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2016年12月21日

シュトーレン   Stollen




カナダ(元ドイツ人)の人に教えてもらったレシピで 今年も
シュトーレン焼きました ♪

今年のは より美味しくできた ♪


CIMG0002.JPG


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ちょっと小さくして 4個 焼きました♪


Ms.J told me about that stollen recipe last time.

Baked stollen again this year ♪

I was able to make it more delicious ♪


Made 4 stollens with the same amount as in the previous one. ♪








冬至/乃東生    The winter solstice/Nai-Tou-Shouzu



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冬至 / 乃東生



冬至 (とうじ)

北半球では この日が 1年のうちで最も 昼の時間が短い。




乃東生 (ないとうしょうず)

12月21日から26日ごろ

仲冬




「乃東生は、冬至(とうじ)の初侯です。
冬至の日は「死に一番近い日」と言われ、その厄(やく)を払うために
からだを温める慣わしとして、「とうじ」にかけて「湯治」として
生まれたのが柚子湯であり、野菜の少ない季節の食べ物として、
冬至粥(小豆粥)や南瓜(かぼちゃ)を食べるように習慣づけられました。
これらは、太陽の恵みが最も少ない時期の健康維持の秘訣のようです。」
                  「びお」より一部抜粋。




kabocha.png






Winter Solstice

The day becomes the shortest at the winter solstice
in the Northern Hemisphene.



Nai-Tou-Shouzu

Prunellae spica sprouts.

Around 21st to 26th of December

Eleventh month of the lunar calendar










ステーキ   Beefsteak


CIMG0003.JPG

毎回紹介している 焼き方&ソースです。

「しるびー1978」さんを参照してます♪
http://cookpad.com/recipe/1578522?open_comment_flag=true#comments


上手に焼けて、美味しいです ♪

**ステーキ 1人前

1.ステーキ肉 約200g前後は 20分ぐらい前に 常温放置します。
  筋を3か所ぐらい 切り 塩コショウします。 キッチンペーパーで余分な水分をふき取ります。

2.フライパンに 油を入れ 弱火でニンニク1片のスライスを 焦がさないように炒めます。
  キッチンペーパーにとります。

3.2.のフライパンを強火にして 煙が出ているところに、1.のステーキ肉を 
  表になるほうを下にして 焼きます (盛り付けるとき 丸い方が左 細い方が右 脂身が上
  になります。 魚の盛り付けと似ていますから 覚えやすいですね)。

  1,2分ぐらいして 肉汁が出てきたら 返します。

4.赤ワイン大2か白ワインまたは日本酒を かけて フランベします。すぐに蓋をします。
  (このフランベは省略しても 良いです)
  火を止め、肉をアルミフォイルの上に取り出して アルミフォイルで覆います。

5.少ししてから 温めた皿に盛り 2.のニンニクをのせます。









**ステーキソース 

1.醤油・みりん・赤ワイン(または白あるいは日本酒)を各大2、 砂糖少々、
  チューブのわさび 5cmぐらいを混ぜ 先のステーキを焼いたフライパン
  (油を拭く)に入れて 煮詰めます。

2.とろみがでたら 出来上がり。









**人参のスープ     Carrot soup
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(2人分)
1.人参小1本、玉ねぎ小1個は薄切りします。

2.フライパンに米油を引き、玉ねぎをよく炒め、小麦粉大2を入れさらによく炒め、
  昨日のカッテージチーズの時にできたホエー(または水)200cc、
  スープの素小1、人参、スキムミルク大2、砂糖小1を加えて 
  野菜が柔らかくなるまで煮ます。

3.2.をミキサーにかけます。

4.鍋に戻し、月桂樹を入れ 少し煮ます。
  塩コショウで味をととのえます。








サラダ       Salad
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1.レタス、きゅうり、ピーマン、パプリカなど適当な野菜を器に盛ります。
  好みのドレッシングで。







CIMG0005.JPG


**********************************

** Beefsteak (for one )

1. About a 200g beef should be at a room temperature about 20min before cooking.
Salt and pepper. Wipe off extra moisture.

2. Oil a frying pan and stir fly sliced garlic until golden and crisp.
Drain on a paper towel.

3. Make the fire stronger and when the frying pan's smoke comes up,
put the beef and bake for 1 to 2 min.

When the meat juice comes out, turn it back and pour 2tbsp red wine
(or white wine or rice wine) and put a lid on.

4. Remove from the pan and wrap with aluminum foil for a while.
Then put on warm serving dish and garlic on top.


** Sauce

1. Mix 2tbsp soy sauce, 2tbsp sweet cooking rice wine, 2tbsp red wine(or white or rice wine),
a trace of sugar and 5cm tubes of kneaded wasabi .

2. Cook the sauce in a pan until thick.


** Carrot soup (for 2 people)

1. Cut 1 small carrot and 1 small onion into thin slices.

2. Oil a fry pan and fry onion well. Add 2tbsp flour and fry well.
Add 200cc water, 1tsp soup powder (paste), 2tbsp skimmed milk, and
1tsp sugar. Then toss in the blender.

3. Put 2. in a pot and add a bay leaf and simmer.
Season with salt and pepper.


** Salad

1. Put lettuce, cucumber, green pepper and red bell pepper on serving dishes.
With your favorite dressing.






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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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