**きゅうりのきゅうちゃん Pickled cucumber
「*美月*」さんを参照しました♪
作り方☆☆☆
このレシピの半量で作りました。
1.きゅうり500gを5mm厚さにスライスして 塩15gをまぶし 1時間おきます。
2.お湯を 1.に2回かけて よく絞ります。
3.醤油75cc、酢大1弱、みりん大1弱、さとう50g、しょうが1かけの
せんぎり、塩昆布大1/2を鍋に入れ 沸騰させます。
4.3.にきゅうりを入れ 再び沸騰させ きゅうりを引き上げます。
調味液は5分ほど煮て 半量ぐらいにします。
5.きゅうりと調味液を容器に入れ 半日以上おきます。
**厚揚焼き Grilled thick fried tofu
1.厚揚を焼き 大根おろしとおろししょうがをのせ めんつゆをかけます。
**ほうれん草とキャベツの煮浸し Spinach and cubbage in a mild broth
1.鍋に だし汁250cc、さとう大1,醤油大1.5,酒大1を沸かし
キャベツ、しいたけ、ほうれん草を さっと煮ます。
**モロヘイヤのツナ和え Jew's mallow dressed with canned tuna
(2,3人分)
1.モロヘイヤ1袋は 茹でてから 小さく切り シーチキン1缶と白だし大3で和えます。
塩少々で味を整えます。
** Pickled cucumber
1. Cut 500g cucumber into 5mm thickness slices. Mix with 15g salt and let it sit for 1 hour.
2. Pour warm water over 1. twice then squeeze.
3. Put 75cc soy sauce, 1tbsp or less vinegar, 1tbsp or less sweet rice wine, 50g sugar,
1 clove of thin stripped ginger and 1/2tbsp thin-strip-salt-kelp in a pot and bring it to boil.
4. Add cucumbers to 3. and bring it to boil again then remove cucumber from the pot.
Boil down the broth until 1/2.
5. Put the cucumber and the broth in a container or a plactic bag.
Let it sit for more than half a day.
** Grilled thick fried tofu
1. Grill thick fried tofu and put grated white radish and grated ginger on top.
Pour seasoning soy sauce over them.
** Spinach and cabbage in a mild broth
1. Put 250cc soup, 1tbsp sugar, 1.5tbsp soy sauce and 1tbsp rice wine in a pot
and bring it to boil
Add chopped cabbages, sliced shiitake mushrooms and booiled spinach and bring it to boil.
** Jew's mallow dressed with canned tuna (for 2 to 3 people)
1. Boil 1 bag of Jew's mallow and then chop.
Mix with 1 canned tuna and 3tbsp Shirodashi (light colored and seasoned soy sauce) .
Add a little salt if you need.