2024年11月03日
ご飯入りお好み焼き Okonomiyaki with rice
娘が来ているので 朝は 食パンの代わりに 低FODMAP食材を取り入れた お好み焼きを作りました♪
(1枚)
1.ボウルに卵1個を割りほぐし 塩、胡椒します。
2.冷やご飯100g、米油大1,キャベツの千切り(またはみじん切り)100gぐらいを
入れ混ぜ フライパンで蓋をして 両面焼きます。
3.お好み焼きソース、マヨネーズ、鰹節、青のりなどをかけます。
または お好み焼きソース、マヨネーズの代わりに 醤油を薄く塗ってもよいです。
Okonomiyaki followed by the ingredients of Low FODMAP
(for 1 okonomiyaki)
1. Beat an egg in a bowl and add a pinch of salt and pepper.
2. Add 100g leftover rice, 1tbsp rice oil, 100g chopped cabbages and mix them together.
Cover and heat it in a pan on both sides .
3. Spread okonomiyaki sauce, mayonnaise, dried bonito shaving and dried green seaweed.
Or spread soy sauce instead of okomomiyaki sauce and mayonnaise.
低FODMAPを取り入れたお料理 Dishes followed by Low FODMAP
夫は 娘のために 低フォドマップ食材を取り入れたお料理を作りました♪ 力作です♪
My husband cooked easy on the stomach dishes for our daughter with his all heart♪
**チキンナゲット Chicken nuggets
**大根と二十日大根の塩麹和え Daikon and radish dressed with salted rice malt.
**焼きブロッコリーと人参 Grilled broccoli and carrot
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**いわしの生姜煮 Simmered sardine with ginger
**鮭の粕汁 Sake-lees soup with salmon
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年11月02日
楓蔦黄 Mimiji-Tsuta-Kibamu
鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**茄子の味噌炒め Stir-fried eggplant with miso
**ササゲのゴマ和え Black eyed beans with sesame paste
**小松菜と薩摩揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and deep-fried fish paste
**きゅうりとカニかまの酢の物
Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
**野菜サラダ Vegetable salad
**具だくさん味噌汁 Miso soup with lots of ingredients
**麦入りごはん Rice with barley
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年11月01日
豆腐づくし All kinds of Tofu
急にさむくなりましたね。
衣替えも部屋の模様替えも しなければ。。。
The weather suddenly got cold.
It's time to change clothes and redecorate rooms for autumn and winter.
**肉豆腐 Simmered beef and tofu
**炒り豆腐 Scrambled tofu
**豆腐の田楽 Tofu with miso paste
**納豆、だいこんおろし、オクラ Natto, grated daikon and okra salad
**揚げ出し豆腐 Agedashi-Tofu (deep-fried tofu)
**野菜サラダ Vegetable salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
衣替えも部屋の模様替えも しなければ。。。
The weather suddenly got cold.
It's time to change clothes and redecorate rooms for autumn and winter.
**肉豆腐 Simmered beef and tofu
**炒り豆腐 Scrambled tofu
**豆腐の田楽 Tofu with miso paste
**納豆、だいこんおろし、オクラ Natto, grated daikon and okra salad
**揚げ出し豆腐 Agedashi-Tofu (deep-fried tofu)
**野菜サラダ Vegetable salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年10月31日
ハロウィーン Halloween
米で作った団子をかぼちゃ餡で包み、かぼちゃの皮で顔を作ります。
1.米1合を洗い 普通にごはんを炊くよりも 少し多めの水を入れ 3時間以上 漬けておきます。
パン焼き器に 砂糖60gも加えて 「もち」でセットします。
取り出して 適当な大きさに丸めて かぼちゃ餡30gで包み、
かぼちゃの皮で顔を作ります。
残りの団子は 色づけして 串にさして 3色団子にします。
1.かぼちゃ餡;
種を取り除いたかぼちゃ300〜400gを ざく切りして 皮ごとレンチンします。
皮を取り除き(皮でジャック・オー・ランタンの顔をつくります)
砂糖(かぼちゃの10%)と塩少々を加えて つぶして、裏ごしします。
2.ラップを広げ その上に 1.の餡の30gぐらいを手で押し広げ その上に団子をのせ
茶巾にします。
3.かぼちゃの皮で顔を作ります。
jack-o-lantern with Japanese pumpkin Chakin-Shibori and Skewered three-color dumpling
1. for Japanese pumpkin paste (for jack-o-lantern Chakin-Shibori)
Remove seeds from Japanese pumpkin and microwave to cook.
Peel skin (skin is used for face later)
Mix 10% sugar of the flesh and a pinch of salt.
Mash it until there are no lumps.
2. for dumplings
Cook rice and then add sugar and mash. Make it several balls.
3. Put 30g pumpkin paste on a plastic film and put one rice ball on it.
Wrap it and make a ball.
4. Cut the skins and make a face with them.
4. Make some skewered balls with the left over rice balls
アジと白身魚のフライ Fried horse mackerel and white meat fish
**アジと白身魚のフライ Fried horse mackerel and white meat fish
**茄子の味噌田楽 Grilled eggplant with sweet miso paste
**きゅうりの塩昆布和え Cucumber dressed with thin stripped salt kelp
**鶏レバーの生姜煮 Braised chicken liver and ginger
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**野菜サラダ Vegetable salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年10月30日
カレーライス Curry and rice
2024年10月29日
京都:石清水八幡宮〜伏見稲荷〜月桂冠大倉記念館〜京都・離宮 Kyoto:
大阪・京都の1日観光チケットを購入して 28日 朝から夕方まで 観光しました。
月桂冠大倉記念館も京都・離宮も 予約した時間よりも 1時間半近く早く着いたのですが
ダメ元で 聞いたら 両方とも 早めてもらえて、
1時間に1本しか運行してない京都市バスに 何度も 乗れたり、
行きも帰りもラッシュアワーにもかかわらず 座れたり、
出発まで大雨だったのに 出発の時は 曇りで 昼頃 青空になりと、
とても ラッキーで幸せな一日でした♪
朝 家を出て まず 石清水八幡宮(今回はケーブルで上りました)に行き、
On 28th, We left home early in the morning and first visited
Iwashimizu-Hachimangu
静かな森の中で 鳥のさえずりが聞こえ 空気が美味しく 良い空間です。
I hear birds singing in the forest. The air is so fresh. It is a good place.
エジソンさんは ここの竹を使ってフィラメントを作りました。
Thomas Edison searched the world for the best possible filament material and chose bamboo from here.
次に 伏見稲荷大社 に行き、
and second Fushimi-Inari Taisya,
ここは90%ぐらい外人ばかりでした。 There are more foreigners than Japanese
おいなりさんを買って 軽いランチです。
We bought Inari-zushi(vinegared rice wrapped in deep-fried bean curd)
そして 月桂冠大倉記念館 を訪れ
then to
Gekkeikan Okura Sake Museum
3種のお酒を試飲させてもらいました。 どれも美味しかったです。
We can sample the taste of three kinds of sake(rice wine). They were delicious.
目的地の 京都・離宮」(出汁のお店)に行きました。
And finally, we went to Kyoto,Rikyu" restaurant
4種のお出汁を試飲して 1種を決め、それでだし巻き卵を作ってもらい、出汁茶漬けの出汁を
もらいます。
電車にもバスにもうまく乗れ 予約していたところも 時間を変えてもらえて、
とても良い、ラッキー?、な 一日でした♪
15,000歩ほど歩きました。
My husband and I had a wonderful day.
I walked 15,000 steps.