2024年01月30日
天使のおにぎり??? Rice balls with small dried sardine with sansho pepper
「今日は 天使のおにぎりや!」と夫。
「???」
いつもの「悪魔のおにぎり」にちりめん山椒が入っていて より豪華で美味しいからと。
悪魔のおにぎり とは すごく美味しいので食べ過ぎるから 悪魔のおにぎりです、
そこから いつもよりさらに美味しい(上等)から 「天使のおにぎり」とは。
夫の頭は柔らかです♪
**さばの竜田揚げの南蛮漬け
Marinated and fried mackerel, marinated in spicy vinegar sauce
**ちりめん山椒入り「天使のおにぎり」
Addictive rice balls (with small dried sardine with sansho pepper)
**赤カブの葉と竹輪の煮物 Boiled leaves of red turnip and tube-shaped fish paste cake
**赤カブの甘酢和え Red turnips with sweetened vinegar
**納豆と大根おろし Natto and grated daikon
**漬け物(たくわん、椎茸昆布の佃煮、刻み奈良漬け)
Pickles (yellow pickled daikon, kelp and shiitake boiled in soy sauce,
and chopped narazuke
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月29日
ポークスペアーリブの甘辛煮 Pork spare rib with salty-sweet sauce
**ポークスペアーリブの甘辛煮 Pork spare rib with salty-sweet sauce
**きゅうり、ワカメ、竹輪の甘酢和え
Cucumber, wakame and tube-shaped fish paste cake
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**日野菜の煮物 Boiled Hinona
**レタスとカニかまのマヨ和え Lettuce and imitation crab meat dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月28日
ラムレーズンと林檎のケーキ Cake with rum raisin and apple
お店のケーキは美味しいけど、自宅で焼いたケーキのほうが美味しい気がする。
Sweets I baked taste better than the sweets at the cake shops.
ラムレーズンとりんごのケーキ
1.りんご小1個は 皮をむいて いちょう切りにし、砂糖少々をまぶしておきます。
ラムレーズン50gほどと混ぜ合わせます。
2.室温に戻したバター25gを白っぽくなるまで泡立器でねり、オリーブオイル25gを
入れ 更に混ぜ合わせます。
3.さらに、砂糖50gを少しずつ加えて 白っぽくふわふわになるまで混ぜ
溶き卵1個も少しずつ加え混ぜます。
4.振るった薄力粉90gとBP3gを加えて さっくりまぜます。
5.1.を加えて さっくりまぜ、クッキングシートを敷いたバウンド型にいれ、
表面を平らにして 180℃で 30分 焼きます。
Cake with rum raisin and apple
1. Peel a small apple then cut into thin quarters and cover with sugar
Then mix with 50g rum raisins.
2. Whip 25g softened butter until it turns white then add 25g olive oil.
Whip them well.
3. Add 50g sugar little by little until it becomes white and fluffy.
Then mix 1 beaten egg little by little
4. Shift 90g plain flour and 3g BP and fold with 3.
5. Add 1. and fold together.
Pour into mold and bake at 180℃ for for 30 mins..
Sweets I baked taste better than the sweets at the cake shops.
ラムレーズンとりんごのケーキ
1.りんご小1個は 皮をむいて いちょう切りにし、砂糖少々をまぶしておきます。
ラムレーズン50gほどと混ぜ合わせます。
2.室温に戻したバター25gを白っぽくなるまで泡立器でねり、オリーブオイル25gを
入れ 更に混ぜ合わせます。
3.さらに、砂糖50gを少しずつ加えて 白っぽくふわふわになるまで混ぜ
溶き卵1個も少しずつ加え混ぜます。
4.振るった薄力粉90gとBP3gを加えて さっくりまぜます。
5.1.を加えて さっくりまぜ、クッキングシートを敷いたバウンド型にいれ、
表面を平らにして 180℃で 30分 焼きます。
Cake with rum raisin and apple
1. Peel a small apple then cut into thin quarters and cover with sugar
Then mix with 50g rum raisins.
2. Whip 25g softened butter until it turns white then add 25g olive oil.
Whip them well.
3. Add 50g sugar little by little until it becomes white and fluffy.
Then mix 1 beaten egg little by little
4. Shift 90g plain flour and 3g BP and fold with 3.
5. Add 1. and fold together.
Pour into mold and bake at 180℃ for for 30 mins..
