アフィリエイト広告を利用しています

2024年03月29日

イースタークロスバンズ(ホットクロスバンズ) Hot cross buns

イースターサンデー(24年3月31日)の2日前のグッドフライデー(24年3月29日)に食べます。


It is for Good Friday(03/31/2024) baked on Easter Sunday (03/29/2024). 


IMG_20240329_053339.jpg


イースタークロスバンズ(ホットクロスバンズ) Hot cross buns

9個 (20cmのスクエアー型)

1.強力粉300g、塩小2/3,バター35g、砂糖大2,牛乳+卵1個=210cc、
  ドライイースト小1,シナモン小2/3,ナツメッグ小1/3,クローブひとつまみ、
  コリアンダーひとつまみ、オールスパイス少々 を パン焼き器の「パン生地」でセット。

2.途中でレーズン80g投入。

3.空気抜きをして 生地を9等分に丸め はみ出たレーズンは 中に入れ込みます。

4.20cmスクエアー型に クッキングシートを敷き 生地を並べ 40℃で 30分 発酵させます。
  または、冷蔵庫で一晩 発酵させます。

5.薄力粉50gを水で溶き 絞り袋にいれ 5.に 十字を描きます。

6.200℃で 15分 焼きます。

7.鉄板のまま取り出し、
  牛乳大1と砂糖小1をまぜたつやだし液を 液がなくなるまで 何度も塗ります。
  10分ほどそのまま放置します。

8.バターをたっぷり塗って食べます。



Hot cross buns (for 9buns, 20cm square mold)

1. Set 300g bread flour, 2/3tsp salt, 35g butter, 2tbs sugar, milk + 1 egg = 210cc,
1tsp dry yeast, 2/3tsp cinnamon, 1/3tsp nutmeg, a pinch of clove, a pinch of coriander,
a bit of allspice in a bread baking machine with "bread dough".

2. Add 80g raisins while kneading the dough.

3, Punch it and divide into 9 pieces and make them balls.

4. Place the balls in a 20 cm sq. mold.
Let the dough rise for 30mins. at 40℃。

5. Mix 50g plain flour and water and put it into a pastry bag
Squeeze into a cross on each bun.

6. Bake at 200℃ for 15 mins.

7. Take out as it is on the baking sheet. 
Mix 1tbs milk and 1tsp sugar to make glazing liquid. and spread it on the buns
until all of the liquid is used.
Let it sit for 10 mins.

8.Spead butter when you eat it.







カレイのバターソテー、人参、ほうれん草、ジャガイモ添え Flounder roasted in butter, served with carrots, spinach and potatoes

IMG_20240328_100909.jpg


**カレイのバターソテー、人参、ほうれん草、ジャガイモ添え
         Flounder roasted in butter, served with carrots, spinach and potatoes

**ニラ玉    Stir-fried Chinese chives and eggs

**キュウリ、ワカメ、カニかまの酢の物
         Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar

**ホウレンソウのお浸しと長芋
         Boiled spinach and Chinese yam in broth

**ポテトサラダ Potato salad




どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月28日

カツ丼   Pork cutlet bowl

IMG_20240327_103933.jpg


**カツ丼           Pork cutlet bowl 

**菜の花の酢味噌和え     Colza blossoms dressed with vinegar and miso  

**菊芋の甘酢和え       Jerusalem artichoke with sweetened vinegar 

**カブの葉と薩摩揚げの煮物  Boiled turnip leaves and Satsuma-age

**ナメコの味噌汁       Miso soup with nameko mushrooms

**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken

**自家製ぬか漬け       Homemade pickled vegetables



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月27日

クルミ小女子(こうなご) Stir-fried Walnuts and young sand lance with salted and sweetened


「クルミ小少女(こうなご)」は、買うと結構良い値段ですが美味しいので すぐに無くなりますよね


一番最近に作ったクルミ小女子 さとう煮詰めすぎず、ゆるめにしたので 売っている物に近いです。
IMG_20240327_165435.jpg


以前作ったもの。砂糖を煮詰めすぎて カリカリになりました。これも美味しいですが。。。
これ、ブログにアップするのを忘れていました。
IMG_20240314_063827.jpg


1.「食べる小魚」40gとくるみ40g(適当に割る)はフライパンでからいりしてから
  取り出します。
2.フライパンをきれいに拭いて 砂糖大2.1/2、みりん大1,酒大1、醤油大1を弱火で
  砂糖が溶け とろみがついてきたら 1.を入れ 混ぜ、火を止めます。
3.クッキングシートに広げて 冷まします。



1. Stir fry 40g chopped walnuts and 40g young sand lance in a frying pan without oil.
2. Clean the frying pan and put 2.5tbsp sugar, 1tbsp mirin, 1tbsp rice wine and 1tbsp soy sauce
and boil it until it thickens. Then add 1. and mix them together. Turn the heat off.
3. Spread 2. on a parchment paper. Let it cool down.


