2023年11月16日
白菜と豚肉の味噌鍋 Stewed Chinese cabbages and pork with miso
寒くなりました。 くれぐれもお体を大切に。
It's getting cold. Take care of yourself.
**白菜と豚肉の味噌鍋 Stewed Chinese cabbages and pork with miso
**きゅうり、わかめ、イカの甘酢和え
Cucumber, wakame and squid with sweetened vinegar
**小松菜のお浸し Boiled Japanese mustard spinach in broth
**レンコンとエリンギの唐揚げ
Fried lotus roots and king trumpet mushrooms
**ブロッコリーのマヨ和え Broccoli dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月15日
絵本読み聞かせが掲載 Reported in the newspaper of our elementary school district
味噌カツ Miso-Katsu
**味噌カツ、ポテトサラダとキャベツ添え
Miso-Katsu(deep-fried pork cutlet with miso-based sauce) with potato salad and cabbages
**昆布と椎茸の煮物 Simmered kelp and shiitake
**赤かぶらと白かぶらの甘酢和え Red turnip and turnip with sweetened vinegar
**水菜と薄揚げの煮物 Boiled potherb mustard and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
鬼ゆず Oni-yuzu
妹からもらった 鬼ゆずを加工しました。 I made sweets using Oniyuzu my sister gave us.
鬼ゆずの甘煮 Oni-yuzu compote
1.鬼ゆずは 良く洗ってから 5mm〜1cm厚さに切り 種を取り
ひたひたの水で 5分ほど茹で 水切りし
水200ccぐらいと 鬼ゆずと同量〜8割りの砂糖を加えて(500gだったので
450gぐらいの砂糖を加えました) 20分〜30分 煮ます。
2.広げて 乾かし 砂糖をまぶします。
煮汁は 水や炭酸で割って飲みます。
Oniyuzu-compote
1.Wash it well and slice into 5mm to 1cm thickness. Remove seeds.
Pour enough water to cover them in a pot and simmer for 5 mins.
Drain.
Add sugar about the same amount to 80% of yuzu and about 1cup water and
simmer for 20 to 30 mins.
2.Drain and dry. Cover with sugar.
Let's drink the syrup with water.
ピールとオランジェット Peels and orangette
乾かしてから カスターシュガーをまぶして ピールに。
チョコレートでコーティングして オランジェトに。
一切れが大きいので 2きれぐらいで 満腹になります♪
After dry them, cover with caster sugar to make peels
and some of them were coated with chocolate to make orangette.
One slice is big so you'll be full with a few slices.
鬼ゆずの甘煮 Oni-yuzu compote
1.鬼ゆずは 良く洗ってから 5mm〜1cm厚さに切り 種を取り
ひたひたの水で 5分ほど茹で 水切りし
水200ccぐらいと 鬼ゆずと同量〜8割りの砂糖を加えて(500gだったので
450gぐらいの砂糖を加えました) 20分〜30分 煮ます。
2.広げて 乾かし 砂糖をまぶします。
煮汁は 水や炭酸で割って飲みます。
Oniyuzu-compote
1.Wash it well and slice into 5mm to 1cm thickness. Remove seeds.
Pour enough water to cover them in a pot and simmer for 5 mins.
Drain.
Add sugar about the same amount to 80% of yuzu and about 1cup water and
simmer for 20 to 30 mins.
2.Drain and dry. Cover with sugar.
Let's drink the syrup with water.
ピールとオランジェット Peels and orangette
乾かしてから カスターシュガーをまぶして ピールに。
チョコレートでコーティングして オランジェトに。
一切れが大きいので 2きれぐらいで 満腹になります♪
After dry them, cover with caster sugar to make peels
and some of them were coated with chocolate to make orangette.
One slice is big so you'll be full with a few slices.
鍋の季節です A season for a hot-pot dish
今日(13日)の大阪 すごく 寒いです。
暖かい鍋がうれしい♪
「紫ブロッコリー、 茹でたら普通のブロッコリーの色になった。
ゆで汁がすごい色やった♪」と夫。
未知の野菜や果物に出会うのは楽しい♪
It is very cold in Osaka.
It is perfect time for nabe(hot pot).
"Purple colored broccoli changed to green when boiled.
The boiling water turned out to be a terrible color," said my husband.
