**しめさばの辛子醤油、ゆず釜入れ Vinegared mackerel in a yuzu-bowl
妹が育てたゆずにしめさばを入れました。とたんにお料理屋さんに♪
1.さばは3枚におろして 塩をまぶし 4時間ぐらい置いてから 洗います。
容器に昆布を敷き さばをおいて ひたひたの三杯酢を入れ 1時間ほど漬けます。
2.鯖の骨を抜き、皮をむき さいころに切ります。
3.醤油に練り辛子をとき 2.を和え 中身をくりぬいたゆずに入れます。
(ゆずの汁は 製氷皿にいれて 冷凍保存。 皮は薄切りして ラップに並べて 冷凍保存します)
**お揚げさんとネギの醤油炒め Fried thin fried tofu and green leeks with soy sauce
NHK「今日の料理」を参考にしました♪
(2人分)
1.薄揚げ1枚は短冊切りにします。
青ネギ 180gは 斜め切りにします。
2.フライパンにごま油をひき 薄揚げをいためます。醤油大1.5と砂糖大1を加えて
混ぜてから ネギを加えて 炒め合わせます
3.器に盛り 山椒を振ります。
**ブロッコリーの辛子マヨ和え Broccoli dressed with mayonnaise and mustard
1.茹でたブロッコリーをマヨネーズと練り辛子で和えます。
この2品は 昨日作りすぎたので 今日も登場ねがいました♪
**わけぎの辛子酢味噌和え Cibol dressed with vinegared miso
**大根(またはかぶ)の葉炒め Fried white radish(or turnip) leaves
** Vinegared mackerel in a yuzu-bowl
1.Cover mackerel fillet with salt. Let it sit for 4 hours. Wash with water.
Place kelp in a container and put fish on it and pour just enough sanbai-zu (a mixture of
vinegaar, soy sauce and sugar) to cover and let it sit for 1 hour.
2. Remove bones and skin and cut into dice.
3. Mix 2tbsp soy sauce and 1tbsp mustard paste and then mix the fish.
Scoop yuzu and put fish in it.
(juice from yuzu is to keep in an ice tray and peel the zest and keep it in a freezer.
** Fried thin fried tofu and green leeks with soy sauce (for 2 people)
I watched it on the TV.
1. Cut a thin fried tofu into rectangular slices and cut 180g green leeks diagonally.
2. Sesame oil in a frying pan and fry thin fried tofu. Season with 1.5tbsp soy sauce
and 1tbsp sugar.
Then add green leeks and toss them together.
3. Put in/on individual dishes and sprinkle Japanese peppers.
** Broccoli dressed with mayonnaise and mustard
1. Mix boiled broccoli with mayonnaise and mustard paste.
I cooked these two dishes too much yesterday. So~~ I set them on the table again.
** Cibol dressed with vinegard miso
** Fried white radish (or turnip) leave