2019年10月03日
水始涸 Mizu-Hajimete-Karuru
水始涸 (みずはじめてかるる)
10月3日 から 10月7日 ごろ。
仲秋
田畑の水を干し始める。
Mizu-Hajimete-Karuru
Around October 3 to October 7.
Mid autumn
Farmers drain fields.
春巻き Spring rolls
妹が作った春巻きです♪
友達に教えてもらったそうです。
おいしいかったし 作り方は簡単なので いつか 作ろうと思います。
**春巻き Spring rolls
1.はんぺんとむきえびを ざっくり切り 小さく切った大葉と塩少々、酒少々を 混ぜ
春巻きの皮に 大葉とともに包み 揚げ焼きします。
**麻婆茄子 Fried egg plant with Chinese chili sauce
(2人分)
1.フライパンにごま油を引き 長ネギ1/2のみじん切り、豚ミンチ150g、
豆板醤大1/2,すりおろしショウガ、すりおろしにんにく、たかのつめ少々を
炒めます。
2.1.に食べやすい大きさに切った茄子3本を加えて炒め、水150cc、めんつゆ大3を
加えて 煮込みます。
3.水溶き片栗粉でとろみをつけ ラー油をかけて 混ぜます。
4.器に盛り 小口切りの青ネギを散らします。
**しめじの卵とじ Shimeji mushroom with egg
(2,3人分)
1.たまご2個を割り スープの素小1/2を溶かします。
2.ごま油を引き シメジ1株を炒め 1.を絡めます。
**きゅうりの中華和え Chinese style cucumber
1.きゅうりを食べやすい大きさに切り、ごま油、中華スープの素、こしょう、塩少々で
和えます。
**青梗菜のゴマぽん和え Bok choy dressed with ponzu and sesame
1.茹でた青梗菜をポン酢とすりごまで和えます。
My sister made the spring rolls.
Her friend taught her how to make it
It is easy and good. I will make it someday.
** Spring rolls
1. Chop Hanpen (a cake of ground fish combined with starch and steamed), some shrimps
a little salt and rice wine with chopped green perilla.
Wrap the mixture and green perilla in a spring roll skin (make some rolls).
Shallow-fry them.
** Fried egg plant with Chinese chill sauce (for 2 people)
1. Sesame oil in a frying pan and stir fry 1/2 chopped leeks 150g minced pork, 1/2tbsp
broad bean chili paste, grated ginger, grated garlic and a little red pepper.
2. Add bite sized some egg plants and fry them.
Add 150cc water and 3tbsp mentsuyu(seasoning soy sauce). Simmer.
3. Thicken the broth with starch (starch+water) and then add chili oil. Mix them together.
4. Put 3. in individual dishes and sprinkle chopped green leeks.
** Shimeji mushroom with egg (for 2 to 3 people)
1. Mix 1/2tsp soup powder/paste with 2 beaten eggs.
2. Sesame oil in a frying pan and fry a bag of shimeji mushroom.
Pour 1. and mix them together.
** Chinese style cucumber
1. Cut a cucumber into bite size pieces and then mix with sesame oil, Chinese soup powder/paste,
pepper and salt.
** Bok choy dressed with ponzu and sesame
1. Mix boiled bok choy with ponzu and grated sesame.