2016年11月28日
たこのピリ辛前菜 Spicy octopus
たこのピリ辛前菜 Spicy octopus
「masakohime」さんを参照しました♪
http://blog.livedoor.jp/craml1022/archives/2016-11-19.html
(2人分)
1.タコ130gは食べやすい大きさに切ります。
2.豆板醤小1/2、ごま油小1、にんにくパウダー少々、こしょう少々、
すりごま大1を合わせ タコと混ぜます。
柚子1個のしぼり汁とゆずの皮の千切りを加えて ざっくり混ぜあわせて
器に盛り、イタリアンパセリを飾ります。
いわしの梅生姜煮 Simmered sardines with pickled Japanese plum and ginger
「★peko★」さんを参照しました。
http://cookpad.com/recipe/2234553
1.いわし20匹は頭と内臓を取り、塩水で きれいに洗ってから
フライパンに重ならないように並べて、水400ccと酢大6を入れて
落し蓋をして 火にかけます。 沸騰したら 弱火にして10分煮ます。
2.いわしを10分煮たあと、落し蓋で押さえながら、煮汁を捨てます。
3.しょうが2片を千切りし、梅干し4個は種を取って みじん切りにし
水300cc、酒300cc、砂糖大2、みりん大4、醤油大4とともに
2.に入れ 落し蓋をして 火にかけ 沸騰したら 弱火にして 20分ほど煮ます。
今回は このいわしを 2匹づつ食べていきたいと思っています ♪
豆腐のにらだれ Tofu with Chinese chive sauce
にらだれの作り方 11月19日に投函してます。 今回はうまくアクセスできるはず。。。
https://fanblogs.jp/tsuiteruarigatou/daily/201611/19
ブロッコリーのポン酢マヨ和え Broccoli dressed with mayonnaise and punzu
1.茹でたブロッコリーをマヨネーズとポン酢で和えます。
小松菜のあえ物 Japanese mustard spinach salad
1.茹でた小松菜をだし醤油とごま油と鰹節で和えます。
たこ焼きを買ってきました♪
***********************
** Spicy octopus (for 2 people)
1. Cut 130g octopus into proper sizes for ease of eating.
2. Mix 1/2tsp broad bean chili paste, 1tsp sesame oil, garlic powder, pepper and
1tbsp grated sesame. Add octopus and mix.
Then add juice of 1 yuzu and thin striped skin of yuzu and mix.
Put in serving dishes and garnish with Italian parsley.
** Simmered sardines with pickled Japanese plum and ginger
1. Clean 20 sardines and wash with water with salt.
Arrange them in one layer on a fry pan and add 400cc water and 6tbsp vineter.
Put a small lid directly on food and bring it to boil then simmer for 10 min.
2. 10 min later, pressing a small lid and throw stocks of 1.
3. Cut 20g ginger into thin strips.
Remove seeds from 4 pickled Japanese plums and chop plums.
Mix ginger, plums, 300cc water, 300cc rice wine, 2tbsp sugar, 4tbsp sweet
rice wine and 4tbsp soy sauce to 2. Put a small lid directly on the food and
bring it to boil. Then simmer for 20 min.
I will have 2 these simmered sardines everyday for a while.
** Tofu with Chinese chive sauce
posted on 19th Nov. Should be able to access to it.
https://fanblogs.jp/tsuiteruarigatou/daily/201611/19
** Broccoli dressed with mayonnaise and ponzu
1. Mix boiled brocolli with mayonnaise and ponzu
** Japanese mustard spinach salad
1. Mix boiled Japanese mustard spinach, seasoning soy sauce, sesame oil and
dried bonito shavings.
**Octopus Dumplings.
Bought at a store.