2024年07月15日
パイナップルのアップサイドダウンケーキ Upside-down cake
15cm 丸形 1台 (底が抜けない型)
下準備;
1.型に クッキングシートを敷きます。
(底が抜ける型の時は まず内側全体にアルミフォイルを敷き、その上に
クッキングシートを敷きます)
2.パイナップル缶 1缶の内 4枚は キッチンペーパーで汁気を拭き取り
4枚は1cmぐらいに切っておきます。
残りは 朝食に どうぞ。
3.シロップは レンチンして 沸騰させておきます(缶臭さを取るため)。
4.グラニュー糖40gを小鍋に入れ 鍋をやさしく揺すりながら ブラウン色になったら
火を止め バター5gを入れ 溶けたら パイナップルの汁(暖かい物)大2ぐらいを
少しずつ入れます。
5.型に流し入れ(底に行き渡るぐらい)、パイナップル4枚を敷き詰めます。
生地を作ります;
6.室温にもどしたバター100gとグラニュー糖80gを 泡立器で 白っぽくなるまで
混ぜ 溶き卵2個を少しずつ加えて 混ぜます。
7.薄力粉100gとBP2gを振るい 6.に入れ ゴムべらで混ぜ つやのある生地にし
カットしたパイナップルとパイナップル汁30ccを加えて 混ぜます。
8.5.に流し入れ 表面を平らに(真ん中をすこしくぼますとよいです)します。
9.170℃で40分〜50分 焼きます。
10.熱いうちに パイナップル汁を塗ります。冷まします。
11.型から出して ひっくり返し 表面につや出し用にマーマレードなどのジャムを塗ります。
15cm round tin
1. Lay cooking paper on the tin.
2. Wipe the liquid of 4 slices of a canned pineapple and chop 4 slices.
3. Microwave canning liquid to boil
4. Boil 40g granulated sugar in a small pot over low heat until brown to make caramel sauce
Turn off the heat and add 5g butter. When it melts, add 2tbsp warmed canning liquid little by little.
5. Pour it in a tin. Then place 4 pineapples.
Making dough;
6. Whisk 100g soft butter and 80g granulated sugar until it turns white then add 2 beaten eggs
little by little.
7. Shift 100g cake flour and 2g baking powder and add to 6
Fold the dough and use a rubber spatula in a cutting motion.
Add chopped pineapples and 30cc canning liquid. Mix them together.
8. Pour the dough into 5.
9. Bake at 170℃ for 40min to 50mins.
10 While it is still hot, apply canning liquid. Let it cool down.
11. Remove from the tin and turn upside down. Apply jam for glazing.
鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
静かな 休日です♪
Quiet weekend ♪
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**キャベツとベーコンの炒め物 Stir-fried cabbages and bacon
**さやえんどうの煮物 Boiled field peas
**きゅうりとミョウガとミニトマトの酢の物
Cucumbers, Japanese gingers and cherry tomatoes with sweetened vinegar
**モロヘイヤのお浸し Boiled Jew's mallow in broth
**自家製きゅうりと小松菜のお漬け物
Homemade pickles of cucumber and Japanese mustard spinach
**ごはん Rice
**赤だし Red (dark-brown) miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
Quiet weekend ♪
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**キャベツとベーコンの炒め物 Stir-fried cabbages and bacon
**さやえんどうの煮物 Boiled field peas
**きゅうりとミョウガとミニトマトの酢の物
Cucumbers, Japanese gingers and cherry tomatoes with sweetened vinegar
**モロヘイヤのお浸し Boiled Jew's mallow in broth
**自家製きゅうりと小松菜のお漬け物
Homemade pickles of cucumber and Japanese mustard spinach
**ごはん Rice
**赤だし Red (dark-brown) miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.