2023年02月06日

豚肉とごぼうの甘辛揚げ Fried pork and burdock with salty-sweet sauce


「豚肉とごぼうの甘辛揚げ」は どの番組か忘れたそうですが、
また食べたい一品でした♪


"Fried pork and burdock with salty-sweet sauce" was very good.
I'd like to have it again♪




IMG_20230205_111235.jpg


**豚肉とごぼうの甘辛揚げ   Fried pork and burdock with salty-sweet sauce

**赤カブの甘酢和え      Red turnip with sweetened vinegar

**アボカドとミニトマトのオリーブオイル和え
        Avocado and cherry tomato with olive oil

**ごぼう天と小松菜の煮物  
        Simmered burdock root tempura and Japanese mustard spinach

**色々野菜のサラダ      A salad with various vegetables


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were delicious. Thank you.





2023年02月05日

悪魔のおにぎり、マイブームです   We are into "addictive rice balls"


夫も私も「悪魔のおにぎり」食べ出したら 止まりません。

Once you have a bite "addictive rice balls", you will become addicted♪

IMG_20230204_112651.jpg

**悪魔のおにぎり(2,3人分) Addictive rice balls(for 2 to 3 people)

**いわしの塩焼き        Salt-grilled sardine

**茄子の揚げおろし煮      Fried eggplant in broth

**キャベツとウインナーの炒め物 Stir-fried cabbage and wienerwurst

**色々野菜のサラダ       A salad with various vegetables

**薄揚げのお味噌汁       Miso soup with thin deep-fried tofu


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.





2023年02月04日

アボカドチップ   Avocado chips


チョコブラウニーを1台焼いて、
豚まんを16個作って
大忙しの朝でした。

その合間に
ネットで見た アボカドチップを作ってみました。

Baking brownie and making 16 steamed pork buns,
it was a busy morning.

While I was doing them, I made avocado chips which I learned on the web.





IMG_20230204_070600.jpg


アボカド半分を2mm厚さに薄く切り、
耐熱容器に クッキングシートを敷いた上に 並べます。
塩、こしょう、粉チーズを振りかけ
レンジ600wで2分半
返して 2分 チンします。


Slice 1/2 avocados into 2mm thickness.
Lay parchment paper on a heat-proof container. and place sliced avocadoes on it.
Sprinkle salt, pepper and powdered cheese over them.
Microwave 2mins and a half at 600w.
then turn them over and microwave for 2mins.

















東風解凍   Harukaze-Kouri-wo-Toku

CIMG0002.JPG



東風解凍(はるかぜこおりをとく)

2月4日 から 2月8日 ごろ。

初春

東風が熱い氷を解かし始める。




Harukaze-Kouri-wo-Toku

Around February 4 to February 8.

Early Spring

East wind melts the ice.



立春   Risshun


CIMG0005 200-2-11白梅 1.jpg



立春(りっしゅん)

2月4日。

旧暦では、一年のはじまりは立春からと考えられていました
梅の花が咲き始め、徐々に暖かくなり、春の兆しがところどころで見られます。





Risshun

February 4.

Beginning of spring.








恵方巻き   Fortune sushi roll


巻き寿司の丸かぶり、南南東に向かって 無言で食べました♪
夫、手作りの具一杯の太〜い巻き寿司です。

高野豆腐の含め煮と干し椎茸の含め煮 大好物です♪


Eho-maki (fortune sushi roll) are thick sushi rolls which is believed to bring good fortune if eaten while facing the year's “Eho” (good luck direction).
This year's lucky direction is South southeast.


IMG_20230203_105646.jpg


**恵方巻き       Eho-maki(fortune sushi roll)

**高野豆腐と干し椎茸の含め煮 
    Freeze-dried tofu and dried shiitake mushroom simmered in seasoned broth

**大根の甘酢和え    Daikon with sweetened vinegar

**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth

**色々野菜のサラダ   A salad with various vegetables



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.



2023年02月03日

4種のおいも   Tubers and roots


おいもって色々の種類があるんやねぇ〜〜♪

Tubers and roots ♪



IMG_20230202_115800.jpg

**4種のおいも(山の芋、じゃがいも、サツマイモ、里芋)の天ぷらとコーンのかき揚げ
    Tubers and roots tempura (Chinese yam, potato, sweet potato, taro) and corn tempura

**かぶのみぞれ餡かけ Simmered turnip with grated daikon

**三度豆の胡麻よごし Common beans with sesame sauce

**長いもとオクラ   Chinese yam and okra

**色々野菜のサラダ  A salad with various vegetables


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.





2023年02月02日

ステーキ♪   Beef steak♪


大好きなステーキ♪

My favorite food♪


IMG_20230201_114227.jpg


**ビーフステーキ、フライドポテトと人参グラッセときゅうり添え
        Beef steak with French flies, grazed carrot and cucumber

**マカロニグラタン     Macaroni au gratin

**赤カブの甘酢和え     Turnip with sweetened vinegar

**キャベツ入りポテトサラダ Potato salad with cabbage

**色々野菜のサラダ     A salad with various vegetables





どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.





