2017年01月05日
小寒 / 芹乃栄 Shokan / Seri-Sunawachi-Sakau
小寒
1月5日 〜 1月20日 まで。
この日から 「寒中お見舞い」 を出し始めます。
これから 冬本番を 迎えます。
Shokan (the second coldest day)
Around January 5th
Send somebody mid-winter greetings.
It is getting colder day by day.
芹乃栄 (せりすなわちさかう)
芹がよく生育する という意味。
1月5日〜1月9日ごろ
晩冬
Seri-Sunawachi-Sakau
Japanese parsleys grow.
Around January 5th to 9th.
Late winter
ヤーコンの粒マスタード和え Yacon dressed with whole-grain mustard
**ヤーコンの粒マスタード和え Yacon dressed with whole-grain mustard
シャキシャキとしてとても美味しいです♪
(2人分)
1.ヤーコン1個は皮をむいて 拍子切りにし、酢水に2分ほどつけてから
水で洗い、水を切ります。
2.ヤーコンを粒マスタード小2,マヨネーズ小1,ハチミツ小1と和えます。
3.器に盛り パセリを飾ります。
ピザ風はんぺん Pizza flavor Hanpen(fish minced and steamed)
(2人分)
1.はんぺん1枚を半分に切ります。大きさ同じで厚みが半分になります。
2.オーブン皿に油を引き、2枚のはんぺんを置き、トマトソースを塗り、
薄切りのタマネギ、 ピーマンをのせ、ピザ用ミックスチーズをのせ、
オーブンで焼きます。
マグロのカルパッチョ Tuna carpaccio
(2人分)
1.マグロの册180gは薄くスライスします。
ボウルに米油大1,寿司酢大1,塩、こしょうを入れ 混ぜます。
2.タマネギ1/4個は薄くスライスし、豆苗は10秒ほどチンしてから、3〜4cm長さに切ります。
3.器にマグロ、タマネギ、豆苗を盛り、ドレッシングをかけて しばらくおいてから、
食べます。
***********************
** Yacon dressed with whole-grain mustard (for 2 people)
It is crisp to eat and delicious.
1. Peel 1 yacon and cut into rectangle slices. Soak in vinegared water for 2 min.
Wash with water then drain.
2. Mix yacon with 2tsp whole-grain mustard, 1tsp mayonnaise and 1tsp honey.
3. Put in serving dishes and parsley on top.
** Tuna carpaccio (for 2 people)
1. Cut 180g tuna for sashimi into thin slices.
2. Mix 1tbsp rice bran oil, 1tsp sushi vinegar, salt and pepper to make dressing
Cut 1/4 onion into thin slices. Microwave pea sprouts for 10 sec. then cut into 3~4 cm length.
3. Put tuna, onion and pea sprouts on serving dishes and pour dressing.
Keep(soak) them for a while.
** Pizza flavor Hanpen(fish minced and steamed) (for 2 people)
1. Cut Hanpen into half. (Thickness becomes 1/2)
Oil a baking dish and put 2 hanpen.
Spread tomato sauce, sliced onion and green pepper.
Then put cheese mix for pizza and bake in an oven.