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2020年11月30日

薄揚げと水菜のハリハリ鍋   Harihari-nabe


新米と ごはんのお友達の 牛肉のしぐれ煮、特に美味しかった♪


New rice and boiled beef with sweetened soy sauce which goes well with rice were especially delicious ♪




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**薄揚げと水菜のハリハリ鍋   Harihari-nabe

**洋風茶碗蒸し         Western style steamed egg custard

**春菊とリンゴのサラダ     Edible chrysanthemum and apple salad 

**白菜の浅漬け         Lightly pickled Chinese cabbage

**小松菜と椎茸の煮物      Boiled Japanese mustard spinach and shiitake mushroom

**ごはん            Rice

**牛肉のしぐれ煮        Boiled beef with sweetened soy sauce

**黒豆と椎茸昆布(市販品)   
       Boiled beans and boiled shiitake and mushroom with sweetened soy sauce




どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were good. Thank you.











  

2020年11月29日

アップルパイ    Apple pie

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(21cm 型)

1.パイ皿に油を塗り パイシートを伸ばして 敷きます。
  はみ出たところは 切り取ります。
  フォークで底に穴を開け 冷蔵庫で冷やします。
  200℃のオーブンで 15分ぐらい 焼きます。
  取り出し 冷まします。

2.りんご4個は 皮をむき 5mm厚さぐらいのいちょう切りにし サッと洗い、
  水気を拭き取り さとう70gとシナモン小1/2を振り入れ 全体を混ぜます。

3.1.に2.をいれ パイシートで 覆い 真ん中に十字に切り目をいれます。
  そして 2cm幅ぐらいに切った パイシートを縁にのせ、フォークで 押しつけ 
  (または指でおしつけ)ます。
  冷蔵庫で 冷やします。

4.200℃のオーブンで 50分 焼きます。




** Apple pie (21cm mold)

1. Spread oil (butter) on pie mold and place pie pastry ( the pie sheet has spread into a thin layer).
Cut off the extra edge.
Prick the bottom with a folk.
Then let it sit in the refrigerator.
Bake at 200℃ oven for 15 mins.
Let it cool down.

2. Peel 4 apple skins off and cut into 5mm thickness quarter slices. Wash with water then drain.
Wipe off extra moisture.
Mix the apples with 70g sugar and 1/2tsp cinnamon.

3. Put 2. in 1. Then cover with spread pie sheet and make a cross cut in the center
And then put 2cm width pie sheet ribbon around the edge.
Press the edge with a folk or your finger.. Let it sit in the refrigerator.

4. Bake at 200℃ oven for 50 mins.






冷蔵庫の整理でごちそう♪  Making dishes with the leftovers in the fridge; what a feast!



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**豚肉と白菜のミルフィーユ鍋    Mille feuille hot pot with Chinese cabbage and pork

**チーズ入りジャガイモ団子     Cheese potato balls

**ピーマンの肉詰め         Stuffed bell pepper

**大根と薄揚げの煮物        Simmered white radish and thin deep-fried tofu

**カニカマと小松菜の酢の物     
         Imitation crab meat and Japanese mustard spinach in sweetened vinegar

**色々野菜のサラダ         Various vegetables salad



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。


They were good. Thank you.






2020年11月28日

叔母や妹から♪    From my aunt and sister♪



叔母からのお米が届きました♪ もう少し残っている古米をはやく食べなくちゃ。
We got new rice from my aunt. We got to eat old one ASAP.

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妹から;              
From my sister;

妹が育てているゆずとレモン♪    Yuzu and lemon my sister raises.
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干し柿          Dried persimmons
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リンゴジャム       Apple jam
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妹が長野でリンゴ狩りをしたりんご     
My sister wen to apple picking in Nagano prf.                          
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この3個は ムーランルージュという品種                         
These three are called Moulin rouge
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こちらに来る途中の産直店でお野菜を一杯買ってきてくれました。
My sister bought a lot of vegetables at the farmer's shop on the way here.
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レモン(ゆず)メレンゲパイ  Lemon(yuzu) meringue pie


