アフィリエイト広告を利用しています

2024年04月13日

サツマイモきんとんと桜湯 Mashed sweet potatoes and Sakura-yu

サツマイモの茶巾絞り(きんとん) と 桜湯(茶)


IMG_20240413_045655.jpg

2種のきんとん。(計8個)

1.正味200gのさつまいもは 適当な大きさに切り ラップをして レンチン5〜6分し、
  マッシュしてから 裏ごしし 2等分します。
2.牛乳50cc、砂糖20gを 2等分します。
3.プレーン: 弱火で さつまいもと2.を混ぜます。
  抹茶入り: さつまいもと2.に抹茶小1/2をくわえて 弱火で 混ぜます。
4.各4等分して ラップで茶巾にします。


桜湯(茶)
桜の花の塩漬けを軽く洗って(または 塩を振り落とし) 熱湯を注ぎます。


Mashed sweet potatoes
 
1. Chop 200g net weight sweet potatoes then microwave for 5 to 6 mins.
Then mash and pureed. Divide it into two (one for plain one the the other for maccha one)
2. Mix 50cc milk and 20g sugar then divide it into two.
3. For plain one, Mix sweet potatoes and 2. in a low heat.
For Maccha one, mix sweet potatoes, 2. and 1/2tsp maccha in a low heat.
4. Divide into 4 pieces each item. Then wrap with cloth and squeeze the top.



Sakura-yu(tea)
It is a hot drink with a salt-preserved cherry blossom in it.




ヤンニョムチキン    Yangnyeom chicken


ここのところ初夏を思わせるような気候です。

It's been so warm for the past few days that I feel like it's already early summer.


IMG_20240412_105901.jpg


**ヤンニョムチキン    Yangnyeom chicken

**カボチャのサラダ   Japanese pumpkin salad

**キュウリとイカとワカメの酢の物
             Cucumber, squid and wakame with sweetened vinegar

**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu

**チキン入り色々野菜のサラダ  
             Salad with various vegetables and chicken



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年04月12日

鰤のにぎり   Japanese amberjack nigiri sushi

IMG_20240411_103758.jpg


**ブリのにぎり寿司  Japanese amberjack nigiri sushi

**ブリの赤だし    Red(dark brown) miso soup

**めかぶと大葉のポン酢和え
      Mekabu(root of the wakame seaweed) and green perilla with ponzu  

**ごぼうの甘辛炒め  Stir-fried burdock with sweet and salty sauce

**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth

**きゅうりとミニトマトのサラダ
      Salad with cucumber and cherry tomatoes



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.


2024年04月11日

鮭と大根の煮物   Simmered salmon and daikon

昨日、妹から 目の手術はうまくいき、病室でくつろいでいると ラインが来ました♪
ホッとしています。

I got a message from my sister yesterday that the operation went well.
I am relieved to hear that.



IMG_20240410_112115.jpg


**鮭と大根の煮物     Simmered salmon and daikon

**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age

**菊芋の甘酢和え     Jerusalem artichoke with sweetened vineger

**茄子の味噌田楽     Grilled eggplant with sweet miso paste

**キャベツとハムのサラダ Cabbage and ham salad



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.





2024年04月10日

晴天   A blue sky



待ちに待った 晴天 です。

ウォーキングしてきました。
桜は 葉桜になりつつあります。 間に合ってよかった。


We finally had a blue sky.
I was taking a walk around in the neighborhood
A cherry tree with blossoms that have started to fall and the leaves have started to grow.
I made it on time.



