2023年10月13日
菊花開 Kiku-no-Hana-Hiraku
菊花開(きくのはなひらく)
10月13日 から 10月18日 ごろ。
晩秋
菊の花が咲く。
Kiku-no-Hana-Hiraku
Around October 13 to October 18.
Late autumn
Chrysanthemums bloom.
エビチリ Shrimp sweet and sour chilli sauce
**エビチリ Shrimp sweet and sour chilli sauce
**モロッコインゲン、ピーマン、ランチョンミートの炒め物
Stir-fried Italian flat beans, green peppers and luncheon meat
**イカ、きゅうり、ワカメの酢の物
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**茄子の煮浸し Simmered eggplant in broth
**水菜のゆず、オリーブオイル和え
Potherb mustard with yuzu and olive oil salad
**奈良、今西の奈良漬け、刻み奈良漬け、自家製白菜の浅漬け
Gourd pickled in sake lees and chopped vegetables pickled in sake lees of IMANISHI
in Nara and homemade lightly pickled Chinese cabbages
**豚汁 Pork miso soup
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月12日
アケビの肉詰め Akebi stuffed with meat
**アケビの肉詰め Akebi stuffed with meat
里芋コロッケ Taro croquette
**ササゲのゴマ和え Black-eyed peas dressed with sesame
**茄子の梅肉和え Eggplants dressed with pickled ume paste
**ズイキの酢味噌和え Taro stem dressed with miso and vinegar
**焼きマコモダケの酢味噌和え
Grilled Manchurian wild rice with miso and vinegar
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月11日
チジミ Korean pancake
秋らしい気候になりました。
It feels like Autumn is setting in.
**白菜、ニラ、えび、いか入りのチジミ
Korean pancake with Chinese cabbage, Chinese leek, shrimp and squid
**きゅうり、いか、わかめの酢の物
Cucumber, squid and wakame with sweetened vinegar
**レンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried sweet and spicy lotus roots and burdocks
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
It feels like Autumn is setting in.
**白菜、ニラ、えび、いか入りのチジミ
Korean pancake with Chinese cabbage, Chinese leek, shrimp and squid
**きゅうり、いか、わかめの酢の物
Cucumber, squid and wakame with sweetened vinegar
**レンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried sweet and spicy lotus roots and burdocks
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月10日
マコモダケ Manchurian wild rice
先日もらった野菜の中に マコモダケ というのがありました♪
One of the vegetables my sister gave us the other day was Manchurian wild rice♪
マコモダケ
Manchurian wild rice
ヤフーのネット画面から from the internet screen
『マコモダケは「マコモ」というイネ科の植物の茎の根元が、食用菌の「黒穂菌」が住みつくことによって大きくなったもの。
柔らかいタケノコのようなシャキシャキした食感と、ほんのりと甘い優しい味わいが特徴のお野菜です。』
『株坂ノ途中』より 抜粋
初めてです♪ 興味深く 楽しくいただきました。美味しかった。
We have never eaten it before. It was very interesting and good♪
**マコモダケの甘酢和え Manchurian wild rice with sweetened vinegar
**マコモダケの酢味噌和え Manchurian wild rice with miso and vinegar
**マコモダケ入り炊き込みご飯
Japanese mixed rice with Manchurian wild rice, chicken and root vegetables
**鶏の塩麹、塩昆布焼き
Grilled marinated chicken with salted rice malt and salted kelp
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**ブロッコリーとランチョンミートの炒め物、ゆで卵添え
Stir-fried broccoli and luncheon meat, with boiled eggs
**里芋の煮っ転がし Simmered taro in sweetened soy sauce
**お吸い物 Clear soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
One of the vegetables my sister gave us the other day was Manchurian wild rice♪
マコモダケ
Manchurian wild rice
『マコモダケは「マコモ」というイネ科の植物の茎の根元が、食用菌の「黒穂菌」が住みつくことによって大きくなったもの。
柔らかいタケノコのようなシャキシャキした食感と、ほんのりと甘い優しい味わいが特徴のお野菜です。』
『株坂ノ途中』より 抜粋
初めてです♪ 興味深く 楽しくいただきました。美味しかった。
We have never eaten it before. It was very interesting and good♪
**マコモダケの甘酢和え Manchurian wild rice with sweetened vinegar
**マコモダケの酢味噌和え Manchurian wild rice with miso and vinegar
**マコモダケ入り炊き込みご飯
Japanese mixed rice with Manchurian wild rice, chicken and root vegetables
**鶏の塩麹、塩昆布焼き
Grilled marinated chicken with salted rice malt and salted kelp
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**ブロッコリーとランチョンミートの炒め物、ゆで卵添え
Stir-fried broccoli and luncheon meat, with boiled eggs
**里芋の煮っ転がし Simmered taro in sweetened soy sauce
**お吸い物 Clear soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月09日
妹から野菜を一杯もらいました♪ My sister gave us a lot of vegetables♪
ゴーヤ、なす、ランチョンミートの味噌炒め Stir-fried bitter melon, eggplants and luncheon meat with miso
**ゴーヤ、なす、ランチョンミートの味噌炒め
Stir-fried bitter melon, eggplants and luncheon meat with miso
**椎茸のフォイル焼き Shiitake mushrooms roasted in foil
**きゅうりとイカとワカメの甘酢和え
Cucumber, squid and wakame with sweetened vinegar
**冬瓜の煮物 Boiled wax gourd
**チキン入り色々野菜のサラダ
Various vegetables and chicken salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月08日
鴻雁来 Kougan-Kitaru
寒露 Kanro
寒露(かんろ)
10月8日 ごろ。
『寒露(かんろ)とは、夜が長くなり、露がつめたく感じられるころ。
朝晩の冷え込みはきつくなりますが、空気が澄んだ秋晴れの過ごしやすい日が多くなります。
夜空を見上げると、より美しくきれいに輝く月が見られます。』
『 』 暦生活 より抜粋。
Kanro
Around October 8.
Cold dew.
10月8日 ごろ。
『寒露(かんろ)とは、夜が長くなり、露がつめたく感じられるころ。
朝晩の冷え込みはきつくなりますが、空気が澄んだ秋晴れの過ごしやすい日が多くなります。
夜空を見上げると、より美しくきれいに輝く月が見られます。』
『 』 暦生活 より抜粋。
Kanro
Around October 8.
Cold dew.