雨です   It's been raining


寒くはありませんが、雨が降り続いています。

It's not cold but it's been raining.


IMG_20240326_110740.jpg

**筑前炊き        Simmered chicken and root vegetables

**焼き長芋甘辛だれ    Grilled Chinese yam with sweetened soysauce

**ホウレンソウのお浸し  Boiled spinach in broth

**キュウリとカニかまの甘酢和え 
       Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar

**キャベツのマヨ和え   Cabbage dressed with mayonnaise



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月26日

ニラ団子   Chinese chive dumplings



IMG_20240325_104556.jpg


**ニラ団子       Chinese chive dumplings

**カボチャのポタージュ Japanese pumpkin potage

**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu

**菜の花の酢味噌和え  Colza blossoms dressed with vinegar and miso 

**鶏レバーの甘辛煮   Sweet and salty chicken lever

**色々野菜のサラダ   Salad with various vegetables


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月25日

アップルリングパン  Apple wreath bread


IMG_20240325_054032.jpg

18cmのエンゼル型

1.りんご1個は皮をむいて芯を取り(約200g)5mmぐらい厚さのいちょう切りにします。
  その1割ぐらいの砂糖とレモン汁少々をいれて 5分ほどレンチンします。
  汁を切り 冷まして から シナモンパウダー少々を入れ 混ぜます。

2.パン焼き器に 水110cc、溶き卵20g弱、 強力粉160g、薄力粉40g、
  スキムミルク8g、砂糖16g、塩2g、ドライイースト3g、バター20gを入れ
  「パン生地」でスタート。

3.強力粉を振った台に取り出し ガス抜きして 30cmぐらいに伸ばします。

4.1.の林檎を 生地の上を数センチ残して 敷き詰めます。
  手前から 巻いていき 巻き終わりは閉じます。

5.6等分に輪切りし 油を塗った エンジェル型に 巻き止まりを内側にして
  縦に 並べます。

6.40℃で 30〜40分 倍になるまで発酵させます。
 (ここではラップをして 冷蔵庫で 明朝焼くまで 発酵させました)。

7.溶き卵を塗り オーブンで 190℃で20分ぐらい焼きます。

8.粉砂糖40gに水7ccほど入れ アイシングを作り 冷ましたパンにかけます。


(18cm wreath mold)
1. Peel and remove the core of an apple and cut into 5mm thickness rectangle slices.
(about 200g). Add 20g sugar and a little lemon juice then microwave for 5 mins.
Drain. Let it cool down. Mix cinnamon powder.

2. Set 110cc water, 20g beaten eggs, 160g bread flour, 40g plain flour, 8g skimmed milk,
16g sugar, 2g salt, 3g dry yeast, 20g butter in a bread baking machine. "BREAD DOUH".

3. Remove onto a floured surface and punch.
Roll out the dough about 30cm width.

4. Spread 1. apples all over the dough(leave 2cm from the top edge)
and roll it from the front. Close the ends.

5. Cut 4. into 6 round slices and put them in an oiled giant donut cake mold with the seam facing inside.

6. Let ferment 5. in a 40℃ for 30 to 40 mins. until doubled in size.

7. Brush the top of it with beaten egg. and Bake at 190℃ for 20mins.

8. Mix 40g powdered sugar and 7cc water to make icing and pour over 7. after the bread has cooled.






桜始開   Sakura-Hajimete-Hiraku

CIMG0007.JPG



桜始開(さくらはじめてひらく)

3月25日 から 3月29日 ごろ。

仲春

桜の花が咲き始める。




Sakura-Hajimete-Hiraku

Around March 25 to March 29.

Mid-Spring

First cherry blossoms.



天ぷら盛り合わせ  Tempura


IMG_20240324_111413.jpg



**天ぷら盛り合わせ
   (かぼちゃ、れんこん、ごぼう、エリンギ、しいたけ、えのきだけ、さつまいも、なすび)
  Tempura(Japanese pumpkin, lotus root, burdock, eringi, shiitake, enoki,mushrooms,
      Sweet potato, eggplant)

**きゅうりとカニかまの酢の物 Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar

**ほうれん草のゴマ和え    Spinach dressed with sesame paste

**ピーマンとベーコンの炒め物 Stir-fried green peppers and bacon

**色々野菜のサラダ      Salad with various vegetables


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.



最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2024年03月 >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
カテゴリアーカイブ
最新コメント