2024年01月16日
白菜と鶏の白味噌炒め Stir-fried Chinese cabbage and chicken with white miso
**白菜と鶏の白味噌炒め Stir-fried Chinese cabbage and chicken with white miso
**ハムと青梗菜のオイスター炒め Stir-fried ham and bok choy with oyster sauce
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**カニかまときゅうりの甘酢和え Imitation crab meat and cucumber with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月15日
美味しい♪ Delicious♪
ちょっと贅沢に 中トロまぐろ。 美味しい♪
他のネタも おいし〜〜〜い♪
後ろの予備のにぎりも 完食♪
久しぶりに 日本酒と♪
We love nigiri-zushi.
I ate the sushi at the back too.
With Japanese wine (sake).
**にぎり寿司 Nigiri-Zushi
**赤カブの甘酢和え Red turnip with sweetened vinegar
**ほうれん草の白和え Spinach salad dressed with tofu sauce
**子持ち高菜の酢味噌和え Tsubomina dressed with miso and vinegar
**大根と竹輪の煮物 Boiled daikon and tube-shaped fish paste cake
**豚汁 Pork miso soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
パステル・デ・ナタ Pastel de Nata
ポルトガルのお菓子、エッグタルトの原型と言われています。
パステル・デ・ナタ 6個 (この倍量で12個作りました)
1.パイ生地を薄く 2mm厚さぐらいで 20cmx25cm広さに 伸ばします。
2.霧吹きをかけ 丁寧に細く巻いていき 6等分に切ります。
3.タルト型に立てておき 水をつけた手で 中心を押し、底を作って、周りを広げて
器のようにします。
4.カスタードクリームを8分目ぐらい入れ 250℃で20分 焼きます。
カスタードクリーム (パイ12個分)
水200cc、 練乳80g、玉子2個、コーンスターチ大2,砂糖大1,
レンジ600wで2分加熱。
混ぜてから、1分加熱 再度 混ぜて、1分加熱。。。火が通るまで繰り返します。
Pastel de Nata (6 pieces) (I made twice the amount for 12 pieces)
1. Roll out the pie dough to 2mm thickness, 20cm x 25cm width.
2. Mist it and then roll it thinly. Cut it into 6 pieces.
3. Put it upright in a mold.
Put your fingers in water and push the top making the bottom and then
expand the surrounding area to make it like a vessel.
4. Put custard cream into the pie-cup until its 80% full.
Bake at 250℃ for 20mins.
Custard cream
1. Mix 200cc water, 80g condensed milk, 2 eggs, 1tbsp sugar and 2tbsp corn starch
in a heat proof container.
Microwave it for 2 mins. and stir it. Microwave 1min and stir it... repeat them until cooked.
賞味期限 The expiration date
酢豚と肉団子は 半調理品 です。
年末に 忙しい日のためにとおもい購入していました。
調味期限が近づいています。
Sweet and sour pork and meat balls are ready-to-cook meals.
I bought them at the end of last year.
The expiration date is soon.
**酢豚 Sweet and sour pork
肉団子の甘酢あんかけ Sweet and sour meat balls
トレビスの蒸し焼き Steamed Italian chicory
**きゅうりとワカメの甘酢和え Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**青梗菜と豚肉の炒め物 Stir-fried bok choy and pork
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月13日
スキレットでカステラパンケーキ Thick pancake in a skillet
朝食は カステラパンケーキ。
Thick pancakes for our breakfast.
スキレット 15−16cm 2台
スキレットに油を引いておきます。
1.卵黄4個を 砂糖30gを加えながら 白くなるまで泡立て 牛乳60cc、薄力粉80g、
BP小1(薄力粉とBPはふるいにかけておく)を混ぜます。
2.卵白4個を泡立て 途中砂糖10gを加えて 角が立つまで泡立てます。
3.1.に2.を3回ぐらいに分けてまぜ スキレットに入れ、
180℃に温めたオーブンで 25分から 30分 焼きます。
途中(12分ぐらいたってから) 十字に切り目を入れます。
4.バターをのせ シロップを添えます。
** Thick pancake (2 (15~16cm) skillets)
1. Spread oil in 2 skillets.
2. Whip 4 egg yolks adding 30g sugar little by little until it becomes a very light yellow
and then add 60cc milk, 80g cake flour and 1tsp BP.
