2016年12月12日
熊蟄穴 Bears go into hibernation
熊蟄穴 (くまあなにちっす)
12月12日〜12月16日ごろ。
季節は仲冬。
「熊が冬眠のために穴に隠れる」などといった意味
「日本語表現辞典」より抜粋。
Kuma Ana ni Chissu.
Bears go into hibernation.
Around December 12th to 16th.
MId. winter.
母、完食♪ My mother ate them up ♪
母をお預かりでした♪
完食してくれました♪
マグロの代わりに かつおで カツオカツを 作ってみました♪
**カツオカツ Breaded bonito cutlet
(3人分)
1.刺身用のかつお240gに塩コショウします。
余分な水分をふき取ります。
小麦粉大2、水大1、マヨネーズ小1を練り合わせ、マグロに塗りつけます。
少しおいてから、パン粉をまぶします。
2.フライパンに多めの油を入れ カツオを揚げます。
パン粉に色がつくぐらいです。(生で食べれるカツオですから、揚げ過ぎないように!)
3.適当な大きさに切り、盛り付けます。
4.人参葉を素揚げして 塩少々をふったもの 添えています。
ポン酢を添えて。
**ほうれんそうのスープ Spinach soup
(3人分)
1.ほうれん草(1袋)を茹で、半分に切り、葉先の方を使います。
2.玉ねぎ1/3~1/2玉を薄くスライスして 米油でよく炒めてから、
小麦粉大2を振り入れ、玉ねぎと一緒に炒めます。
スープ1カップを入れ 煮ます。
仕上げに1.のほうれん草を加えます。
3.ミキサーにかけたあと 鍋に戻し、豆乳(牛乳)1~1.5カップを加え、
砂糖小1、塩コショウで味をととのえ ひと煮立ちさせます。
**小かぶの煮物 Boiedl small turnips
1.小かぶは 4等分して 出し汁、みりん、だし醤油で煮ます。
2.柚子の千切りをのせます。
**しめじと春菊のごま和え Shimeji mushrooms and edible chrysanthemum dressed with sesame
1.しめじと春菊は茹でます。
2.だし醤油、すりごま、しめじ、春菊を和えます。
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I looked after my mother ♪
She ate them up ♪
** Breaded bonito cutlet (for 3 people)
1. Season 240g bonito for sashimi with pepper and salt.
Wipe off extra moisture.
Mix 2tbsp flour, 1tbsp water and 1tsp mayonnaise and then coat tuna.
A little while later, bread.
2. Heat some oil in a fry pan and fry bonito until the breadcrumbs turn brown.
(fry briefly)
3. Cut into proper sizes for ease of eating.
4. French-fry carrot greens. Season with salt.
With ponzu.
** Spinach soup (for 3 people)
1. Boil 1 bag of spinach. Cut in half and use leaf tips' half.
2. Cut 1/3~1/2 onion into thin slices.
Oil in a fry pan and fry onion well then add 2tbsp flour and stir-fry.
Add 1cup soup and bring it to boil.
Add 1. spinach.
3. Toss in the blender. Transfer soup back to pot
Add 1~1.5cup soy milk (milk), 1tsp sugar, salt and pepper . Bring it to boil
** Boiled small turnips
1. Cut small turnips into 4 equal parts.
Boil with soup, sweet rice wine and seasoning soy sauce.
2. Put thin striped yuzu skin on top.
** Shimeji mushrooms and edible chrysanthemum dressed with sesame
1. Boil shimeji mushrooms and edible chrisanthemum in hot water.
2. Mix 1. with seasoning soy sauce and grated sesame.