2016年11月24日
麻婆大根 Szechwan style white radish
麻婆大根 Szechwan style white radish
(2人分)
1.大根350gぐらいは 1.5cm角に切り、中華スープ(水+中華だし)で
柔らかくなるまで 煮ます。
煮汁100cc〜150ccは残しておき、
その煮汁に オイスターソース小1、豆板醤大1.5、甜麺醤小1、コチュジャン小1、
山椒少々を混ぜあわせ、調味料を作ります。
2.みじん切りの ニンニク(小1)、しょうが(大1)を油を引いたフライパンで
炒め、香りが出たら、小口切りの青ネギ(大3)を加えて炒めます。
さらに 豚もも肉のひき肉150gを加えて 炒めます。
大根を加えます。
3.2.に調味料を加え、煮立ったら、水溶き片栗粉でとろみを付けます。
ヤーコンのサモサ Yacon samosa
(6個)
1.ヤーコン1個は 皮をむいて 1cm角に切り、
玉ねぎ1/2個は みじん切りにします。
ヤーコンと玉ねぎをレンジで調理します。
2.1.にターメリック小1、カレーパウダー小1、クミンパウダー小1/2、コリアンダー
パウダー小1/2、チリパウダー少々、塩少々を入れ 混ぜます。
3.春巻きの皮 3枚を縦半分に切り、円錐にして、2.を詰め、皮の縁に水を
つけて、ふたをするように閉じます。
4.180℃の油で 揚げます。
5.スイートチリソースを添えていますが、お好みのものでどうぞ♪
始めましての野菜第2弾
芥藍菜(かいらんさい)のごま和え Chinese kale dressed with sesame
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%AB%E3%82%A4%E3%83%A9%E3%83%B3
(2人分)
1.かいらんさい1袋を 茎と葉に分け、まず茎を熱湯で1分茹で、
次に葉を1分茹でます。茎は7mm厚さに斜め切りし、葉は3cm長さに切ります。
2.だし醤油大2、すりごま大3、砂糖少々、塩少々で和えます。
オイルサーデン Oiled sardine
オイルサーデン2匹は 今日も にらだれで いただきました♪
春巻きの皮でアップルパイ Apple pie wrapped in spring roll skin
(2本)
1.りんご1/2個は 薄く切り、砂糖小1とシナモンをまぶし レンジで 2分ほどチンします。
2.春巻きの皮で りんごを包み、180度の油で揚げます。
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** Szechwan style white radish (for 2 people)
1. Cut 350g white radish into 1.5cm cubes and boil in Chinese soup (water + soup paste(powder)).
until cooked. Take 100cc~150cc soup in a bowl.
Add 1tsp oyster sauce, 1.5tbsp broad bean chili paste, 1tsp sweet flour paste,
1tsp gochujang and a little Japanese pepper to the soup in a bowl and mix to make soup mixture.
2. Oil a fry pan and stir fry 1tsp chopped garlic, 1tbsp chopped ginger until there's an aroma.
Then add 3tbsp green leeks and 150g minced pork and stir fry.
Add white radish.
3. Add soup mixture to 2. and bring it to boil.
Thicken the soup with starch+water.
** Yacon samosa (6 pieces)
1. Peel 1 yacon and cut into 1cm cubes.
Chop 1/2 onion.
Microwave yacon and onion.
2. Add 1tsp turmeric, 1tsp curry powder, 1/2tsp cumin powder, 1/2tsp coriander powder,
a little chili powder and a pinch of salt and mix.
3. Cut 3 spring roll skin into half in lengthwise.
Take one and make cone-shaped. Fill 2. and put water to the edges
Seel.
4. Deep-fry in oil 180℃
5. With sweet chili sauce or your favorite one.
** Chinese kale dressed with sesame (for 2 people)
1. Separate leaves and stalks. Boil stalks first in hot water for 1 min and then leaves for 1 min.
Cut stalks into 7mm width diagonal slices and leaves into 3cm length.
2. Mix 1. with 2tbsp seasoning soy sauce, 3tbsp grated sesame, a pinch of sugar and salt.
** Oiled sarden
Two oiled sardines with Chinese chive sauce as well as yesterday
** Apple pie wrapped in spring roll skin (for 2 rolls)
1. Cut 1/2 apple in thin slicec. Mix 1tsp sugar and cinnamon powder. Microwave for 2 min.
2. Wrap 1. in spring roll skins and fry in 180℃ oil until brown.