It is fun to MEET unknown vegetables and fruits
**鶏、水菜、白ネギの水炊き
Chicken, potherb mustard and leek hot pot
**紫ブロッコリーと玉子の粒マスタード、マヨ和え
Broccoli and boiled eggs with whole-grain mustard and mayonnaise
**三色大根(紫だいこん、赤大根、大根)の甘酢和え
Purple radish, red radish and white(daikon) with sweetened vinegar
**キャベツとウインナーのオイスター、マヨ炒め
Stir-fried cabbage and wienerwurst with oyster sauce and mayonnaise
**はやとうりとちくわの煮物
Boiled chayote and tube-shaped fish paste cake
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
暖かい鍋がうれしい♪
「紫ブロッコリー、 茹でたら普通のブロッコリーの色になった。
ゆで汁がすごい色やった♪」と夫。
未知の野菜や果物に出会うのは楽しい♪
It is very cold in Osaka.
It is perfect time for nabe(hot pot).
"Purple colored broccoli changed to green when boiled.
The boiling water turned out to be a terrible color," said my husband.
It is fun to MEET unknown vegetables and fruits
**鶏、水菜、白ネギの水炊き
Chicken, potherb mustard and leek hot pot
**紫ブロッコリーと玉子の粒マスタード、マヨ和え
Broccoli and boiled eggs with whole-grain mustard and mayonnaise
**三色大根(紫だいこん、赤大根、大根)の甘酢和え
Purple radish, red radish and white(daikon) with sweetened vinegar
**キャベツとウインナーのオイスター、マヨ炒め
Stir-fried cabbage and wienerwurst with oyster sauce and mayonnaise
**はやとうりとちくわの煮物
Boiled chayote and tube-shaped fish paste cake
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月13日
地始凍 Chi-Hajimete-Koru
ホッケの塩焼き Salt-grilled Atka mackerel
小さいホッケですが 夫は 小さいから焼きやすいと 喜んでいます。
身もしっかりついていて 美味しかったです。
This Atka mackerel is very small but my husband said that it is easy to cook as it is small.
It was delicious.
**ホッケの塩焼き Salt-grilled Atka mackerel
**茄子の煮浸し Boiled eggplants
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうり、わかめ、カニカマの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**たくわんと刻み奈良漬け
Pickled daikon and chopped narazuke
**だいこん、カボチャ、薄揚げなどのお味噌汁
Miso soup with daikon, Japanese pumpkin and thin deep-fried tofu and so on
**チキン、フェイジョア、柿入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken, persimmon and Feijoa
**十六穀米入りご飯 Rice with16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
身もしっかりついていて 美味しかったです。
This Atka mackerel is very small but my husband said that it is easy to cook as it is small.
It was delicious.
**ホッケの塩焼き Salt-grilled Atka mackerel
**茄子の煮浸し Boiled eggplants
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうり、わかめ、カニカマの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**たくわんと刻み奈良漬け
Pickled daikon and chopped narazuke
**だいこん、カボチャ、薄揚げなどのお味噌汁
Miso soup with daikon, Japanese pumpkin and thin deep-fried tofu and so on
**チキン、フェイジョア、柿入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken, persimmon and Feijoa
**十六穀米入りご飯 Rice with16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月12日
妹から from my sister
妹が庭で育てている みかん、ゆず、レモン♪
mandarin, yuzu and lemon that my sister grows at her garden
妹が友だちからもらった 鬼ゆず と 富士柿をおすそわけしてくれました。柿は妹が干し柿にしてます。
鬼ゆずは ピールやオランジェットに加工する予定です。
My sister's friend shared Oni-yuzu and Fuji-kai persimmon to her and my sister made the
persimmon to dried persimmon.
I'll make Oni-yuzu to peels and orangette.
いつものように大阪に来る途中の奈良の産直店で 野菜を一杯買ってきてくれました。
My sister bought us many kinds of vegetables at the farmer's market in Nara on the way to Osaka.
メロンパン Melon-shaped bun
メロンパン/Melon-shaped bunの手順(材料は少し変えています)で作ります。
Follow the steps (ingredients have been changed) .
クッキー生地(12個分) Cookie Dough(12 pieces)
薄力粉 220g 220g plain flour
BP 小2.5 2.5tsp BP
バター 130g 130g butter
砂糖 80g 80g sugar
玉子 50g 50g eggs
バニラエッセンス 少々 vanilla extract
パン生地(12個) Bread Dough(12 buns)
水 150cc 150cc water
玉子 35g 35g eggs
砂糖 28g 28g sugar
塩 4g 4g salt
スキムミルク 6g 6g skimmed milk
バター 35g 35g butter
ドライイースト 3.5g 3.5g dry yeast
その他 granulated sugar
グラニュー糖