アフィリエイト広告を利用しています

2017年01月20日

大寒      Dead of winter



924e798d8fb9bd7a3bdb24d820f431bb.jpg






大寒 (だいかん)

1月20日から2月3日まで。

寒さが最も厳しくなるころ。




「寒の水
寒の内の間に汲んだ水のこと。
この時期の水は、雑菌が少なく体にも良いとされてきました。
また、長期保存に向いているとされ「寒の水」で作られた味噌、醤油、酒は
腐らないといわれています。
中でも、寒の入りから9日目に汲んだ寒九の水は薬にもなるといわれるほど
良質とされ、酒造りにおいて最高の酒ができるといわれています。」

          「koyomigyouji.com」より抜粋





2016.1.20%20大寒写真2.jpg



Dead of winter (DAI-KAN)

20th of January to 3rd of February.

It's the day of the year that the cold is most severe.










普通の料理  Usual dishes


**豆腐のあんかけ   Tofu dressed with a thick starchy sauce
CIMG0003.JPG

(2人分)
1.豆腐300gぐらいは 電子レンジでチンします。
  しょうがひとかけは すり下ろします。

2.鍋にだし汁100cc、酒小1、みりん小1、醤油小1を煮立て、
  しめじ1房を入れて煮ます。
  水溶き片栗粉でとろみを付けます。

3.器に豆腐を入れ、2.のあんをかけます。 しょうがのすりおろしをのせ、
  彩に 絹さやを あしらいます。








**切り干し大根と薄揚げの煮物  Boiled thinly sliced and dried strips of daikon and thin-deep-fried tofu
CIMG0002.JPG

(4人分)
1.切り干し大根50gは水に漬けて戻します。よく絞って、適当な長さに切ります。
  薄揚げ大2枚は 5mm幅の短冊切りにします。

2.鍋に米油大3を熱し、切り干し大根をよく炒めます。
  次に薄揚げ、小口切りに切った赤唐辛子2本分を加えて、炒めます。

3.だし汁3カップを加えて煮立ったら、砂糖大3を入れ落し蓋をして約20分煮ます。

4.次に醤油大3を入れて、再び落し蓋をして、煮汁がほとんどなくなるまで煮ます。

煮詰めたほうが美味しいですが、塩分取りすぎを気にして ほどほどに煮ました。








**カニカマとチンゲン菜の酢の物  Vinegared imitation crab meat and bok-choy
CIMG0001.JPG

(2〜3人分)
1.チンゲン菜80gは熱湯で茹で、3cm長さに切ります。

2.すし酢大1、だし汁(または水)大1、だし醤油数滴を混ぜた中に、ほぐした
  カニカマ70g、チンゲン菜を入れ、和えます。








CIMG0004.JPG

********************


** Tofu dressed with a thick starchy sauce (for 2 people)

1. Microwave 300g tofu to cook.

2. Put 100cc soup, 1tsp rice wine, 1tsp sweet rice wine and1tsp soy sauce in a pot
and bring it to boil. Add 1 bunch of shimeji mushrooms and boil.
Thicken the broth using starch.

3. Put tofu in serving dishes and pour 2 sauce. Put grated ginger on tofu and garnish with
thin strips snow peas.


** Boiled thinly sliced and dried strips of daikon and thin-deep-fried tofu (for 4 people)

1. Soak dried shrips of daikon(white radish) into water until tender. Then squeeze
and cut into proper length.
Cut 2 large thin-deep-fried tofu into 5mm width rectangular slices.

2. Put 3tbsp rice bran oil in a pot and fry white radishes.
Then add deep-fried tofu and 2 finely chopped red pepper and fry.

3. Add 3 cups soup and bring it to boil then add 3tbsp sugar and put a small lid directly
on the food and simmer for 20 min.

4. Then add 3tbsp soy sauce and put a small lid directly on the food again and
simmer until the broth becomes condensed.


** Vinegared imitation crab meat and bok-choy (for 2~3 people)

1. Boil 80g bok-choy in hot water. Cut into 3cm length.

2. Mix 1tbsp sushi-vinegar, 1tbsp soup(or water) and a few drops seasoning soy sauce.
Add flaked crab meat and bok-choy and mix.





最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2017年01月 >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
日別アーカイブ
カテゴリアーカイブ
最新コメント