アフィリエイト広告を利用しています

2023年12月25日

メリークリスマス  Happy Holidays

IMG_20231208_173558グランフロントのクリスマスツリー.jpg
グランフロントのクリスマスツリー  the photo is taken at Grandfront-Osaka




IMG_20231224_105355.jpg

**ローストビーフ(購入品)  Roast beef(store-bought)

**オニオンスープ       Onion soup

**日野菜と竹輪の煮物    
       Boiled hinona (Long-rooted turnips) and tube-shaped fish paste cake

**カブの甘酢和え       Turnip with sweetened vinegar

**ポテトサラダ        Potato salad

**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2023年12月24日

無骨なアップルパイ♪  Unrefined apple pies♪

2種のメーカのパイシートを使いました。
サイズは調整しないで 適当にひっつけて 作ったら
無骨なアップルパイになりました。。。
その無骨さが とてもよい♪


These pie sheets are produced from two manufactures.
I didn't adjust the sheets and crimp the pie crust with a fork.
It became a rugged shape.
But I like the shape very much♪



IMG_20231223_085907.jpg

1.林檎2個は 皮と芯を取り いちょう切りにして (約500g)
  その1割の重さの砂糖を加えて混ぜ ラップをして レンジで 4〜5分加熱します。

2.汁をこし 冷まし シナモンパウダーを振り混ぜておきます。
  (汁は薄めて 飲むと美味しいです。)

3.冷凍パイシート2枚をそれぞれ4つ切りにし、半分には切り込みを入れます(上になります)
  1枚は 約10cm四方ぐらい。

4.パイシートに林檎を載せ 切り込みを入れた方を上におき、縁をフォークで押さえます。

5.溶き卵を 上に塗ります。

6.オーブン200℃で 25分から 30分 焼きます。



1. Peel 2 apples, remove the cores and cut into rectangle slices.
Weigh it( it was about 500g) and add sugar10% of it.
Put plastic film on the the bowl and microwave for 4 to 5 mins.

2. Drain it and let it cool down. Then mix cinnamon powder.

3. Cut a pie sheet into 4 sheets. (it will be about 11cm x 10cm and 8 sheets)
Make some cuts in 4 sheets (they will be the top)

4. Put 2. on four pie sheets and cover with another pie sheets
Seal edge by pressing with tines of folk.

5. Brush the top with beaten egg.

6. Bake at 200℃ for 25 to 30 mins.





大根と薩摩揚げの煮物 Boiled daikon and Satsuma-age

昨日が冬至。
これから 昼が長くなり 暖かくなっていきますが、
今日は特に寒い。
風邪など引かぬようお体に気を付けてください。



The days are getting longer and warmer little by little.
But it is the coldest day in Osaka.
Be careful not to catch a cold.




IMG_20231223_111928.jpg


**大根と薩摩揚げの煮物 Boiled daikon and Satsuma-age

**菜の花の酢味噌和え  Colza blossoms dressed with vinegar and miso

**きゅうり、わかめ、カニかまの酢の物
      Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar

**ブロッコリー、紫カリフラワーのマヨ和え
      Broccoli and purple cauliflower dressed with mayonnaise

**色々野菜のサラダ   Salad with various vegetables


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2023年12月23日

スニッカードゥードルクッキー Snickerdoodle Cookies 


前回とは 材料を少し変えて(重曹ではなくBPで、中力粉で)作って見ました♪
こっちが好きです♪


スニッカードゥードルクッキー (シナモンシュガークッキー)
IMG_20231222_163745.JPG


(12個)

1.薄力粉44g、強力粉44g(または中力粉88g)、BP小1/2、 塩小1/8 を振るっておきます。
2.ボウルにバター58g、砂糖75gを入れ 白っぽくなるまで混ぜます。
3.2.に溶き卵1/2個を加え 更に混ぜます。
4.1.の粉を 3.に加え ゴムべらでざっくり混ぜます。
5.別のボウルにグラニュー糖大1/2とシナモンパウダー小1/2を混ぜておきます。
6.4.を2〜3cmに丸めて 5.をまぶし 天板に並べ(4〜5cm間隔に置きます)
  手で軽く押さえます。
  180℃で12分焼きます。
  


This time, I used BP instead of baking soda and all-purpose four instead of plain flour)♪

Snickerdoodle Cookies (for  18 pieces)

1. Shift 44g plain flour, 44g bread flour (or All-Purpose Flour 88g), 1/2tsp BP and 1/8tsp salt.
2. Mix 58g butter and 75g sugar until it turns white.
3. Add 1/2 beaten eggs and mix them together.
4. Add 1. to 3. Fold the cookie dough and use a rubber spatula in a cutting motion.
5. Put 1/2tbsp sugar and 1/2tbs cinnamon powder in a bowl and mix them together.
6. Divide 4 into 12 balls and cover with 5. Place them on a baking tray(keep a distance of
5cm) and press down lightly.
Bake at 180℃ for 12 mins.



かぼちゃ(なんきん)   Japanese pumpkin

22日は 冬至 ですから、食卓も かぼちゃ(なんきん)、かぼちゃ(なんきん)♪

「ん」が 「運」を意味する 「うん」を連想させるから。(こじつけですね)


We have a custom to treat food whose name includes ”ん(ng)”, such as
Ninjin(carrot) or Nankin(pumpkin).
It's because ”ん(ng)" is associated with "Un" meaning "luck".




