2023年12月07日
閉塞成冬 Sora-Samuku-Fuyu-to-Naru
京都、亀岡のYちゃん撮影 Photo by Y-chan in Kyoto
閉塞成冬(そらさむくふゆとなる)
12月7日 から 12月11日 ごろ。
仲冬
天地の気が塞がって冬となる。
Sora-Samuku-Fuyu-to-Naru
Around December 7 to December 11.
Mid-Winter
Cold sets in, winter begins.
松茸の味、キノコのスパゲッティ Spaghetti with mushrooms with matsutake flavor
**松茸の味、キノコのスパゲッティ Spaghetti with mushrooms with matsutake flavor
**赤カブラの葉と薄揚げの煮物 Boiled leaves of red turnips and thin deep-fried tofu
**酢れんこん Vinegared lotus root
**茄子の味噌炒め Stir-fried eggplants with miso
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年12月06日
チーズクッキー Cheese cookies
粉チーズ 大量消費のために 焼きました♪
チーズクッキー
1.バター40g、砂糖30g、粉チーズ40gを混ぜ合わせ
2.さらに 薄力粉110g、水50ccを加え 混ぜます。
3.まとまったら ラップの上に出し、 上から ラップをかぶせて
麺棒で 5mm厚さぐらいに伸ばし 型で抜きます。
4.170℃で17分焼きます。
Cheese cookies
1. Mix and knead 40g, sugar 30g and 40g grated cheese.
2. Then add 110g cake flour and 50cc water. Knead.
3. Once it comes together, put on plastic wrap and cover with another plastic wrap.
Roll out the dough to a thickness of about 5mm and cut it out with a mold.
4. Bake at 170℃ for 17 mins.
チーズクッキー
1.バター40g、砂糖30g、粉チーズ40gを混ぜ合わせ
2.さらに 薄力粉110g、水50ccを加え 混ぜます。
3.まとまったら ラップの上に出し、 上から ラップをかぶせて
麺棒で 5mm厚さぐらいに伸ばし 型で抜きます。
4.170℃で17分焼きます。
Cheese cookies
1. Mix and knead 40g, sugar 30g and 40g grated cheese.
2. Then add 110g cake flour and 50cc water. Knead.
3. Once it comes together, put on plastic wrap and cover with another plastic wrap.
Roll out the dough to a thickness of about 5mm and cut it out with a mold.
4. Bake at 170℃ for 17 mins.
油揚げの挽肉包み煮 Boiled fried-tofu pouch containing minced meat
**油揚げの挽肉包み煮 Boiled fried-tofu pouch containing minced meat
**万願寺唐辛子とベーコンの炒め物
Stir-fried Manganji-temple sweet peppers and bacon
**赤カブの甘酢和え Red turnip dressed with sweetened vinegar
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年12月05日
とん平焼き Omelet filled with shredded cabbage and pork
夫は、 ポークステーキにできる 厚切りの豚肉で とん平焼きを作った。
なんかもったいない気がする。。。
My husband made "omelet filled with shredded cabbage and pork" with thick pork steak.
I feel like "mottainai" (Usually use thin pork for it)
**とん平焼き Omelet filled with shredded cabbage and pork
**カボチャの煮物 Boiled Japanese pumpkin
**カブの葉と薄揚げの煮物 Boiled leaves of turnips and thin deep-fried tofu
**きゅうりとカニかまとワカメの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**春菊とセロリのゆずとレモン和え
Edible chrysanthemum and celery dressed with yuzu and lemon
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
なんかもったいない気がする。。。
My husband made "omelet filled with shredded cabbage and pork" with thick pork steak.
