2017年01月10日
水泉動 Suisen-Ugoku
水泉動 (すいせんうごく)
1月10日〜1月14日ごろ
晩冬
地中で凍った泉が動き始める。
Suisen-Ugoku
Around 10th to 14th of January
Late winter
Frozen springs begin to stir under the ground.
白菜のシチュー Chinese cabbage stew
**白菜のシチュー Chinese cabbage stew
大きな白菜を妹からもらったので 白菜を使った料理を♪
(2〜3人分)
1.白菜1/4玉は 3cmぐらいにに切ります。
しいたけ3個は薄切りします。
2.白菜は水200ccにスープの素を入れて煮ます。
しいたけも加えて煮ます。
焼き豚が残っているので 拍子切りして 加えました。
(ハム、豚肉などでも あれば)
3.クラムチャウダー1缶と水300ccを加えて さらに煮ます。
茹でたホウレンソウ80gを加えて ひと煮立ちしたら、
塩コショウで味をととのえます。
**お餅とチーズとジャガイモの焼いたん Grilled rice cake, cheese and potato
(2人分)
1.ジャガイモ1個は細い千切りにします。
おもち2個は4つに 薄切りします。
2.フライパンに油を引き、じゃがいもを広げて 焼きます。
こんがり焼けたら返して、おもちとピザ用ミックスチーズをのせ、
蓋をして、おもちがやわらかくなるまで焼きます。
3.器に盛り、醤油を数滴たらします。
**水菜のサラダ Potherb mustard salad
(2〜3人分)
1.水菜200gは3,4cm長さに切り、すりごま大3を加えて混ぜます。
2.さらに醤油大1、オリーブ油大2を加えて 混ぜます。
3.器に盛り、揉みのりと花かつおをのせます。
********************************
** Chinese cabbage stew (for 2~3 people)
My sister gave me a big Chinese cabbage.
1. Cut 1/4 Chinese cabbage into 3cm width.
Cut 3 shiitake mushrooms into thin slices.
2. Add 200cc soup and shiitake mushrooms. Simmer.
There's still some roast pork left.
So add roast pork (if you have ham or sliced pork, use them).
3. Add 1 canned clam chowder and 300cc water and simmer.
Add 80g boiled spinach and bring it to boil.
Season with salt and pepper.
** Grilled rice cake, cheese and potato (for 2 people)
1. Cut 1 potato into thin strips.
Cut 2 rice cakes into four thin slices.
2. Oil a fry pan and put (spread) potatoes. Cook until brown.
Turn them over and put rice cakes and cheese for pizza on them.
Put a lid on.
Cook until rice cakes become soft.
3. Put on serving dishes and put a few drops of soy sauce.
** Potherb mustard salad (for 2~3 people)
1. Cut 200g potherb mustard into 4cm length. Mix with 3tbsp grated sesame.
2. And then add 1tbsp soy sauce and 2tbsp olive oil and mix.
3. Put on serving dishes and put teared toasted and seasoned laver and doried bonito shavings
on top.