2023年09月29日
仲秋の名月 Harvest moon
スマホで撮影。(29日 夜9時半ごろ)
次に仲秋の名月(満月)が見られるのは 7年後らしいです。
I took this with my smartphone.
We will be able to see Harvest moon (full moon) in 7 years.
月見団子 Moon viewing dumplings
9月29日は 仲秋の名月
朝4時前に 外に出て 写真撮りました。きれいなお月さんです。
I took this photo before 4 in the morning . The moon was so beautiful.
お米で 月見団子を作りました。 きれいに捏ねられなかった。つぶつぶが残っています。
米粉で作ったら簡単ですが、どーも乾物特有の臭いが気になります。
お団子の作り方
15個から20個ぐらいのお団子ができます。
1.うるち米1合を洗い 水に漬けてから 水を切り 1合分の水を入れて
炊飯器で 普通に炊いてから パン焼き器で 「こねる」を10分から15分 します。
パン焼き器に入れるとき(こねるとき)に 砂糖60gもいれました。
後で きなこなどを振ったり、みたらしにしなくてもよいように。
2.丸めます。
Moon viewing dumplings
The moon viewing day in 2023 is September 29th.
I made moon viewing dumplings with rice.
Boil rice and then mash it.
Make some balls.
朝4時前に 外に出て 写真撮りました。きれいなお月さんです。
I took this photo before 4 in the morning . The moon was so beautiful.
お米で 月見団子を作りました。 きれいに捏ねられなかった。つぶつぶが残っています。
米粉で作ったら簡単ですが、どーも乾物特有の臭いが気になります。
お団子の作り方
15個から20個ぐらいのお団子ができます。
1.うるち米1合を洗い 水に漬けてから 水を切り 1合分の水を入れて
炊飯器で 普通に炊いてから パン焼き器で 「こねる」を10分から15分 します。
パン焼き器に入れるとき(こねるとき)に 砂糖60gもいれました。
後で きなこなどを振ったり、みたらしにしなくてもよいように。
2.丸めます。
Moon viewing dumplings
The moon viewing day in 2023 is September 29th.
I made moon viewing dumplings with rice.
Boil rice and then mash it.
Make some balls.
月餅 Moon cake
今年もつくりました♪
焼きたて Just baked
月餅 16個 月餅/moon cake「うなすわーび」さんを参照しました。
1.シロップを作ります。
砂糖50g、水80cc、レモン汁小1.5を半量になるまで煮詰めて 冷ましておきます。
80g必要です。
2.あんを作ります。
クルミやアーモンドなど150gを軽く煎り、粗みじんにし、
煎りごま大2、きざんだ干しぶどう大2,小豆あん300gを合わせ 16等分に丸めます。
冷蔵庫で冷やし 締めます
3.ふるった小麦粉150gに 1.のシロップ80gとサラダ油35gを加えてまぜ合わせ
16等分に丸めて 冷蔵庫で冷やし 締めます。
4.3.の1つをラップの上に置き その上からラップをかぶせて 麺棒などで薄く10cmぐらいに
伸ばします。
上のラップをはずして あんをのせ 下のラップもはずして 包みます。 16個作ります。
底が 包みきれて無くても大丈夫です。
5.打ち粉をして 型に入れ(模様になる方を型の底にいれ)しっかり押しつけます。
6.型から出して 粉を払い、オーブンシートを敷いた天板に並べ
180℃で5分焼き、卵液を塗ります。側面にも塗ります。
(塗りすぎると模様に卵液が入ってしま模様模様が見えなくなるので 薄く塗ります)
7.また卵液を塗り 5分焼き、取り出し、もう一度卵液を塗り 14〜15分ほど
良い色になるまで 焼きます。冷まします。
二日後ぐらいに生地がしっとりして 食べ頃です。
二日後 In two days
袋に入れて常温で20日ぐらい持ち、
冷凍すると2ヶ月ぐらい持つそうです。その場合 自然解凍。
Moon Cake (for 16 cakes)
1. Syrup
Boil 50g sugar, 80cc water and 1.5tsp lemon juice until reduced by half. Let it cool down.
(you need 80cc)
2. Bean paste
Roast 150g nuts(walnuts, almond and other nuts) and then coarsely chopped.
Mix with 2tbsp roasted sesame, 2tbsp chopped raisins and 300g sweet bean
paste.
Make it into16 balls and put them in a refrigerator.
3. Add 80g syrup (1.) and 35g salad oil to 150g plain flour and mix them together.
make it into 16 balls. Put them in a refrigerator too.