I feel like "mottainai" (Usually use thin pork for it)
**とん平焼き Omelet filled with shredded cabbage and pork
**カボチャの煮物 Boiled Japanese pumpkin
**カブの葉と薄揚げの煮物 Boiled leaves of turnips and thin deep-fried tofu
**きゅうりとカニかまとワカメの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**春菊とセロリのゆずとレモン和え
Edible chrysanthemum and celery dressed with yuzu and lemon
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年12月04日
パステル・デ・ナタ Pastel de Nata
NCISのシーズン20で知りました。
I knew it on TV (NCIS s20)
手前左は裏返した状態(渦を巻いています) the left one is turned over (swirling)
パステル・デ・ナタ(エッグタルトの原型といわれています。ポルトガルのお菓子) 6個
1.パイ生地を薄く 2mm厚さぐらいで 20cmx25cm広さに 伸ばします。
2.霧吹きをかけ 丁寧に細く巻いていき 6等分に切ります。
3.タルト型に立てておき 水をつけた手で 中心を押し、底を作って、周りを広げて
器のようにします。
4.カスタードクリームを8分目ぐらい入れ 250℃で20分 焼きます。
カスタードクリーム(レンジで簡単バージョン)
卵黄1個、牛乳100cc、砂糖大2,薄力粉大1弱 を混ぜて レンジ600wで1分加熱。
混ぜてから、30秒加熱 再度 混ぜて、30秒加熱。。。
Pastel de Nata (6 pieces)
1. Roll out the pie dough to 2mm thickness, 20cm x 25cm width.
2. Mist it and then roll it thinly. Cut it into 6 pieces.
3. Put it upright in a mold.
Put your hand in water and push the top making the bottom and then
expand the surrounding area to make it like a vessel.
4. Put custard cream into the pie-cup until its 80% full.
Bake at 250℃ for 20mins.
Custard cream (simple one)
1. Put 1 egg yolk, 100cc milk, 2tbsp sugar and 1tbsp or less cake flour in a heat proof container.
Microwave it for 1 mins. and stir it. Microwave 30 secs and stir it... repeat them.
I knew it on TV (NCIS s20)
手前左は裏返した状態(渦を巻いています) the left one is turned over (swirling)
パステル・デ・ナタ(エッグタルトの原型といわれています。ポルトガルのお菓子) 6個
1.パイ生地を薄く 2mm厚さぐらいで 20cmx25cm広さに 伸ばします。
2.霧吹きをかけ 丁寧に細く巻いていき 6等分に切ります。
3.タルト型に立てておき 水をつけた手で 中心を押し、底を作って、周りを広げて
器のようにします。
4.カスタードクリームを8分目ぐらい入れ 250℃で20分 焼きます。
カスタードクリーム(レンジで簡単バージョン)
卵黄1個、牛乳100cc、砂糖大2,薄力粉大1弱 を混ぜて レンジ600wで1分加熱。
混ぜてから、30秒加熱 再度 混ぜて、30秒加熱。。。
Pastel de Nata (6 pieces)
1. Roll out the pie dough to 2mm thickness, 20cm x 25cm width.
2. Mist it and then roll it thinly. Cut it into 6 pieces.
3. Put it upright in a mold.
Put your hand in water and push the top making the bottom and then
expand the surrounding area to make it like a vessel.
4. Put custard cream into the pie-cup until its 80% full.
Bake at 250℃ for 20mins.
Custard cream (simple one)
1. Put 1 egg yolk, 100cc milk, 2tbsp sugar and 1tbsp or less cake flour in a heat proof container.
Microwave it for 1 mins. and stir it. Microwave 30 secs and stir it... repeat them.
残りご飯で食パン Bread with leftover rice
米粉パンは 二人とも気に入っていますが、米粉を作るのが面倒だなぁと思い。。。
そうだ!、残りご飯で作ったらどうだろう?。。。水加減は?。。。など思って検索したら。。。
なんとすでにたくさんの方々が作っていました(笑)
参考にさせてもらって、焼きました。
うまく焼けました。 It is nice!
残りご飯で食パン(1斤)
1.まず冷凍されている残りご飯100gをレンチンして解凍。炊きたてのように
熱々にします。
2.パンを焼くときの水140gの内、50ccほどと 1.をパン焼き器にいれ、
「捏ねる」で5分〜7分 こねて(半殺し状態)にします。
3.それに水の残りを入れ 混ぜます(室温ぐらいになります)。
4.材料の 強力粉250g、砂糖20g、バター15g、塩3g、ドライイースト2.5g
を入れ、普通に焼きます。
(ここでは、白米と16穀米入りご飯の半々で100gの残りご飯で、
時間がなかったので早焼き、焼き色薄い で焼きました)
We like bread with rice but it is hard to make rice powder.
