2023年11月06日
ビーフステーキ Beef steak
暖かい(暑い?)晩秋です。 It is late autumn but still quite hot.
ステーキを食べたかった♪ I wanted to eat beef steak♪
うれしい♪ I'm happy♪
**ビーフステーキ Beef steak
**ポテトサラダ Potato salad
**赤大根の酢の物 Red daikon with sweetened vinegar
**冬瓜の煮物 Simmered wax gourd
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかった。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月05日
飛鳥の産直店の買い物 We bought them at farmer's markets at Asuka in Nara prf.
楽しい食卓です♪ Happy dining♪
赤文字は飛鳥で買った物です。 Red letters; bought at Asuka, in Nara.
**飛鳥揚げの煮物、万願寺唐辛子、しいたけ添え
Simmered deep-fried tofu, Manganji-temple green peppers and shiitake mushroom
**白いハヤトウリの酢の物 Chayote with sweetened vinegar
**柿と山ほうれん草のゴマ和え Persimmon and mountain spinach dressed with sesame paste
**大和白ネギの豚肉巻き Pork and leek rolled
**豚肉の野菜炒め Stir-fried pork and vegetables
**落花生(茹でました) Boiled peanuts
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月04日
奈良 飛鳥で古代ロマン散策のつもりが。。。 We were planning to walk around Asuka area, in Nara
区民リクリエーションの「飛鳥で古代ロマン散策」 Walking around Asuka area with the resident of our City
クリックするとwstvの画面がでます飛鳥遊歩道ウォーキング
私たちの町会は 町会行事として参加。We, our neighborhood association joined the resident of our city
貸し切り電車に乗り飛鳥駅まで。 We went to Asuka station by chartered train.
飛鳥駅 Asuka station
駅で解散。 We were dismissed at the station.
この飛鳥の散策は 過去に3度ほど参加しています。
今は、体のあちこちが弱くなっているので 歩かないで
飛鳥駅から バスに乗り、産直店巡りをし お昼に集合場所の石舞台の公園に行き、
町会の人たちと一緒に お弁当(写真を撮り忘れました)をいただき ゲームをしました。
My husband and I have taken part of the walking around Asuka a few times.
We don't have as much energy as we used to, so we took a bus from Asuka station
and went to a few farmer's markets.
Around noon, we met our neighbor association at the park of Ishibutai Tumulus
and had lunch (I forgot to take a photo) and did bingo.
I was the second one to get a bingo and got some gifts♪
ビンゴゲームで 2番目にビンゴになったので 商品をゲット。
クッキー詰め合わせと 千円分のクオカードをもらいました♪ ラッキー♪
その後 バスに乗り。。。橿原神宮に向かいました。
コスモスが綺麗です♪
After the lunch, my husband and I went to Kashihara Jingu Shrine by bus.
Cosmos are blooming.
橿原神宮駅。 Kashihara Jingu station
今まで何度も通過や乗り換えをしていますが、外から駅を見るのは初めてです。
We've passed the station or transferred at the station many times but this is the first time
going out of the ticket gate.
橿原神宮に行きました。
My husband and I went to Kashihara Jingu Shrine.
→→橿原神宮/Kashihara Jingu shrine
伊勢神宮もこの橿原神宮も 品を感じます。
Ise Gingu Shrine and Kashihara Jingu Shrine have class.
大鳥居 A large gateway
本殿 紀元2,683年!!!
main hall The 2,683th anniversary of the founding of Japan.
バスでの移動ばかりしましたが 11,000歩も 歩いてました。
My husband and I walked 11,000 steps in spite of taking buses to visit places
2023年11月03日
楓蔦黄 Momiji-Tsuta-Kibamu
鰤の照り焼き Grilled teriyaki flavored yellowtail
**鰤の照り焼き Grilled teriyaki flavored yellowtail
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**小松菜のお浸し Boiled Japanese spinach in broth
**イカとワカメときゅうりの酢の物
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
**赤だし Red(Dark-brown) miso soup
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月02日
値上がり More expensive
何もかも値上がりしています。
毎月一日は「1の市」でセールをしているスーパーが多いです。
その他のセールの日でも お買い得があり、「よいお買い物をした」と満足してましたが、
最近は セール価格でも以前の定価よりも高く まとめ買いする気になりません。
Everything is getting more and more expensive.
There are many supermarkets have a sale on the first day of the month or/and some certain days.
Whenever I go shopping on those days, I used to find items they were worth more than it's price.
But in these days, it's still expensive even when it's on sale
I don't feel like buying in bulk.
**焼きそば Stir-fried noodles
**春雨サラダ Vermicelli salad
**カブの葉とツ炒め煮 Stir-fried leaves of turnip and canned tuna
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
毎月一日は「1の市」でセールをしているスーパーが多いです。
その他のセールの日でも お買い得があり、「よいお買い物をした」と満足してましたが、
最近は セール価格でも以前の定価よりも高く まとめ買いする気になりません。
Everything is getting more and more expensive.
There are many supermarkets have a sale on the first day of the month or/and some certain days.
Whenever I go shopping on those days, I used to find items they were worth more than it's price.
But in these days, it's still expensive even when it's on sale
I don't feel like buying in bulk.
**焼きそば Stir-fried noodles
**春雨サラダ Vermicelli salad
**カブの葉とツ炒め煮 Stir-fried leaves of turnip and canned tuna
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月01日
牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
11月になりました。
時が経つのが早い!
It's November already.
How tie flies!
**牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
**里芋と薄揚げの煮物 Simmered taro and thin deep-fried tofu
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**サツマイモもちのバター醤油焼き
Grilled sweet potato with butter and soy sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
時が経つのが早い!
It's November already.
How tie flies!
**牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
**里芋と薄揚げの煮物 Simmered taro and thin deep-fried tofu
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**サツマイモもちのバター醤油焼き
Grilled sweet potato with butter and soy sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月31日
2023年10月30日
ふわふわちぎりパン Fluffy Chigiri-Pan (bread that you can break off into pieces)
ふわふわちぎりパン(18cmx18cmのスクエアー型)
1.強力粉250g、塩3g、砂糖40g,スキムミルク大2.5,マーガリン30g、
練乳20g、ドライイースト小1、水150ccをパン焼き器にセット。
「パン生地」でスタート。
2.空気抜きし 16分割して 丸めて 18cmスクエアー型に入れ 濡れ布巾をかぶせて
一晩冷蔵庫で寝かせます。 あるいは オーブン40℃で 30分 発酵。
5.粉を振りかけます。
6.オーブン180℃で18分焼きます。
Fluffy chigiri-pan (bread that you can break off into pieces)
(a 18cmx18cm square tin)
1. Set 250g bread flour, 3g salt, 40g sugar, 2.5tbs skimmed milk, 30g margarine, 20g condensed milk,
1tsp dry yeast, 150cc water in a bread baking machine.
Start with "bread dough".
2. Punch down and divide it into 16 pieces and roll the dough into balls.
Place in a 18cm square tin and cover with a damp cloth.
40℃ for 30 mins for secondary fermentation.
5.. Sprinkle flour.
6. Bake at 180℃ for 18 mins.
チキンカツ、タルタルソース添え Japanese chicken cutlet served with tartar sauce
**チキンカツ、タルタルソース添え
Japanese chicken cutlet served with tartar sauce
**ポテトサラダ Potato salad
**白菜の梅肉和え Lightly pickled Chinese cabbage with plum paste
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.