2019年06月27日
菖蒲華 Ayame-Hana-Saku
菖蒲華(あやめはなさく)
6月27日 から 7月1日 ごろ。
仲夏
菖蒲の花が咲く。
Ayame-Hana-Saku
Around June 27 to July 1.
Mid summer
Irises bloom
しいたけの肉詰め Stuffed shiitake mushrooms
**しいたけの肉詰め Stuffed shiitake mushrooms
1.しいたけは石づきをとり 石づきはみじん切りにします。
豚ミンチ、玉ねぎみじん切り、人参みじん切り、石づきみじん切りを混ぜ
しょうゆ、塩、胡椒、酒を入れて混ぜ 片栗粉少々を混ぜ込みます。
2.しいたけのひだのある方に 片栗粉を振り 1.を詰めて
油を引いたフライパンで 蓋をして 蒸し焼きにします。
3.器に盛り ポン酢をかけます。
**茄子のチーズ焼き Egg plant with cheese
1.なすびは半分に切り、皮に切り目を入れ 実?ワタ?をくり抜きます。
2.フライパンに油を引き 実?ワタ?とハムを炒め 塩こしょうし なすの皮のカップに戻し、
チーズをのせ フライパンで蓋をして蒸し焼きします。
**揚げだし豆腐 Agedashi dofu (deep fried tofu)
1.豆腐に片栗粉をまぶし 油で揚げ 温めた麺つゆ+水 をはり
大根おろし、かつお節、小口切りのねぎを散らします。
**ブロッコリーと玉ねぎのポン酢和え Broccoli and onion with ponzu
1.茹でたブロッコリーと薄切りの新玉ねぎをポン酢とごま油で和えます。
**お肉屋さんのコロッケ Korokke
** Stuffed shiitake mushrooms
1. Remove furrules from shiitake mushrooms and then chop furrules fine
Mix minced pork, chopped onion, chopped carrot, chopped furrules, soy sauce, salt,
pepper and starch well.
2. Sprinkle starch on the back of mushrooms and put 1.
Oil a frying pan and put stuffed mushrooms. Put a lid on and smother.
3. Put 3. on individual dishes and pour ponzu.
** Egg plant with cheese
1. Cut egg plants into half and make some cuts in skins. Scoop the inside parts.
2. Oil a frying pan and stir fry egg plants' inside parts and chopped ham.
Season with salt and pepper and put it back in the cups.
Put cheese on top and put them in a frying pan. Put a lid on and smother
** Agedashi dofu (deep fried tofu)
1. Cover starch on tofu and deep fry them.
Pour boiled-water+seasoning soy sauce Put grated white radish, dried bonito
shavings and chopped green leeks.
** Broccoli and onion with ponzu
1. Mix boiled broccoli and sliced new onion with ponzu and sesame oil.
** Korokke