2016年11月14日
第九・振替レッスン A makeup class for a chorus of The Ninth
以前の台風(9月20日)で中止になった 第九の振替レッスンが ありました。
細かいことの動作 そして 初めから 終わりまで 通しで 練習。
もうすぐ完成です ♪
We had a makeup class. The closing of the class was due to the typhoon (20th of Sept)。
We practiced some details and ran through from beginning to end..
Almost complete♪
スーパームーン♪ Supermoon ♪
今宵(2016年 11月14日 22時52分)は スーパームーン ♪
大阪は 曇っていますが、見れたら良いなぁ 。
(地球を楕円軌道でまわっている月が、地球に最も近づいたときに
満月か新月の形になっている状態のこと。
専門用語では、この現象のことを『近地点の月』という。)
[http://ameblo.jp/learningsupport/entry-11559232081.html] より抜粋。
Supermoon
2016 14th Nov. at 22: 52 in Japan
It's cloudy today.
I wish I could see.......
(It's the name used to describe a full or new moon
that occurs when the moon is the nearest the earth
in its elliptical orbit around our planet.
The scientific term for the phenomenon is "perigee moon.)
[http://ameblo.jp/learningsupport/entry-11559232081.html] 「Excerpt」
かぼちゃのマシュマロ焼き Toasted Japanese pumpkin and marshmallow
かぼちゃのマシュマロ焼き Toasted Japanese pumpkin and marshmallow
ハロウィーンは終わったけど 作りました♪
1.カボチャ、あるいは さつま芋を 蒸して(焼いて または チンして)つぶし、
砂糖少々とシナモンを入れ、混ぜ、耐熱容器に入れます。
2.マシュマロをのせ、 焼きます。 ちょっと焦がしてしまいました。
なぜか かぼちゃが グリーンに 撮れている 〜〜〜 不思議〜〜〜
** Toasted Japanese pumpkin and marshmallow
Though the Halloween days have already passed, I made this ♪
1. Bake (steamed or microwave) pumpkin (or sweet potatoes) and then mash.
Add a little sugar and cinnamon and mix.
2. Put 1. in heat-resistant dish and put marshmallow on it.
Bake until brown. I burned it.
The picture shows pumpkin green.... mysterious.....
肉豆腐 Boiled beef and tofu
母をお預かりでした ♪
完食してくれました ♪
肉豆腐 Boiled beef and tofu
「らるむ。」さんを参照しました♪ 肉豆腐美味しかった♪
http://blog.goo.ne.jp/larme_12548
(3人分)
1.白ねぎ15cmぐらいを4cm幅ぐらいの白髪ねぎにします。
牛肉スライス200gは 一口大に切ります。
絹豆腐300gは一口大に角切りします。
2.土鍋にだし汁300ccと酒大4を入れ沸騰させ、肉を入れほぐしてから
砂糖大4弱を入れ アクを取りながら 煮ます。
3.薄口醤油大3強を入れます。 豆腐を入れ 蓋をして弱火で5分ほど煮ます。
4.白髪ねぎをのせます。
アボカドグラタン Avocado au gratin
これも 「らるむ。」さんを参照しました♪
(4人分)
1.豆腐80gは水切りしておきます。
2.アボカド2個は それぞれ半分に切り、種を取り、皮から1cmぐらい実を残すように
くり抜きます。
3.アボカドの実、豆腐、ツナ缶20g、味噌小2、マヨネーズ小2を混ぜあわせます。
4.アボカドに詰めて、ピザ用チーズをのせ、 オーブントースターで焦げ色が付くまで焼きます。
ヤーコンのサラダ Yacon salad
始めましての野菜です、ヤーコン。 妹が持ってきてくれました♪
梨とセロリのような食感で、ポリフェノールが赤ワインより多い、今話題の野菜だそうです。
1.ヤーコンの皮をむいて、薄くスライスし、酢水にさらします。
2.キャベツ、ハムを千切りにします(ハムがなかったので 炒めたベーコンで代用)。
3.ヤーコン、キャベツ、ハムを器に盛り、ドレッシングをかけます。
洋ナシと生ハムのサラダ Peach and uncured ham salad
(3人分)
1.洋ナシ半分は いちょう切りにします。
生ハム6枚は半分に切ります。
2.オリーブ油大3、りんご酢大3、塩を合わせ、 ドレシングを作ります。
3.洋ナシ、生ハム、ルッコラを盛り、ドレッシングをかけます。
**************************
I looked after my mother.
She ate eveything♪
** Boiled beef and tofu (for 3 people)
1. Cut 15cm leek into 4cm length thin strips.
Cut 200g beef slices into bite size pieces.
Cut 300g soft tofu (or hard tofu) into bite size squares.
2. Put 300cc soup and 4tbsp rice wine in an earthenware pot and bring it to boil.
Add beef and loosen(separate) by chopsticks.
Then add 4tbsp or less sugar. Simmer skimming off any foam or impurities
that rise to the surface.
3. Add 3tbsp or more thin soy sauce.
Add tofu and put a lid on and cook over a low heat for 5 min.
4. Put thin striped leek on top.
** Avocado au gratin (for 4 people)
1. Drain 80g tofu.
2. Cut 2 avocados (each avocado in half). and scoop out the 1cm inside from the edge.
3. Mix avocado, tofu, 20g canned tuna, 2tsp miso and 2tsp mayonnaise.
4. Stuff 3. into 2. and put cheese for pizza on them and then bake in an oven until brown.
** Yacon salad
This is my first time to see and eat Yacon.
1. Peel yakon and cut into thin slices. Soak in water with vinegar.
2. Cut cabbage and ham into strips ( there was no ham in fridge so used fried bacon)
3. Put yakon, cabbage and ham on serving dishes and pour dressing.
** Peach and uncured ham salad (for 3 people)
1. Cut 1/2 peach into quarter slices.
Cut 6 uncured ham into half.
2. Mix 3tbsp olive oil, 3tbsp apple vinegar and salt to make dressing.
3. Put peach, uncured ham and rockets on serving dishes and pour dressing.