IMG_20240410_112350.jpg




足下は 桜の絨毯です。    I walked on the carpet of cherry blossom
IMG_20240410_112230.jpg





旬の物   Seasonal ingredients

ホタルイカは今が旬♪

Firefly squid is a seasonal ingredient♪


IMG_20240409_103308.jpg


**ホタルイカの酢味噌    Firefly squid with miso and vinegar

**ホタルイカの炊き込みご飯 Japanese mixed rice with firefly squid

**豚の生姜焼き       grilled pork

**ホウレンソウのお浸し   Boiled spinach in broth

**春雨サラダ        Glass noodle salad

**なめたけ入りの豚汁    Pork soup with nametake mushrooms

**色々野菜のサラダ     Salad with various vegetables



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年04月09日

鴻雁北   Kougan-Kaeru

3鴨か雁−.JPG
TV画面から  It was shown on TV



鴻雁北(こうがんかえる)

晩春

4月9日 から 4月13日 ごろ。

冬の間を日本で過ごしていた雁(がん)が北国へ去って行くころ。




Kougan-Kaeru

Late spring

Around April 9 to April 13.

Wild geese fly north.




鮭のちゃんちゃん焼き  Grilled salmon and vegetables with miso and butter

ここのところ 快晴が無く 曇り空が続いています。
晴れた綺麗な空が見たい。

Cloudy skies have continued of late.
I want to see a cloudless blue sky.




IMG_20240408_104203.jpg


**鮭のちゃんちゃん焼き  Grilled salmon and vegetables with miso and butter

**ネギとイカのぬた    Welsh onion and squid dressed with vinegar and miso paste

**菊芋の甘酢和え     Jerusalem artichoke with sweetened vinegar

**里芋の煮っ転がし    Simmered taro with sweet soy sauce

**キャベツのサラダ    Cabbage salad



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.



2024年04月08日

ニラ餃子       Fried garlic chive dumplings

Tちゃんが桜の写真を送ってきてくれました。
すごく綺麗です。

My friend, T-chan sent me some pictures of cherry blossoms.
They are beautiful.


1712463082589.jpg1712463082496.jpg

1712463082496.jpg1712463082044.jpg






変な献立です、中華なのか和食なのか(笑)。   
An unusual combination, Chinese dishes or Japanese dishes (lol)

IMG_20240407_113315.jpg

**ニラ餃子       Fried garlic chive dumplings
**海老チャーハン    Fried rice with shrimp

**肉団子入り中華スープ Meat ball soup

**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu

**タケノコの木の芽和え 
     Bamboo sprouts dressed with a leaf bud of Japanese pepper and miso

**きゅうり、カニかま、ワカメの酢の物
     Cucumber, imitation crab meat and wakame with sweetened vinegar

**チキン入り色々野菜のサラダ
     Salad with various vegetables and chicken


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。


Every dish was delicious. Thank you.




2024年04月07日

アイムドーナツ??? I'm donut???


最近話題になっている ドーナツ 「アイムドーナツ?」を食べてみたく
お店を探しましたが大阪にはありませんでした。
が、レシピを見つけたので 参考にして作ってみました。

だんどり亭 さん

I want to eat the donut "I'm donut?"
I searched on the internet but there's not any store in Osaka.
But I found the recipe


IMG_20240407_053026.jpg




1.カボチャ40gはレンチンして柔らかくし マッシュします。
2.パン焼き器に強力粉150g、1.のかぼちゃ、牛乳40cc、みりん小2,
  卵1個、バター20g、塩少々、ドライイースト小1をセット。
  「パン生地」でスタート。
3.粉を振った台に出し、空気抜きして 6等分に丸めて 40℃で 35分 発酵。
4.油で 2分ほど揚げ、
5.冷めたら粉砂糖を振りかけます。



1. Microwave 40g pumpkin then mash.
2. Set 150g bread flour, pumpkin, 40cc milk, 2tsp mirin, 1 egg, 20g butter,
a pinch of salt and 1tsp dry yeast in a bread baking machine.
Start with "DOUGH"
3. Remove 2. on to the floured table and punch.
Divide it into 6 pieces and make 6 balls.
Let the dough rise in the oven 40℃ for 35 mins.
4. Deep fry for 2 mins.
5. Let them cool down and sprinkle powdered sugar.






最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2024年04月 >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
カテゴリアーカイブ
最新コメント