和食の献立 Japanese dishes
1,2度 気温が高いだけですが、夕方まで 暖房いらずでした♪
We didn't need to turn on the heater until evening because the temperature was 1 to 2 degree
higher than yesterday.
ほぼ、和食の献立です♪
Almost Japanese dishes♪
**さんま開きの塩焼き Grilled a saury cut open and dried
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**赤カブの甘酢和え Red turnip with sweetened vinegar
**豚肉と小松菜の甘辛炒め Stir-fried pork and Japanese mustard spinach with spicy sauce
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**豚汁 Pork miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
We didn't need to turn on the heater until evening because the temperature was 1 to 2 degree
higher than yesterday.
ほぼ、和食の献立です♪
Almost Japanese dishes♪
**さんま開きの塩焼き Grilled a saury cut open and dried
**里芋の煮っ転がし Simmered taro with sweet soy sauce
**赤カブの甘酢和え Red turnip with sweetened vinegar
**豚肉と小松菜の甘辛炒め Stir-fried pork and Japanese mustard spinach with spicy sauce
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**豚汁 Pork miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月27日
女子会 Girls' day out
淀屋橋と北浜の間にある 光林坊で 女子会でした。
→光林坊/Korinbou
一人は都合で参加できませんでしたが、5人で ワイワイと楽しい女子会でした♪
We had girls gathering at Kourinbou, Japanese restaurant at Yodoyabashi
(between yodoyabashi and Kitahama).
We had a great time♪
まず5人で乾杯♪ "Cheers!"
食後 北浜にある 「五感」に 移動。 ケーキは別腹です(笑)
→五感/Gokan
この中から選びます うーん、どれにしよう。 どれも美味しそう。
左上のチョコストロベリーにしました♪
→光林坊/Korinbou
一人は都合で参加できませんでしたが、5人で ワイワイと楽しい女子会でした♪
We had girls gathering at Kourinbou, Japanese restaurant at Yodoyabashi
(between yodoyabashi and Kitahama).
We had a great time♪
まず5人で乾杯♪ "Cheers!"
食後 北浜にある 「五感」に 移動。 ケーキは別腹です(笑)
→五感/Gokan
この中から選びます うーん、どれにしよう。 どれも美味しそう。
左上のチョコストロベリーにしました♪
2024年01月26日
チキンのクリームシチュー Cream stew with chicken and vegetables
今日も 寒い!
今週いっぱいぐらい続くらしいです。
It's cold.
It seems to be cold all week.
**チキンのクリームシチュー Cream stew with chicken and vegetables
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**青梗菜とベーコンの炒め物 Stir-fried bok choy and bacon
どれ美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
今週いっぱいぐらい続くらしいです。
It's cold.
It seems to be cold all week.
**チキンのクリームシチュー Cream stew with chicken and vegetables
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**青梗菜とベーコンの炒め物 Stir-fried bok choy and bacon
どれ美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月25日
水沢腹堅 Sawamizu-Kouri-Tsumeru
すごく寒い! It is very cold!
早朝から 部屋を暖めているけど なかなか 暖かくならない。
遮光カーテンも閉めたままにしてるけど。。。
夕方 「もう暖房切ろうかっ!」、 とはならない。
I've been heating the rooms since early in the morning, but it's not getting warm enough.
I left the blackout curtains closed...
It is not the time to say, "let's turn off the heat", in the afternoon.
**ブリのアラと大根の煮物 Simmered skin-on Japanese amberjack and daikon
**カボチャのバター醤油焼き Grilled Japanese pumpkin with butter and soysauce
**壬生菜と竹輪に煮物 Boiled mibuna and tube-shaped fish paste cake
**菊芋の甘酢和え Jerusalem artichoke with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年01月24日
伝承遊び Traditional Japanese children's game
小学校で 「伝承遊び」のお手伝いをしてきました。
朝9時半から11時半まで。
羽子板、かるた、お手玉、折り紙、あやとり、だるま落とし、コマ。
元 子供だった 今は おじいさん、おばあさん たちが 昔自分たちがしていた遊びを
小学校1年生とします。
I helped out with the traditional Japanese children's game at elementary school.
先日のお餅つきのときの 余った野菜を 全員で分け 持ち帰りました。
結構な量でした。
夫は その野菜を使って 大量の豚汁を つくってくれました(笑)
**豚汁 Pork miso soup
**ベーコンと青梗菜の炒め物 Stir-fried bacon and bok choy
**赤カブの甘酢和え Red turnip with sweetened vinegar
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.