2024年05月29日
体に良い!? Good for your body!?
(写真は2人分です) (The balls are for two people)
鮫島純子さん紹介の「ケンコーソ」を毎日いただいています。
多分体に良い。。。?! と思って。
他にも スパイスとか、青汁も いただいているので 全部を混ぜて 健康ボールと
名付けて 毎朝いただいています。
一人分
*ケンコーソ 小さじ1杯、
*ターメリック、コリアンダー、シナモン 各1,2ふり
*青汁パウダー 1袋
*えごま油 小さじ1杯
をよく混ぜ ペースト状になったら ボール状にします。 1個 できます。
最近は この健康ボールも朝ご飯に参加しています♪
(for one)
I usually eat the ball which include , 1tsp "rice bran powder with enzyme" ,
one or two shakes of turmeric. coriander and cinnamon,
a packet of green juice powder
and1 teaspoon of perilla oil.
Mix them together until It becomes a paste and make it a ball.
My husband and I eat the ball (one ball for one) every morning
when we have breakfast.
肉じゃが Japanese meat and potato stew
昨日は大雨でしたが 今日は晴れるようです。
We had a heavy rain yesterday but it will clear up today.
**肉じゃが Japanese meat and potato stew
**エンドウ豆の卵とじ Green peas bound with eggs
**きゅうり、ワカメ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**白菜の梅干し、塩昆布和え
Chinese cabbages dressed with pickled plum and salt kelp
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
We had a heavy rain yesterday but it will clear up today.
**肉じゃが Japanese meat and potato stew
**エンドウ豆の卵とじ Green peas bound with eggs
**きゅうり、ワカメ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**白菜の梅干し、塩昆布和え
Chinese cabbages dressed with pickled plum and salt kelp
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月28日
カレイの煮付け Simmered righteye flounder in sweetened soy sauce
**カレイの煮付け Simmered righteye flounder in sweetened soy sauce
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**スナップエンドウのガーリック炒め
Stir-fried snap peas with garlic
**きゅうりと二十日大根の酢の物
Cucumber and radish with sweetened vinegar
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**紫エンドウ豆(ツタンカーメン)ごはん
King Tut's peas and rice
**豚汁 Miso soup with pork
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月27日
チョコレートマカロン Chocolate Macaron
出来上がったので 写真を撮らないで 妹にあげるようは包装し、自宅用は ラップに包んで冷凍庫に。
お皿に残っているのは失敗作ばかり。 それも思い出だと思い
まだましなほうのを写真撮りました(恥)。
1.ガナッシュを作ります;
ボールにチョコレート100gと生クリーム100mlを入れ、1分10秒ほどレンチンし
底の広い容器に流し入れ 1時間ほど冷まします。
マカロン本体を作ります:
2.アーモンドプードル90g、粉糖80g、ココアパウダー10gを振るっておきます。
3.卵白2個分にグラニュー糖70gを少しずつ入れながら 角が立つまで泡立てます。
4.3.に振るった粉類を入れざっくり混ぜ ボウルの縁にこすりつけるように
(マカロナージゥ)します。
垂らしてみて 途切れなくタラタラとリボン状に落ちたら マカロナージュ できてます。
丸口がね(8mmぐらい)の絞り袋に入れます。
5.クッキングシートを敷いた天板に 直径3cmぐらいに絞ります。
そのまま 1時間ほど 表面を乾かします(放置します)。
6.150℃で13分焼きます。冷めてから 1.のガナッシュを挟みます。
Ganache;
1. Put 100g chocolate and 100ml heavy cream in a bowl and microwave for 1 min and 10 secs.
Pour in a wide container and let it cool down for 1 hour.
Chocolate Macaron;
2. Shift 90g almond flour, 80g powdered sugar and 10g cocoa powder.
3. Whip 2 egg whites adding 70g sugar little by little until stiff peaks form.
4. Add 2. and fold them.
Then push(rub) it against the edge of the bowl (macaronage).
until soft and thin ribbon fall as is standard.
Put in a piping bag (about 8mm piping tip would be better).
5. Squeeze into 3cm circle on a baking sheet lined with cooking paper.
Dry the surface about 1 hour.(let it alone)
6. Bake at 150℃ for 13 mins. Let it cool down.
Sandwich the 1. ganache.