昨日 タルト生地を焼いて 今朝 カスタードとメレンゲを作り 2台 仕上げました♪
美味しいですよ♪

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ゆず(レモン)メレンゲパイ/lemon(yuzu)eringue pie






パイ生地   Pie pastry


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パイ生地(型) (約20cm の パイ)

1.強力粉90gと薄力粉90gをふるっておきます。

2.有塩バター150gは2cm角に切り 1.に入れ スケッパーで 大豆粒ぐらいになるまで 
  切り 粉と混ぜます。

3.冷水75ccを2.に入れ ヘラで混ぜてから 手でひとまとめにしてから
  10cmx15cmぐらいの長方形にして ラップで包み 冷蔵庫で
  1時間以上 冷やします。

4.打ち粉をして 「麺棒で1cm厚さに伸ばし 3つ折りにして」 を 5回ほど繰り返します。

5.5mm厚さのシートにして ラップにくるんで冷蔵庫で冷やします。
  (すぐに使わないときは 冷凍庫で保存します。)

6.200℃で15分焼きます。冷まします。




Pie pastry (about. 20cm mold)

1. Sift 90g bread flour and 90g cake flour.

2. Cut 150g butter(salted butter) into 2cm squares and add to 1.
Then cut into small pieces (3mm) with scraper mixing them together.

3. Add 75cc cold water to 2. and mix them with spatula or scraper.
Then make it into a ball with your hands.
Make it into 10cm x 15cm rectangle. Wrap it in plastic film.
Cool it for more than 1 hour in the refrigerator.

4. Sprinkle flour and "roll out the dough using a rolling pin into 1cm thickness
and then fold it into three" .
Repeat “〜” five to six times.

5. Roll out 4. into 5mm thickness and then wrap it in plastic film.
Cool it in a refrigerator (You can keep it in a freezer if you do not use now)

6. Bake at 200℃ for 15 mins. Let it cool down.









海鮮チヂミ・2種のたれで  Korean pancake with seafood, served with two kinds of sauce



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**海鮮チヂミ・2種のたれで    Korean pancake with seafood, served with two kinds of sauce

**揚げ出し豆腐          Deep-fried tofu in broth with grated white radish

**大根入りどて焼き        Beef sinew stewed with white radish in miso and mirin

**薄揚げと小松菜の煮物      Boiled thin deep-fried tofu and Japanese mustard spinach

**色々野菜のサラダ        Various vegetables salad



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were good. Thank you.





2020年11月27日

朔風払葉    Kitakaze-Konoha-wo-Harau


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朔風払葉(きたかぜこのはをはらう)

11月27日 から 12月1日 ごろ。

初冬

北風が木の葉を払い除ける





Kitakaze-Konoha-wo-Harau

Around November 27 to December 1.

Early winter

North wind blows the leaves from the trees.






今日もご馳走です♪   What a feast♪



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**アジの南蛮漬け     Deep-fried horse mackerel, marinated in a spicy sauce

**どて焼き        Beef sinew stewed in miso and mirin

**茄子の揚げおろし煮   Deep-fried egg plant in broth and grated white radish

**洋風里芋の煮っ転がし  Simmered taro in sweetened soy sauce

**青梗菜とウインナーのガーリックソテー
              Stir-fried bok choy and wienerwurst with garlic

**色々野菜のサラダ    Various vegetables salad

**中華風スープ      Chinese-style soup





どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were good. Thank you.





2020年11月26日

かんとだき(おでん)    Oden(a type of Japanese stew)  


2日ぐらい前から ひとつずつ 丁寧に下ごしらえをしていました。
今朝も朝8時から 準備していました♪

My husband has made preparations for Oden for two days.
and he also cooked it since 8 o'clock this morning♪



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**かんとだき(おでん)     Oden (a type of Japanese stew)

**小松菜のゴマ和え       Japanese mustard spinach dressed with sesame

**ごぼうの煮物         Simmered burdock

**白菜ともやしのショウガポン酢 Chinese cabbage and bean sprouts with ginger and ponzu



美味しかったです。ごちそうさまでした。

They were good. Thank you.



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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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