2023年10月24日
エノキ、ベーコン、チーズの春巻き Spring rolls with enoki mushrooms, bacon and cheese
**エノキ、ベーコン、チーズの春巻き
Spring rolls with enoki mushrooms, bacon and cheese
**ササゲのゴマ和え Black-eyed peas dressed with sesame paste
**きゅうり、わかめ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**小松菜としめじのお浸し
Japanese mustard spinach and shimeji in broth
**冬瓜の煮物 Boiled wax gourd
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
鶏手羽元のエスニック煮込み Chicken wing sticks ethnic stew
寒くなりました。膝掛けが離せません。
It's getting cold these days. I always put on a lap robe.
**鶏手羽元のエスニック煮込み Chicken wing sticks ethnic stew
**酢れんこん Vinegared lotus roots
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**ししとうと豚肉の炒め物 Stir-fried sweet peppers and pork
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
It's getting cold these days. I always put on a lap robe.
**鶏手羽元のエスニック煮込み Chicken wing sticks ethnic stew
**酢れんこん Vinegared lotus roots
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**ししとうと豚肉の炒め物 Stir-fried sweet peppers and pork
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
きなこ棒 Kinako sweets
きなこを買いすぎて(ぼけが始まっている???)いました。
150g入りが3袋もありました!!!
消費しなければ。。。
で、
きなこ棒を作りました。 (1/6袋消費です)
I have 3 packets of Kinako (roasted soybean flour) .
I need to use them.
so
I made Kinako sweets.(I used up 1/6)
1.小さいフライパンで 砂糖大6と水大3を煮溶かし、泡が小さくなってきたら
火を止め、きなこを少しずつ(全部で60gぐらい)加えて練り、
お味噌ぐらいの固さになったら 手で棒状にしてから 切ります。
2.別の器に きなこにさとうと塩ひとつまみをいれ それに1.を入れまぶします。
3.爪楊枝などを 刺すと良いでしょう。
1. Boil 6tbsp sugar and 3tbsp water in a small frying pan until bubbles become small.
Turn the heat off and add Kinako (about 60g) little by little until it becomes consistency
of miso. Form into stick shape and then cut into small pieces.
2. Put some kinako, sugar and a pinch of salt in a dish and put 1. and cover with the kinako.
自家製ゴーヤ、豚肉、厚揚の味噌炒め Stir-fried home-grown bitter melon, pork and thick deep-fried tofu with miso
21日は 「聖家族の家・聖母託児園の防火訓練」 に参加してきました。
そこから 離れている町会は 何年かに一度 当番がまわってきます。
託児園の赤ちゃんを救出する訓練をしました。
I participated in the disaster drill of ”the holy family home” on 21st.
Our neighborhood association is far from there so we take turns once in several years.
We practiced a rescue the babies.
**自家製ゴーヤ、豚肉、厚揚の味噌炒め
Stir-fried home-grown bitter melon, pork and thick deep-fried tofu with miso
**ズイキの酢味噌和え Taro stem with miso and vinegar
**竹輪、きゅうり、ワカメの酢の物
Tube-shaped fish paste cake, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**自家製ゴーヤと昆布の佃煮風
Simmered home-grown bitter melon and kelp in soy sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月21日
白いクリームパン White bun with custard filling
白いクリームチーズパンのクリームチーズの代わりにカスタードを入れて
白いクリームパンを作りました。
I baked white bun with custard filling.
パン(10個)
1.パン焼き器に 牛乳190g(または、水+スキムミルク=190g)、バター10g、
砂糖10g、強力粉250g、ドライイースト3g をセットし
「パン生地」でスタート。
2.パン生地を ガス抜きして 10等分し、 ラップをかぶせて 20分ほどベンチタイム。
3.カスタードクリーム(↓)を10等分して パン生地で包み 成形します。
4.強力粉をふりかけ 2倍になるまで オーブン40℃で40分ほど 発酵させます。
5.オーブン140℃で14分焼きます。
カスタードクリーム(少し多めで 12個分ほどです)
1.耐熱ボウルに 牛乳 300cc、 スキムミルク 12g、 バター 15g、
砂糖 60g、 卵黄2個 を入れ よく混ぜ、
薄力粉 15g、 コーンスターチ 15gも加えて 混ぜ、
レンジに1分かけ、 取り出し 泡立器で混ぜてから、 2分 かけ、 取り出し
また 泡立器で よく混ぜ、もう一度 1分かけて、泡立器で混ぜ カスタードクリームを
作ります。
バットに 広げて ラップをかけて 冷蔵庫で 冷やします。
(10 buns)
1. Set 190g milk, 10g butter, 10g sugar, 250g bread flour and 3g dry yeast
in a bread baking machine "DOUGH".
2. Punch the dough down and divide into 10 pieces. Cover it with a plastic film and
rest for 20 mins.
3. Divide custard cream(↓) into 10 pieces and wrap with the dough. Make them round.
4. Sprinkle bread flour and put them in an oven 40℃ for 40 mins until they become twice the size.
5. Bake at 140℃ for 14 mins.
Custard cream (for about 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
白いクリームパンを作りました。
I baked white bun with custard filling.
パン(10個)
1.パン焼き器に 牛乳190g(または、水+スキムミルク=190g)、バター10g、
砂糖10g、強力粉250g、ドライイースト3g をセットし
「パン生地」でスタート。
2.パン生地を ガス抜きして 10等分し、 ラップをかぶせて 20分ほどベンチタイム。
3.カスタードクリーム(↓)を10等分して パン生地で包み 成形します。
4.強力粉をふりかけ 2倍になるまで オーブン40℃で40分ほど 発酵させます。
5.オーブン140℃で14分焼きます。
カスタードクリーム(少し多めで 12個分ほどです)
1.耐熱ボウルに 牛乳 300cc、 スキムミルク 12g、 バター 15g、
砂糖 60g、 卵黄2個 を入れ よく混ぜ、
薄力粉 15g、 コーンスターチ 15gも加えて 混ぜ、
レンジに1分かけ、 取り出し 泡立器で混ぜてから、 2分 かけ、 取り出し
また 泡立器で よく混ぜ、もう一度 1分かけて、泡立器で混ぜ カスタードクリームを
作ります。
バットに 広げて ラップをかけて 冷蔵庫で 冷やします。
(10 buns)
1. Set 190g milk, 10g butter, 10g sugar, 250g bread flour and 3g dry yeast
in a bread baking machine "DOUGH".
2. Punch the dough down and divide into 10 pieces. Cover it with a plastic film and
rest for 20 mins.
3. Divide custard cream(↓) into 10 pieces and wrap with the dough. Make them round.
4. Sprinkle bread flour and put them in an oven 40℃ for 40 mins until they become twice the size.
5. Bake at 140℃ for 14 mins.
Custard cream (for about 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
ポトフ Pot-au-feu
**ポトフ(キャベツ、ベーコン、ウインナー)
Pot-au-feu (cabbage, bacon and wienerwurst)
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**きゅうりとカニかまの酢の物 Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
**レンコンの唐揚げ Fried lotus roots
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.