2019年10月19日
蟋蟀在戸 Kirigirisu-To-ni-Ari
蟋蟀在戸 (きりぎりすとにあり)
10月19日 から 10月23日 ごろ
晩秋
きりぎりすが戸の辺りで鳴く。
Kirigirisu-To-ni-Ari
Around October 19 to Octobder 23.
Late autumn
Crickets chirp around the door.
和食に変更 I changed the dish to Japanese food
「松茸の味 お吸い物」を使って 松茸ご飯風 を作ろうと! じゃ、和食にしなくては。。。
**松茸の味 お吸い物で 松茸ご飯風 Rice cooked with king oyster mushroom
1.米3合は洗い 普通の水加減をして 「松茸の味 お吸い物」4袋、
めんつゆ大3, 薄切りのエリンギ2パック、千切りにした薄揚げ2枚を入れ
普通に炊きます。
**いわしの煮付け Simmered sardine
(2人分)
1.フライパン水2カップ、醤油大4,みりん大2,砂糖小2,酒小2を沸かし
いわし(頭と内臓を取り除いたもの)6匹を並べ 千切りのショウガ2かけを散らし
酢小2を入れて ふたをして煮ます。
**なすのしぎ焼き Baked egg plant
1..茄子は縦半分に切り 皮に切り目を入れ 油を引いたフライパンに入れ ふたをして
蒸し焼きにします。
2.器にのせ すりおろしショウガをのせ めんつゆをかけ スダチを添えます。
**レタスのおひたし Lettuce salad
1.リーフレタス1株は 一枚ずつはがして洗い ぬれたまま フライパン入れ
ふたをして 2,3分 蒸し煮します。
2.1.を絞って 食べやすい大きさに切り 器に盛ります。
3.からし2−3cm、しょうゆ大2,ごま油大2,さとう小2を混ぜ
2.にかけます。
**もやしの白味噌汁 Bean sprouts light brown mis soup.
** Rice cooked with king oyster mushroom
1. Wash 3-go rice then drain and put in steam rice cooker with 560cc~600cc water,
4 pack of "Matsutake-no-Aji soup powder", 3tbsp seasoning soy sauce, 2packs of thin
sliced king oyster mushrooms, and 2 thin stripped thin fried tofu.
Cook.
** Simmered sardine (for 2 people)
1. Put 2 cups water, 4tbsp soy sauce, 2tbsp mirin, 2tsp sugar and 2tsp rice wine in a frying pan
and bring it to boil.
Put 6 sardines (removed heads and guts) in the frying pan with 2 cloves of thin stripped ginger
and 2tsp vinegar).
Put a lid on and simmer.
** Baked egg plant
1. Cut egg plants in half lengthwise then make some cuts on skin sides
Oil a fryina pan and bake egg plants on both sides with a lid on.
2. Put on individual dishes and put grated ginger and pour seasoning soy sauce.
Serve with sudachi.
** Lettuce salad
1. Wash 1 head of leaf lettuce one leaf by one and put in a frying pan keeping it wet
and put a lid on. Smother for 2 to 3 mins.
2. Squeeze 1. and cut into bite size pieces.
3. Mix 2cm to 3cm mustard paste, 2tbsp soy sauce, 2tbsp sesame oil and 2tsp sugar.
Pour over 2.
** Bean sprouts light-brown miso soup