2019年07月29日
焼酎に抹茶ラテ Shochu with green tea latte
愛媛の酒豪のSさんから 教えてもらった 焼酎の飲み方。。。
「焼酎のオンザロックに 抹茶ラテを入れる!」
おいし〜〜〜い♪
Mr. S, lives in Ehime prf. taught me this "shouchu (a traditional Japanese distilled spirit) with green tea latte"
"Put some green tea latte in shouchu on the rocks."
It is good♪
眼科検診
菊かぼちゃのグラタン Gratin in a small Japanese pumpkin
**菊かぼちゃのグラタン Gratin in a small Japanese pumpkin
1.菊カボチャは 横半分に切り 中をくりぬきます。
レンジで加熱します。
2.フライパンにバターを溶かし、スライスタマネギとベーコンを炒め 小麦粉を振り
さらに炒め スープを加えて とろみが出たら 塩、こしょうで味を調え
1.に詰め チーズをのせて 焼きます。
**しめさば Shimesaba (salted and vinegared mackerel)
1.鯖を3枚におろして 身に塩をたっぷりまぶし 1時間おき
水できれいに洗い 拭き取り 昆布ではさんで 甘酢をひたひたにいれて
2時間ほどおきます。
2.腹骨をすき取り 中骨を抜いて 皮をはぎ そぎ切りにします。
(切るとき 切りにくいなあとおもったのですが 包丁の切れが悪いのかとおもい。。。
一口食べて 皮をはぐのを忘れていたことに気がつき 一切れずつ皮をはぎました)
**空心菜のおひたし Chinese water spinach salad
1.空心菜を茹で めんつゆで和えます。
** Gratin in a small Japanese pumpkin
1. Cut one Japanese small pumkin into half crosswise then scoop out seeds with a spoon.
Microwave to cook.
2. Butter in a frying pan and stir fry sliced onion and bacon.
Sprinkle flour and stir fry them then add soup and cook until the broth has thickness.
Season with salt and pepper.
Put it in 1.(pumpkin cup) and put cheese on top. Bake them until browned.
** Simesaba (salted and vinegared mackerel)
1. Clean one mackerel and cover salt on fillets. let it sit for 1 hour.
Wash with water then wipe off moisture.
Put kelp in a container and put fish on them and then put kelp on them.
Pour in just enough sweet vinegar to cover. Let it sit for 2 hours.
2. Remove bones and peel the skins. Slice them into bite size pieces.
(I forgot to peel skins. As I took the bite of it, I just found out.)
** Chinese water spinach salad
1. Boil chinese water spinach and then mix with seasoning soy sauce.