(Sift flour and BP before mixing)
3. Whip 4 egg whites mixing 10g sugar until they form stiff peaks.
4. Mix 3. with 2. two to three separate times.
5. Pour 4. in 2 skillets and bake at 180℃ for 25 to 30 mins.
After 12 mins, make a cross in each of them.
6 Serve with butter and syrup.
イカめし Soy-boiled squid filled with sticky rice
**イカめしと豆腐 Soy-boiled squid filled with sticky rice and tofu
**春菊のお浸し Boiled edible chrysanthemum in broth
**赤カブの甘酢和え Red turnip with sweetened vinegar
**子持ち高菜の酢味噌和え Tsubomina dressed with miso and vinegar
**ブロッコリーとゆで卵のサラダ Broccoli and boiled egg salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月12日
ヌガー Nougat
久しぶりに ヌガーを作りました。
I made nougat for the first time in a long time.
1.容器よりもはみ出るぐらいの大きさのクッキングシートにサラダ油を塗ります(表面全体に)。
ゴムべらにも油を塗ります。
耐熱容器にそのクッキングシートを敷きます。
2.マシュマロ90gを小さくちぎって 容器に入れ 1分ほどレンチンします。
3.2.にバター10〜12gいれて ヘラで混ぜます。
4.さらに クリープ40gを入れ 混ぜます。
冷めたらその都度 チンして(10秒ぐらい)温めます。
5.ナッツ90gを入れ 混ぜ、 クッキングシートごと まな板の上に 取りだし
クッキングシートを二つ折りにして包み 押して長方形に します。
6.粗熱が取れたら 包丁で切ります。
Nougat
1. Lightly grease parchment paper of twice the size of a heat-proof container and a spatula.
Line a heat-proof container with the parchment paper.
2. Tear 90g marshmallow with your hands and put them in the container. Microwave for 1 mins.
3. Add 10 ~ 12 g butter and mix with the spatula.
4. Add 40g creamy powder and mix them together.
(whenever it's gone cold, reheat for 10 sec.)
5. Add 90g nuts and mix them together.
Take out it from the container with a parchment paper and put on a cutting board.
Fold in half and make the dough rectangle with the parchment paper.
6. Let it cool down and then cut with a knife.
お参り Visiting the temple
11日 朝、妹とお寺さんで待ち合わせし お参りしてきました。
お天気もよく よいお参りでした♪
そのあと、3人で あちこち お買い物をしながら うろうろ。
11,000歩も 歩いていました。
安くて、早くて、美味しい 南海飯店で ランチ。
安定のおいしさ、安さ、早さでした♪
My husband, my sister and I visited the temple on 11th.
The weather was nice and it was a nice visit.
After that we walked around town and went shopping.
I walked 11,000 steps.
We had lunch at the Chinese restaurant which offers delicious meals
at an affordable price♪
2024年01月11日
鏡開き Kagami-Biraki
11日は 鏡開き です。
The custom of cutting and eating a large, round rice cake, which had been
offered to the gods at New Year's, on January 11.
お餅は 小分けでパックに入った丸餅なので、加工しやすいです。
☆おぜんざいに。
小豆あんは 小豆1kg、 砂糖1,4kg、塩小1で 作っています。
おぜんざいには 水を加え 砂糖を足して 塩をほんの少々加えて 作っています。
Zenzai ( sweet red bean soup) ; Add water, sugar and a little salt to sweet bean paste.
☆揚げおかき Fried rice crackers
お餅(小分けのパックにはいった丸餅)を スライサーで薄く切ったのと
さいの目に切ったのを 乾かしてから 油で揚げます。
塩を少々振ります。
Cut the rice cake into thin slices and/or into dice-cut. Then dry for a few days.
Deep-fry them. Sprinkle salt.