2019年06月22日
乃東枯 Natsu-Karekusa-Karuru
乃東枯 (なつかれくさかるる)
6月21日 から 6月25日ごろ
仲夏
夏枯草(うつぼぐさ)が枯れる。
Natsu-Karekusa-Karuru
Around June 21 to June 25.
Mid summer
Self-heal withers.
アジのマリネ Marinated horse mackerel
**アジのマリネ Marinated horse mackerel
1.アジ6匹の頭と内臓を取り 塩水で洗って 水気をふき取り 小麦粉をまぶして
油で揚げます。
2.玉ねぎのスライス、セロリの千切り、人参の千切り に 醤油大4、みりん大1、
酒大2、 砂糖大1、酢大5、唐辛子、ローリエを混ぜ
揚げたての1.を漬けます。
**ニラたれ Chinese chive sauce
(4,5人分)
1.ニラ1束のみじん切り、 にんにく1かけのみじん切り、ショウガひとかけのみじん切り、
酢70cc、砂糖70g、しょうゆ70ccを混ぜて ニラたれを作ります。
2.冷奴などにかけます。
**かぼちゃと竹輪の煮物 Boiled Japanese pumpkin and tube-shaped fish paste cake
1.かぼちゃとちくわを 出し汁、みりん、さとう、醤油で 煮ます。
**なすびの梅味噌ドレッシング和え Egg plant with ume-miso dressing
1.なすびはレンジで加熱し 水に浸けて アクを取り 絞り
梅味噌ドレッシングで和えます。
小口切りのねぎを散らします。
**しし唐辛子のソテー Stir fried sweet pepper
1.しし唐辛子に切り目を入れてから 炒めて みりんと醤油で味付けします。
** Marinated horse mackerel
1. Remove heads and guts from 6 horse mackerels. Wash with salted water and
wipe off moisture.
Cover with flour and deep fry.
2. Mix sliced onion, thin strip celerey, carrot, 4tbsp soy sauce, 1tbsp sweet rice wine,
2tbsp rice wine, 1tbsp sugar, 5tbsp vinegar, red pepper and bay leaf.
Add 1. while fish is hot.
** Chinese chive sauce (for 4 to 5 people)
1. Mix 1 bag of chopped Chinese chive , 1 clove of chopped garlic and ginger,
70cc vinegar, 70g sugar and 70cc soy sauce to make chinese chive sauce.
2. Pour 1. over tofu.(not only tofu but other dishes)
** Boiled Japanese pumpkin and tube-shaped fish paste cake
1. Boil Japanese pumpkin and tube-shaped fish paste cake with soup, sweet rice wine,
sugar and soy sauce.
** Egg plant with ume-miso dressing
1. Microwave bite sized egg plants and then soak in water. Squeeze.
Put in individual dishes and pour ume-miso dressing and sprinkle chopped green leek.
** Stir fried sweet pepper
1. Make a cut in sweet pepper and then stir fry them.
Season with sweet rice wine and soy sauce.