2017年01月20日
大寒 Dead of winter
大寒 (だいかん)
1月20日から2月3日まで。
寒さが最も厳しくなるころ。
「寒の水
寒の内の間に汲んだ水のこと。
この時期の水は、雑菌が少なく体にも良いとされてきました。
また、長期保存に向いているとされ「寒の水」で作られた味噌、醤油、酒は
腐らないといわれています。
中でも、寒の入りから9日目に汲んだ寒九の水は薬にもなるといわれるほど
良質とされ、酒造りにおいて最高の酒ができるといわれています。」
「koyomigyouji.com」より抜粋
Dead of winter (DAI-KAN)
20th of January to 3rd of February.
It's the day of the year that the cold is most severe.
普通の料理 Usual dishes
**豆腐のあんかけ Tofu dressed with a thick starchy sauce
(2人分)
1.豆腐300gぐらいは 電子レンジでチンします。
しょうがひとかけは すり下ろします。
2.鍋にだし汁100cc、酒小1、みりん小1、醤油小1を煮立て、
しめじ1房を入れて煮ます。
水溶き片栗粉でとろみを付けます。
3.器に豆腐を入れ、2.のあんをかけます。 しょうがのすりおろしをのせ、
彩に 絹さやを あしらいます。
**切り干し大根と薄揚げの煮物 Boiled thinly sliced and dried strips of daikon and thin-deep-fried tofu
(4人分)
1.切り干し大根50gは水に漬けて戻します。よく絞って、適当な長さに切ります。
薄揚げ大2枚は 5mm幅の短冊切りにします。
2.鍋に米油大3を熱し、切り干し大根をよく炒めます。
次に薄揚げ、小口切りに切った赤唐辛子2本分を加えて、炒めます。
3.だし汁3カップを加えて煮立ったら、砂糖大3を入れ落し蓋をして約20分煮ます。
4.次に醤油大3を入れて、再び落し蓋をして、煮汁がほとんどなくなるまで煮ます。
煮詰めたほうが美味しいですが、塩分取りすぎを気にして ほどほどに煮ました。
**カニカマとチンゲン菜の酢の物 Vinegared imitation crab meat and bok-choy
(2〜3人分)
1.チンゲン菜80gは熱湯で茹で、3cm長さに切ります。
2.すし酢大1、だし汁(または水)大1、だし醤油数滴を混ぜた中に、ほぐした
カニカマ70g、チンゲン菜を入れ、和えます。
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** Tofu dressed with a thick starchy sauce (for 2 people)
1. Microwave 300g tofu to cook.
2. Put 100cc soup, 1tsp rice wine, 1tsp sweet rice wine and1tsp soy sauce in a pot
and bring it to boil. Add 1 bunch of shimeji mushrooms and boil.
Thicken the broth using starch.
3. Put tofu in serving dishes and pour 2 sauce. Put grated ginger on tofu and garnish with
thin strips snow peas.
** Boiled thinly sliced and dried strips of daikon and thin-deep-fried tofu (for 4 people)
1. Soak dried shrips of daikon(white radish) into water until tender. Then squeeze
and cut into proper length.
Cut 2 large thin-deep-fried tofu into 5mm width rectangular slices.
2. Put 3tbsp rice bran oil in a pot and fry white radishes.
Then add deep-fried tofu and 2 finely chopped red pepper and fry.
3. Add 3 cups soup and bring it to boil then add 3tbsp sugar and put a small lid directly
on the food and simmer for 20 min.
4. Then add 3tbsp soy sauce and put a small lid directly on the food again and
simmer until the broth becomes condensed.
** Vinegared imitation crab meat and bok-choy (for 2~3 people)
1. Boil 80g bok-choy in hot water. Cut into 3cm length.
2. Mix 1tbsp sushi-vinegar, 1tbsp soup(or water) and a few drops seasoning soy sauce.
Add flaked crab meat and bok-choy and mix.