IMG_20231222_112905.jpg


**マカロニ、パンプキン(なんきん)グラタン
                  Macaroni and pumpkin au gratin

**パンプキン(なんきん)スープ  Pumpkin soup

**カボチャ(なんきん)のガレット Pumpkin galette

**カボチャ(なんきん)の煮物   Boiled Japanese pumpkin

**貝割れと大根おろしのポン酢和え
            White radish sprouts and grated daikon with ponzu



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.





2023年12月22日

乃東生   Natsukarekusa-Shouzu


IMG_20220602_122731 うつぼぐさ 近大薬草園.jpg



乃東生(なつかれくさしょうず)

12月22日 から 12月26日 ごろ。

仲冬

夏枯草が芽を出す。




Natsukarekusa-Shozu

Around December 22 to December 26.

Mid-Winter

Self-heal sprouts.




冬至   Touji

ゆず湯−2.JPG
ゆず湯   a hot citron bath


冬至(とうじ)

12月22日 ごろ。

一年で昼の時間が最も短くなる日。



Touji

Around December 22.

Winter solstice.



豚肉、タアサイ、厚揚の炒め物 Stir-fried pork, rosette bok choy and thick deep-fried tofu


豚肉は 塩麹とショウガで下味をつけてるらしい。
柔らかくて美味しい♪

I heard that my husband cooked the pork seasoning with salted rice malt and ginger.
It was tender and delicious♪



IMG_20231221_110902.jpg


**豚肉、タアサイ、厚揚の炒め物
      Stir-fried pork, rosette bok choy and thick deep-fried tofu

**大根の葉と竹輪の煮物
      Boiled leaves of daikon and tube-shaped fish paste cake

**きゅうり、イカ、ワカメの甘酢和え
      Cucumber, wakame and squid with sweetened vinegar

**ほうれん草のお浸し  Boiled spinach in broth

**チキン入り色々野菜のサラダ
      Salad with various vegetables and chicken


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were delicious. Thank you.



2023年12月21日

アップルケーキ   Apple Cake

先日 妹から 林檎をもらったので アップルケーキを焼きました。

My sister gave us some apples the other day. I baked an apple cake.


IMG_20231221_065954.jpg


アップルケーキ(18cm丸型)
1.りんご1、2個は へたと芯を取り 皮付きのまま縦に5〜7mm厚さに切り 
  砂糖20g+水大2で 柔らかくなるまで煮ます。冷ましておきます。
  (林檎の皮をつけたままは 形がくずれないので見栄え良いです。
  皮をむいた方が 切り分けやすいです)
2.18cm丸型にバターを塗ります。
  バター40g+砂糖80gを混ぜ 型に敷きます。
3.生地を作ります。
  室温に戻したバター90gに砂糖90gを加えて 白っぽくなるまで混ぜ、
  溶き卵2個を少しずつ加えて混ぜます。
  さらに牛乳100ccを少しずつ加えて 混ぜ合わせます。
4.薄力粉200g+BP小2をふるい 3.に加えて なめらかな生地にします。
5.2.の型に 1.のりんごをきれいに並べ、4.の生地を流し入れます。
  表面を平らにし オーブン180℃で35分焼きます。
  冷ましてから お皿にひっくり返します。



Apple cake (18cm round mold)
1. Remove core and stems of the apple and do not peel the skin)
Slice 1 ,2 apples into 5~7mm thickness in lengthwise(vertically).
Simmer in a 20g sugar+2tbsp water pot until tender.
(it is hard to cut into pieces if it's with skin but it looks good when it is baked)
2. Spread butter on a mold.
Mix 40g butter and 80g sugar and place in the bottom of the mold.
3. dough;
Soften 90g butter to room temperature and mix 90g of sugar until it turns white.
Add 2 beaten eggs little by little and 100cc milk little by little.
4. Sift 200g plain flour and 2tsp BP. Add to 3. and mix them to make a smooth batter.
5. Arrange 1. apples neatly in the mold. Then pour the 4. dough.
Bake at 180℃ for 35 mins.
Let it cool down and then place it flipped over on the plate.









ブリの日?   Japanese amberjack

(12月20日)はブリの日♪???

12月(師走)は、「鰤」(ブリ)が魚へんに「師」と書くことから。
20日は、「ぶ(2)り(輪=0)」と読む語呂合わせから。

めちゃくちゃ、語呂合わせですね。ブリの日。



IMG_20231220_121025.jpg


**ブリと海老とかにのにぎり寿司  
             Japanese amberjack, shrimp and crab Nigiri-sushi

**きゅうり、かぶ、人参の塩麹漬け 
             Cucumber, turnip and carrot marinated in salt "koji" yeast

**タアサイの塩昆布和え Rosette bok choy dressed with stripped salt kelp   

**菊芋の煮物      Boiled Jerusalem artichoke

**カリフラワーとブロッコリーのサラダ 
             Cauliflower and broccoli salad

**味噌汁        Miso soup



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were delicious. Thank you.





最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2024年11月 >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
カテゴリアーカイブ
最新コメント