2023年02月01日

ラムレーズンと晩白柚ピール入りバウンドケーキ Pound cake with rum raisin and orange peel

通常のラムレーズンバウンドケーキに 冷凍保存している 晩白柚ピールを
加えてみました。
良い感じです♪

Adding Banpeiyu-peels to the ordinary pound cake with rum raisin,
made really good♪



IMG_20230201_061735.jpg


1.薄力粉100g、アーモンドパウダー20g、BP小1 は ふるっておきます。

2.室温に戻したバター100gに 砂糖 100gを2,3回に分けて加え 泡立器で混ぜます。
  さらに卵2個も 2,3回に分けて 加え クリーム状になるまで 泡立器で混ぜます。

3.1.を加え ゴムべらで切るように混ぜ合わせます。

4.バニラエッセンス数滴と ラム酒漬けのレーズン+晩白柚ピールのみじん切り=120g 
  を加えて混ぜ、型よりも大きめのオーブンシートを敷いた型に流しいれます。

5.トントンとして 空気を抜き、170℃のオーブンで45分焼きます。

6.焼き上がったら 型からはずし オーブンシートの側面を外し
  ラム酒大1,砂糖大1,水大1の液を ケーキ全体に刷毛で塗ります。

7.粗熱が取れたら オーブンシートを戻し ラップに包み、ビニール袋に入れて
  冷蔵庫で2日以上置きます。




Pound cake with rum raisin and orange peel (19~21cm loaf tin)


1. Shift 100g cake flour, 20g almond powder and 1tsp BP.

2. Let 100g butter warm to room temperature.
Cream together the butter,100g sugar and 2 eggs with a whisk until light and fluffy.

3. Add 1. and fold the dough and use a rubber spatula in a cutting motion.

4. Add a few drops vanilla essence and 120g (rum raisin+chopped orange peel).
Mix them together.
Pour into a loaf tin lined with a parchment paper which is larger than a tin.

5. Deflate the mixture by slapping it.
Bake at 170℃ for 45 mins.

6. Remove from the tin and remove the sides of parchment paper.
Brush top and sides with a mixture of 1tbsp rum, 1tbsp sugar and 1tbsp water.

7. Let it cool down and then put the parchment paper on and wrap with a plastic film
And put it in a plastic bag.
Let it sit at least 2 days in a refrigerator.









女子会♪  Girls gathering♪

3,4年ぶりかの女子会でした。
気の置けない友とあって 楽しくすごしてきました。


It's been 3, 4 year since we last had girls gathering.
We had a great time.



梅田の「日本料理 有馬」      Japanese restaurant ARIMA at Umeda
IMG_20230131_152002日本料理有馬.jpg


まずは「乾杯!」     ”Kanpai" (cheers)
IMG_20230131_152256乾杯.jpg顔カバー.jpg



胡麻豆腐、いくら、青味、美味ジュレ   goma-tofu, salmon roe, leaves, jelly
IMG_20230131_152223胡麻豆腐、いくら、青味、美味ジュレ.jpg


お造り三種盛り、あしらい     assorted 3 kinds of sashimi, garnishes
IMG_20230131_152208三種盛り、あしらい.jpg


鰤照焼、厚焼玉子、海老芝煮、茶巾南瓜、他  
amberjack, grilled with teriyaki sauce, thick omelet, shrimp, Japanese pumpkin, and others
IMG_20230131_152150鰤照焼、厚焼玉子、海老芝煮、茶巾南瓜、他.jpg


海老おかき揚げ、白身魚、野菜二種  
Fried shrimp with rice crackers, white-fleshed fish, two kinds of vegetables
IMG_20230131_152134海老おかき揚げ、白身魚、野菜二種.jpg


国産牛出汁しゃぶ、添え野菜   Japanese beef shabu-shabu with vegetables
IMG_20230131_152050国産牛出汁しゃぶ、添え野菜.jpg


炊き込みご飯、香の物、赤だし  Japanese mixed rice, pickles, dark brown miso soup
IMG_20230131_152033炊き込みご飯、香の物、赤だし.jpg



シャーベット     sherbet
IMG_20230131_152017シャーベット.jpg



あわてていて、バスに乗ったら おばあさんが 「次降りますのボタン」を
何度も押していらしたので、「もうボタン付いていますよ」と言った自分がマスクを忘れて
きていることに気づきました。
「マスクを忘れてしまった!」と手で口を押さえて会話。
「どこまで行きはるの?」とおばあさん。
「梅田に」。
「混んでるから マスクしたほうがよいね」。

それを聞いていた 後ろに座っていらした人が 「これをどうぞ」と マスクをくださりました。


用事があったので、約束時間より1時間半ほど早く梅田に着き、あちこち買い物やら
していて ビルから出たら、どっちにいったらよいのかわからなくなり、
天井の標識をさがしていたら(行く度に違う道が出来ています)
若い男性が 「どこに行かれるのですか?」と そして 途中まで一緒に行ってくれました。

集合場所に着いてから 知らないグループの人に 友達だと思い「ウァ!」と肩をトンとしたら、
相手の方々も私も 人違いでびっくりして 大笑いしたりと。

友と会うまでに2つの親切にめぐりあい、大笑いもし、ドラマを作りました(笑)


友たちとは 話が尽きなく あぁという間でした。楽しく過ごしました。




















最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2023年02月 >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
カテゴリアーカイブ
最新コメント