2020年11月20日
「いつも心に樹木希林」 A book about Ms. Kiki-Kirin
「いつも心に樹木希林」 "Keep Ms. Kiki-Kirin in your heart"
「おごらず 他人と比べず おもしろがって 平気に生きればよい」
に辿りつくまで。
"Don't be proud, don't compare yourself to others, enjoy life and live with composure"
.....until find out this words.....
いつも心に留めておきたいです。
I will keep that in mind.
ゆずメレンゲパイ Yuzu meringue pie
無農薬の国産のレモンが見当たらない。。。どうした?
レモンの代わりにゆずで作ってみました。 おいしい♪
I can't fine domestically produced and organic lemon at the supermarket.
Why?
I used yuzu instead of lemon for baking meringue pie. It was delicious ♪
1.牛乳330cc、さとう80g、コーンスターチ30g、塩ひとつまみを弱火にかけ
とろみが出るまで混ぜます。
2.卵黄2個をときほぐし 少しずつ1.に加えて 混ぜます。
弱火で5分ほど火を通します。
3.火を止め バター30g、ゆずの皮のすりおろし1個分と ゆずの絞り汁1個分を加え
混ぜ合わせます。
粗熱をとり 焼き上がったタルト生地に入れます。
4.卵白2個は 砂糖50gを加えながら しっかり泡立て 3.の上にのせ ところどころに
角を作って 粉砂糖をふりかけ 180℃で10〜15分焼きます。
1. Put 330cc milk, 80g sugar, 30g cornstarch and a pinch of salt in a pot and mix it well
over low heat until it becomes creamy,
2. Add 2 beaten egg yolks to 1. little by little. Mix well and heat thoroughly over low heat for 5 mins.
3. Turn off the heat and add 30g butter, 1 grated yuzu skin and 1 yuzu juice.
Let it cool down. Put in a tart pastry(or a pie pastry)
4. Whip 2 egg whites adding 50g sugar until stiff peaks form. and put on 3.
Make some peaks over it. Sprinkle powder sugar over it.
Bake at 180℃ for 10 to 15 mins.
ご飯に合うおかず♪ Side dish goes well with rice♪
毎年 奈良の叔母から お米を いただきます(叔母が育てているわけではないですが)。
新米が まもなく 届きます。
(先日 妹が奈良の叔母のところに取りに行ってくれました。
妹が次に大阪にくるときに持ってきてくれます。)
昨年いただいたお米がまだ一杯残っているので できるだけお米を食べなくては。。。(笑)
先日から 朝ご飯に ご飯がでているのに 気づかれた方もいらっしゃるかも。)
My aunt, lives in Nara prf., gives us rice every year (she is not a farmer though).
The first rice crop of this year will arrive soon.
(The other day, my sister went to collect the rice. and she is going to bring it
when she comes to Osaka)
There are some left(last year's one) so we have to eat it as possible as we can....(lol)
As some of you may have realized that we have rice balls instead of bread for breakfast
these days.
**トンカツの卵とじ Deep-fried pork cutlet with egg.
**レンコンの酢醤油炒め Stir-fried lotus root with vinegar soy sauce
**レタスのサラダ Lettuce salad
**きんぴらごぼう Kinpira-style sauteed burdock
**茄子のショウガ和え Egg plant dressed with ginger
**青パパイヤとベーコンの炒め物 Stir-fried green papaya and bacon
**ごはん(十六穀米入り) Rice(16-grain rice)
どれも美味しかったです。 ごちそうさまでした。
They were good. Thank you.