉、糸こんにゃく、木綿豆腐(焼き豆腐のかわり)、青ネギ(春菊の代わり)、
ごぼう、たまねぎ、しいたけ。
関西風なので まず牛脂を引き スライス牛肉を広げて 砂糖を振りかけ焼き
ほかの材料を加えて さとう、みりん、しょうゆ(だいたい1:1:1)で煮ます。
2.卵を添えて。
** Madeira vine with ponzu
Madeira vine☆☆☆
1. Boil Madeira vine in hot water for 15 secs. Soak in cold water. Cut into bite size pieces.
Mix with ponzu and put dried bonito shavings on top.
** Peach and cucumber with sweet vinegar
1. Salt thin sliced cucumbers and when they are tender, wash with water then wring them dry.
** Sukiyaki (serves 3 to 4 people as shown. I made sukiyaki too much)
1. Slice beef, konnyaku noodles, hard tofu(instead of broiled tofu), green leeks (instead of
edible chrysanhemum), burdocks, onion and shiitake mushrooms.
Season with Kansai-style (sugar, sweet rice wine and soy sauce = 1 or more : 1 : 1)
2. Serve with egg.