4. Place one flour ball on a plastic film and cover it another plastic film,
Roll out the dough using a rolling pin about 10cm round.
Remove the upper film and then put one bean paste ball. Remove the bottom film. Wrap it up.
No need to cover all.
5. Sprinkle flour over the ball and place in the mold.(the bottom of the ball is outside)
Press firmly.
6. Remove from the mold and brush off excess flour.
Place them on a parchment-lined baking sheet.
Bake at 180℃ for 5 mins then remove from the oven and
brush top and side of the cake with beaten egg.
7. Bake them for 5 mins again and then remove from the oven and brush beaten egg again.
Remove from the oven and brush beaten egg and bake for 14 to 15 mins.
until browns. Let them cool down.
(The cake will be ready to eat after a few days.
You may preserve it in a bag at room temperature for 20 days.
It will keep about 2 months if you freeze it.)
焼きたて Just baked
月餅 16個 月餅/moon cake「うなすわーび」さんを参照しました。
1.シロップを作ります。
砂糖50g、水80cc、レモン汁小1.5を半量になるまで煮詰めて 冷ましておきます。
80g必要です。
2.あんを作ります。
クルミやアーモンドなど150gを軽く煎り、粗みじんにし、
煎りごま大2、きざんだ干しぶどう大2,小豆あん300gを合わせ 16等分に丸めます。
冷蔵庫で冷やし 締めます
3.ふるった小麦粉150gに 1.のシロップ80gとサラダ油35gを加えてまぜ合わせ
16等分に丸めて 冷蔵庫で冷やし 締めます。
4.3.の1つをラップの上に置き その上からラップをかぶせて 麺棒などで薄く10cmぐらいに
伸ばします。
上のラップをはずして あんをのせ 下のラップもはずして 包みます。 16個作ります。
底が 包みきれて無くても大丈夫です。
5.打ち粉をして 型に入れ(模様になる方を型の底にいれ)しっかり押しつけます。
6.型から出して 粉を払い、オーブンシートを敷いた天板に並べ
180℃で5分焼き、卵液を塗ります。側面にも塗ります。
(塗りすぎると模様に卵液が入ってしま模様模様が見えなくなるので 薄く塗ります)
7.また卵液を塗り 5分焼き、取り出し、もう一度卵液を塗り 14〜15分ほど
良い色になるまで 焼きます。冷まします。
二日後ぐらいに生地がしっとりして 食べ頃です。
二日後 In two days
袋に入れて常温で20日ぐらい持ち、
冷凍すると2ヶ月ぐらい持つそうです。その場合 自然解凍。
Moon Cake (for 16 cakes)
1. Syrup
Boil 50g sugar, 80cc water and 1.5tsp lemon juice until reduced by half. Let it cool down.
(you need 80cc)
2. Bean paste
Roast 150g nuts(walnuts, almond and other nuts) and then coarsely chopped.
Mix with 2tbsp roasted sesame, 2tbsp chopped raisins and 300g sweet bean
paste.
Make it into16 balls and put them in a refrigerator.
3. Add 80g syrup (1.) and 35g salad oil to 150g plain flour and mix them together.
make it into 16 balls. Put them in a refrigerator too.
4. Place one flour ball on a plastic film and cover it another plastic film,
Roll out the dough using a rolling pin about 10cm round.
Remove the upper film and then put one bean paste ball. Remove the bottom film. Wrap it up.
No need to cover all.
5. Sprinkle flour over the ball and place in the mold.(the bottom of the ball is outside)
Press firmly.
6. Remove from the mold and brush off excess flour.
Place them on a parchment-lined baking sheet.
Bake at 180℃ for 5 mins then remove from the oven and
brush top and side of the cake with beaten egg.
7. Bake them for 5 mins again and then remove from the oven and brush beaten egg again.
Remove from the oven and brush beaten egg and bake for 14 to 15 mins.
until browns. Let them cool down.
(The cake will be ready to eat after a few days.
You may preserve it in a bag at room temperature for 20 days.
It will keep about 2 months if you freeze it.)
いも煮 Boiled taro with meat and vegetables
**いも煮 Boiled taro with meat and vegetables
**茄子の煮浸し Simmered eggplants in broth
**エゴマ、モロヘイヤ、大根おろしのポン酢和え
Wild sesame, Jew's mallow and grated daikon with ponzu
**ウリとカニかまの酢の物
Gourd and imitation crab meat with sweetened vinegar
**柿と梨の白和え Mashed tofu salad with pear and persimmon
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.