2023年11月03日
鰤の照り焼き Grilled teriyaki flavored yellowtail
**鰤の照り焼き Grilled teriyaki flavored yellowtail
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**小松菜のお浸し Boiled Japanese spinach in broth
**イカとワカメときゅうりの酢の物
Squid, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
**赤だし Red(Dark-brown) miso soup
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月02日
値上がり More expensive
何もかも値上がりしています。
毎月一日は「1の市」でセールをしているスーパーが多いです。
その他のセールの日でも お買い得があり、「よいお買い物をした」と満足してましたが、
最近は セール価格でも以前の定価よりも高く まとめ買いする気になりません。
Everything is getting more and more expensive.
There are many supermarkets have a sale on the first day of the month or/and some certain days.
Whenever I go shopping on those days, I used to find items they were worth more than it's price.
But in these days, it's still expensive even when it's on sale
I don't feel like buying in bulk.
**焼きそば Stir-fried noodles
**春雨サラダ Vermicelli salad
**カブの葉とツ炒め煮 Stir-fried leaves of turnip and canned tuna
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
毎月一日は「1の市」でセールをしているスーパーが多いです。
その他のセールの日でも お買い得があり、「よいお買い物をした」と満足してましたが、
最近は セール価格でも以前の定価よりも高く まとめ買いする気になりません。
Everything is getting more and more expensive.
There are many supermarkets have a sale on the first day of the month or/and some certain days.
Whenever I go shopping on those days, I used to find items they were worth more than it's price.
But in these days, it's still expensive even when it's on sale
I don't feel like buying in bulk.
**焼きそば Stir-fried noodles
**春雨サラダ Vermicelli salad
**カブの葉とツ炒め煮 Stir-fried leaves of turnip and canned tuna
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年11月01日
牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
11月になりました。
時が経つのが早い!
It's November already.
How tie flies!
**牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
**里芋と薄揚げの煮物 Simmered taro and thin deep-fried tofu
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**サツマイモもちのバター醤油焼き
Grilled sweet potato with butter and soy sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
時が経つのが早い!
It's November already.
How tie flies!
**牛肉とレンコンとごぼうの甘辛炒め
Stir-fried beef, lotus root and burdock with sweet soy-sauce
**里芋と薄揚げの煮物 Simmered taro and thin deep-fried tofu
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**サツマイモもちのバター醤油焼き
Grilled sweet potato with butter and soy sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月31日
2023年10月30日
ふわふわちぎりパン Fluffy Chigiri-Pan (bread that you can break off into pieces)
ふわふわちぎりパン(18cmx18cmのスクエアー型)
1.強力粉250g、塩3g、砂糖40g,スキムミルク大2.5,マーガリン30g、
練乳20g、ドライイースト小1、水150ccをパン焼き器にセット。
「パン生地」でスタート。
2.空気抜きし 16分割して 丸めて 18cmスクエアー型に入れ 濡れ布巾をかぶせて
一晩冷蔵庫で寝かせます。 あるいは オーブン40℃で 30分 発酵。
5.粉を振りかけます。
6.オーブン180℃で18分焼きます。
Fluffy chigiri-pan (bread that you can break off into pieces)
(a 18cmx18cm square tin)
1. Set 250g bread flour, 3g salt, 40g sugar, 2.5tbs skimmed milk, 30g margarine, 20g condensed milk,
1tsp dry yeast, 150cc water in a bread baking machine.
Start with "bread dough".
2. Punch down and divide it into 16 pieces and roll the dough into balls.
Place in a 18cm square tin and cover with a damp cloth.
40℃ for 30 mins for secondary fermentation.
5.. Sprinkle flour.
6. Bake at 180℃ for 18 mins.
チキンカツ、タルタルソース添え Japanese chicken cutlet served with tartar sauce
**チキンカツ、タルタルソース添え
Japanese chicken cutlet served with tartar sauce
**ポテトサラダ Potato salad
**白菜の梅肉和え Lightly pickled Chinese cabbage with plum paste
**小松菜と薄揚げの煮物
Simmered Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月29日
霎時施 Kosame-Tokidoki-Furu
シーフードアヒージョ Sea food Ajillo
アヒージョに フォカッチャ/Focaccia を添えて♪
焼き終わりのサインが鳴ったけど、
電話中で 放っておいたら 表面が 焦げていました(;゚ロ゚)
Serve with Ajillo.
I heard the alarm that the bread has been baked.
But I was on the phone and I left it as it was. The top of the bread got burnt(;゚ロ゚)
**シーフードアヒージョ Sea food Ajillo
**フォカッチャ(4人分ほど) Focaccia (for 4 people)
**ごぼうとエリンギの唐揚げ Fried burdock and king trumpet mushrooms
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ほうれんそうのおひたし Boiled spinach in broth
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月28日
肉じゃが Nikujyaga(Japanese beef and potato stew)
**肉じゃが Nikujyaga(Japanese beef and potato stew)
**ズイキの酢味噌和え Taro stem dressed with miso and vinegar
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**甘唐辛子とウインナーのソテー Stir-fried sweet peppers and wienerwurst
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年10月27日
メロンパン Melon-shaped bun
メロンパン (8個)
(クッキー生地)
1.室温に戻したバター45gに砂糖35gを加え混ぜ合わせ、玉子1/2個分(約25g)を
2度に分けて加え 白っぽくなるまで混ぜます。
2.薄力粉80gとアーモンドパウダー(プードル)30gを振るいながら加え
さっくり混ぜ合わせます。
3.ラップに取り出し 薄くのばして 冷蔵庫で 30分休ませます。
4.8等分して 丸めてから 冷蔵庫で休ませます。
(パン生地)
5.強力粉200g、砂糖15g、バター15g、塩3g,玉子1/2個(約25g)、
ドライイースト3g、水110gをパン焼き器「パン生地」にセットします。
6.ガス抜きして丸めなおし 8等分して丸め ラップをして10分休ませます。
7.クッキー生地を 打ち粉をした台にのせ パン生地よりも一回り大きい円に
なるように伸ばします。
8.クッキー生地の上にパン生地をのせ パン生地の2/3ぐらいまでを包みます。
9.クッキー生地にグラニュー糖をたっぷりつけます。
10.スケッパーなどで 筋(模様)をつけます。
11.生地が1.5倍ぐらいになるまで 発酵させます。
12.190℃のオーブンで13分ほど焼きます。
Melon-shaped bun (8 buns)
(cookie dough)
1. Soften 45g butter to room temperature and add 35g sugar. Mix them together.
Add 1/2(about 25g) eggs little by little. Mix them until it turns white.
2. Add shifted 80g plain flour and 30g almond powder and fold it using
a rubber spatula in a cutting motion.
3. Put 2. on a plastic film and make it flat. Cover it with plastic film and put it in a refrigerator
for 30 mins.
4. Cut 3. into 8 pieces and make balls. Let them sit in the refrigerator.
(bread dough)
5. Set 200g bread flour, 15g sugar, 15g butter, 3g salt, 1/2(about 25g) beaten eggs,
3g dry yeast and 110cc water in a bread baking machine (dough).
6. Punch down the dough and make it a ball. Cut it into 8 pieces and make balls.
Cover them with a plastic film and let it sit for 10 mins.
7. Sprinkle bread flour on a table and flatten a cookie dough a size bigger.
8. Cover a bread dough with a cookie dough up to 2/3 of the way.
9. Put granulated sugar on the cookie dough.
10.Make a pattern with a scraper or a knife.
11. Let ferment the dough until 1.5 times in size.
12. Bake at 190℃ for 13 mins.