お皿に残っているのは失敗作ばかり。 それも思い出だと思い
まだましなほうのを写真撮りました(恥)。
1.ガナッシュを作ります;
ボールにチョコレート100gと生クリーム100mlを入れ、1分10秒ほどレンチンし
底の広い容器に流し入れ 1時間ほど冷まします。
マカロン本体を作ります:
2.アーモンドプードル90g、粉糖80g、ココアパウダー10gを振るっておきます。
3.卵白2個分にグラニュー糖70gを少しずつ入れながら 角が立つまで泡立てます。
4.3.に振るった粉類を入れざっくり混ぜ ボウルの縁にこすりつけるように
(マカロナージゥ)します。
垂らしてみて 途切れなくタラタラとリボン状に落ちたら マカロナージュ できてます。
丸口がね(8mmぐらい)の絞り袋に入れます。
5.クッキングシートを敷いた天板に 直径3cmぐらいに絞ります。
そのまま 1時間ほど 表面を乾かします(放置します)。
6.150℃で13分焼きます。冷めてから 1.のガナッシュを挟みます。
Ganache;
1. Put 100g chocolate and 100ml heavy cream in a bowl and microwave for 1 min and 10 secs.
Pour in a wide container and let it cool down for 1 hour.
Chocolate Macaron;
2. Shift 90g almond flour, 80g powdered sugar and 10g cocoa powder.
3. Whip 2 egg whites adding 70g sugar little by little until stiff peaks form.
4. Add 2. and fold them.
Then push(rub) it against the edge of the bowl (macaronage).
until soft and thin ribbon fall as is standard.
Put in a piping bag (about 8mm piping tip would be better).
5. Squeeze into 3cm circle on a baking sheet lined with cooking paper.
Dry the surface about 1 hour.(let it alone)
6. Bake at 150℃ for 13 mins. Let it cool down.
Sandwich the 1. ganache.
抹茶クッキー Maccha Cookies
先日作ったところですが、ホロホロ感が好きで 何度でも焼いては食べ 焼いては食べ。。。
I made these cookies the other day and like crunchy texture. I often bake it.
抹茶クッキー (約30個)
1.バター(またはマーガリン)100gと粉糖25gを良くすり混ぜてから
振るった薄力粉110gと抹茶7gを混ぜ合わせ 刻んだクルミ50gを混ぜます。
2.ラップに包んで 1時間ほど休ませてから
3.1つ約6gの 小さいボールに丸めて
4.160℃で12分 焼きます。
5.冷めてから 粉糖と抹茶を混ぜて クッキーにまぶし、さらに上から振りかけます。
Maccha cookies (about 30 balls)
1. Mix 100g butter(or margarine) and 25g powdered sugar well and then add shifted 110g plain flour
and 7g maccha.
Fold them then mix 50g chopped walnuts.
2. Wrap 1. in a plastic film and let it sit in the refrigerator for 1 hour.
3. Make it into some small balls(about 6g for 1 ball)
4. Bake at 160℃ for 12 mins.
5. Let them cool down and cover with mixed powdered sugar and maccha.
Sprinkle more mixed powdered sugar and maccha over them.
お好み焼き Okonomiyaki
2024年05月26日
ほうれん草とベーコンのキッシュ Spinach and bacon quiche
今日の朝食♪ Today's breakfast♪
ほうれん草とベーコンのキッシュ Spinach and bacon quishe
1.ベーコン30gぐらいと茹でたほうれん草1/4束 ぐらいを炒め、
生クリーム100ml、卵1個、粉チーズ大1強、コンソメ少々、塩、胡椒と
合せて タルト生地に流し入れ 200℃で23分ぐらい焼きます。
1. Stir fry 30g bacon and boiled spinach
and mix with 100ml heavy cream, 1 egg, 1tbsp or more grated cheese, a little stock cube,
salt and pepper.
Pour into a tart pastry and bake at 200℃ for 23 mins.
紅花栄 Benibana-Sakau
ブリのお造り Yellowtail Sashimi
**ブリのお造り Yellowtail Sashimi
**きゅうり、ワカメ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**茄子の梅干し和え
Egg plants dressed with pickled plum
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**キャベツとハムのマヨ和え
Cabbages and ham dressed with mayonnaise
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.