2019年06月11日
「ありがとうの魔法」小林正観著 Magic of the word "Arigatou" by Seikan Kobayashi
「ありがとうの魔法」 小林正観著
小林正観さんの本に巡り合えてよかった♪
Majic of the word "Arigatou" by Seikan Kobayashi
I am happy that I had a chance to meet the books written by Mr. Seikan Kobayashi♪
腐草為蛍 Karetaru-Kusa-Hotaru-to-naru
イワシのソテー Sauteed sardine
今日も イワシを使ったお料理です。
安くて 体によい イワシ。
有難い食材です。
**イワシのソテー Sauteed sardine
(2人分)
1.イワシ4匹は 頭と内臓を取り 手開きして 骨も取ります。
塩水で洗い 水木をふき取り、小麦粉をまぶして 油を引いた
フライパンで 焼きます。
2.新玉ねぎ、甘酢しょうが、大葉を千切りにします。
3.醤油大1.5、甘酢大1.5を混ぜ合わせます。
4.器にいわしをのせ 2.の野菜をのせ 3.をかけます。
**茄子とズッキーニの揚げびたし Fried egg plant and zucchini in soup.
1.ポン酢大4、水大3、麺つゆ大2、すりおろししょうがを混ぜておきます。
2.なす大1個とズッキーニ1本を乱切りにし 油で素揚げし、熱いうちに 1.のたれに
漬けます(30分ぐらい)。
**マッシュルームのジェノベーゼ焼き Grilled mushroom with Genovese sauce
1.ジェノベーゼソース(ここで使うのは大1ぐらいです。スパゲティだと2,3人分あります。)
スイートバジルの葉 1袋、クルミ5,6粒ほど(松の実大1ですが
無かったので 代わりに クルミを使っています)、
パルメザンチーズ大1、にんにく1かけ、オリーブ油60cc
塩小1/2をミキサーにかけて ペースト状にします。
2.マッシュルーム8粒の軸を手で取り除き そこにジェノベーゼソース大1を詰め
その上にチーズをのせて オーブンで焼きます。
I cooked sardines again.
We get sardines in a cheap price and it is good for health.
** Sauteed sardine (for 2 people)
1. Remove heads, bones and guts from 4 sardines. Wash with salted water.
Wipe off the moisture and cover flour.
Oil a frying pan and bake fish.
2. Cut new onion, sweetened ginger and green perilla into thin strips.
3. Mix 1.5tbsp soy sauce and 1.5tbsp sweet vinegar.
4. Put 1. on individual dishes and put vegetables on the fish and pour the sauce.
** Fried egg plant and zucchini in soup (for 2 people)
1. Mix 4tbsp ponzu, 3tbsp water, 2tbsp seasoning soy sauce and grated ginger.
2. Chop 1 egg plant and 1 zucchini and then deep fry without breading or batter.
While they are hot, soak in 1. for 30 mins.
** Grilled mushroom with Genovese sauce
1. Genovese sauce (We will use about 1tbsp here. if you use it for spagetti, that will be for 2 to 3 people)
Put 1 bag of leaves of basil, 5 to 6 walnuts (should be 1tbsp pine nuts but
there was no pine nuts at home), 1tbsp Parmesan cheese, 1 clove of garlic,
60cc olive oil and 1/2tsp salt into a blender
2. Remove stems from 8 mushrooms and put 1tbsp Genovese sauce in the holes
and put cheese on them. Bake in an oven.