I was wondering if I could make it with leftover rice...
and...
I searched on the internet.... There are...
A lot of people make the bread with leftover rice.
Referencing them....
I baked a bread with leftover rice.
1. First of all, microwave 100g leftover rice to freshly cooked rice-ish. (it is hot)
2. Put 1. and 50cc water (taken 50cc water from 140cc of water) in a bread baking machine
and set it "KNEAD" for 5mins to 7mins.
3. Add leftover water and mix them together. The temperature should be dropping to
room temperature.
4. Add 250g bread flour, 20g sugar, 15g butter, 3g salt and 2.5g dry yeast and bake it.
そうだ!、残りご飯で作ったらどうだろう?。。。水加減は?。。。など思って検索したら。。。
なんとすでにたくさんの方々が作っていました(笑)
参考にさせてもらって、焼きました。
うまく焼けました。 It is nice!
残りご飯で食パン(1斤)
1.まず冷凍されている残りご飯100gをレンチンして解凍。炊きたてのように
熱々にします。
2.パンを焼くときの水140gの内、50ccほどと 1.をパン焼き器にいれ、
「捏ねる」で5分〜7分 こねて(半殺し状態)にします。
3.それに水の残りを入れ 混ぜます(室温ぐらいになります)。
4.材料の 強力粉250g、砂糖20g、バター15g、塩3g、ドライイースト2.5g
を入れ、普通に焼きます。
(ここでは、白米と16穀米入りご飯の半々で100gの残りご飯で、
時間がなかったので早焼き、焼き色薄い で焼きました)
We like bread with rice but it is hard to make rice powder.
I was wondering if I could make it with leftover rice...
and...
I searched on the internet.... There are...
A lot of people make the bread with leftover rice.
Referencing them....
I baked a bread with leftover rice.
1. First of all, microwave 100g leftover rice to freshly cooked rice-ish. (it is hot)
2. Put 1. and 50cc water (taken 50cc water from 140cc of water) in a bread baking machine
and set it "KNEAD" for 5mins to 7mins.
3. Add leftover water and mix them together. The temperature should be dropping to
room temperature.
4. Add 250g bread flour, 20g sugar, 15g butter, 3g salt and 2.5g dry yeast and bake it.
ひら天と大根の無水煮 Simmered deep-fried fish cake and daikon without soup
無水煮もリング揚げも 夫は TVで見たらしい。 美味しかった♪
These dishes(simmered without water and fried ring shaped one) were introduced on
cooking program on TV. My husband watched them.
**平天と大根の無水煮 Simmered deep-fried fish cake and daikon without soup
**玉ねぎと竹輪のリング揚げ Fried onion and tube-shaped fish paste
**かぶらの甘酢和え Turnip with sweetened vinegar
**ポテトサラダ Potato salad
**ブロッコリーとミニトマトのマヨ和え
Broccoli and cherry tomato with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年12月03日
にぎり寿司 (上は予備のお寿司) Hand-rolled sushi (above; extra one)
写真上のお寿司は、「食べられたら、食べて! 予備やから。」、
「野菜は、親心やから。 野菜も食べなあかんから。」と夫。
全部平らげた。。。♪
Above sushi; ”Please feel free to have some!" and "You need to have some vegetables too" ,
said my husband.
I ate all of them ♪
**にぎり寿司 (上は予備のお寿司) Hand-rolled sushi (above; extra one)
**ビタミン菜と薄揚げの煮物 Simmered saltgreen and thin deep-fried tofu
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chiken
**豚汁 Pork miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
「野菜は、親心やから。 野菜も食べなあかんから。」と夫。
全部平らげた。。。♪
Above sushi; ”Please feel free to have some!" and "You need to have some vegetables too" ,
said my husband.
I ate all of them ♪
**にぎり寿司 (上は予備のお寿司) Hand-rolled sushi (above; extra one)
**ビタミン菜と薄揚げの煮物 Simmered saltgreen and thin deep-fried tofu
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables with chiken
**豚汁 Pork miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.