2024年06月04日
ハンバーグ(レトルト)、人参グラッセ、フライドポテト、ブロッコリー添え Hamburger steak(boil-in-the-bag), with carrot glacé, fried potatoes and broccoli
**ハンバーグ(レトルト)、人参グラッセ、フライドポテト、ブロッコリー添え
Hamburger steak(boil-in-the-bag), with carrot glacé, fried potatoes and broccoli
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**ピーマンの炒め物 Stir-fried green peppers
**春菊とカニかまのサラダ Salad with edible chrysanthemum and imitation crab meat
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月03日
カレイの甘酢あんかけ Deep-fried flatfish with sweet and sour sauce
朝から 長居植物園にあじさいを見に行き そこからさらに先にあるスーパーまで足を伸ばし
ちょっと買い物をしました。
帰り、バス停があったので 時刻表を見たら 6分前に出たところでした。
次のバスは1時間後。。。う〜〜。
タクシーの姿を探しながら 帰る方向に進みましたが 一台も来ないままでした。
なんと11,000歩 も歩いてました。
帰ったら 夫が 食事を 待っててくれました。
I went to Nagai botanical garden to see hydrangeas.
and then went to a supermarket, further from there, to do a little shopping.
I found a bus stop on the way home but there's no bus that comes at the right time.
So I walked getting any taxi but couldn't.
I walked 11,000 steps.
My husband waited for me with these dishes. Thank you!
**カレイの甘酢あんかけ Deep-fried flatfish with sweet and sour sauce
**ジャガイモのフライ Fried potatoes
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
ちょっと買い物をしました。
帰り、バス停があったので 時刻表を見たら 6分前に出たところでした。
次のバスは1時間後。。。う〜〜。
タクシーの姿を探しながら 帰る方向に進みましたが 一台も来ないままでした。
なんと11,000歩 も歩いてました。
帰ったら 夫が 食事を 待っててくれました。
I went to Nagai botanical garden to see hydrangeas.
and then went to a supermarket, further from there, to do a little shopping.
I found a bus stop on the way home but there's no bus that comes at the right time.
So I walked getting any taxi but couldn't.
I walked 11,000 steps.
My husband waited for me with these dishes. Thank you!
**カレイの甘酢あんかけ Deep-fried flatfish with sweet and sour sauce
**ジャガイモのフライ Fried potatoes
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月02日
城北菖蒲園 Shirokita Shobuen(iris garden)
1日 朝から 城北菖蒲園に。
スマホを持って行くのを忘れて、最寄りの地下鉄の駅で気づきました。
(夫のスマホで撮影してます)
昨日の雨のあとの晴れの日で お花の見頃です。綺麗でした。
すごいカメラを持ったカメラマンたちがあちこちで 「バシャ、バシャ、バシャ」と写真撮っていました。
We went to Shirokita Shobuen(iris garden ) in the morning on the 1st.
I forgot to bring my phone. I realized it when I was at the nearest subway station.
Irises are currently in full bloom. They are beautiful.
Many people with expensive cameras were taking pictures here and there.
夫も私も 元気にしています♪ My husband and I. We are doing well♪
また行きました♪ Yakiniku lunch♪
2024年06月01日
マカロン Macaron
ちょっとましかなぁ? A little better ?
1.卵白50gに乾燥卵白3gを加えて 途中 グラニュー糖15gを少しずつ加えて
泡立て さらに 食紅で色をつけ 角が立つまで 泡立てます。
2.アーモンドプードル60gと粉糖110gをふるいにかけたものを
1.に加え ざっくり混ぜ合わせます。
3.マカロナージュします(ゴムべらまたはスケッパーでボウルの縁に押しつけるようにして混ぜ
リボン状にタラタラと落ちるまで 2,3回混ぜます)。
4.クッキングペーパーを敷いた天板に 8mmぐらいの丸口金をつけた絞り袋で
直径3cmぐらいに絞り 天板の底をトントンとし 空気抜きします。
そのまま室温で 1時間ぐらい 表面を触って付かなるまで 乾かします(放置します)。
5.130℃で7分焼き、100℃に下げて 13分焼きます。
6.クッキングペーパーごと 天板から外して 冷まします。
7.ガナッシュ;
チョコレート100gに牛乳大1.5を入れて レンジで40秒ほど加熱して
チョコレートを溶かし よく混ぜてから 冷まします。
絞り袋に入れて 絞ります。
Macaron;
1. Whip 50g egg whites and 3g dried egg adding 15g granulated sugar little by little
and add a little red food coloring until stiff peaks form.
2. Shift 60g almond flour and 110g powdered sugar.
Add to 1. and fold them.
3. Then push(rub) it against the edge of the bowl (macaronage).
until soft and thin ribbon fall as is standard.
4.Put in a piping bag (about 8mm piping tip would be better).
Squeeze into 3cm circle on a baking sheet lined with cooking paper.
Dry the surface about 1 hour(let it alone).
5. Bake at 130℃ for 7 mins. and then 100℃ for 13 mins.
6. Let it cool down.
7. Sandwich the 1. ganache.
Ganache; Put 100g chocolate and 1.5tbsp milk in a bowl and microwave for 40 secs.
Pour in a wide container and let it cool down for 1 hour.
1.卵白50gに乾燥卵白3gを加えて 途中 グラニュー糖15gを少しずつ加えて
泡立て さらに 食紅で色をつけ 角が立つまで 泡立てます。
2.アーモンドプードル60gと粉糖110gをふるいにかけたものを
1.に加え ざっくり混ぜ合わせます。
3.マカロナージュします(ゴムべらまたはスケッパーでボウルの縁に押しつけるようにして混ぜ
リボン状にタラタラと落ちるまで 2,3回混ぜます)。
4.クッキングペーパーを敷いた天板に 8mmぐらいの丸口金をつけた絞り袋で
直径3cmぐらいに絞り 天板の底をトントンとし 空気抜きします。
そのまま室温で 1時間ぐらい 表面を触って付かなるまで 乾かします(放置します)。
5.130℃で7分焼き、100℃に下げて 13分焼きます。
6.クッキングペーパーごと 天板から外して 冷まします。
7.ガナッシュ;
チョコレート100gに牛乳大1.5を入れて レンジで40秒ほど加熱して
チョコレートを溶かし よく混ぜてから 冷まします。
絞り袋に入れて 絞ります。
Macaron;
1. Whip 50g egg whites and 3g dried egg adding 15g granulated sugar little by little
and add a little red food coloring until stiff peaks form.
2. Shift 60g almond flour and 110g powdered sugar.
Add to 1. and fold them.
3. Then push(rub) it against the edge of the bowl (macaronage).
until soft and thin ribbon fall as is standard.
4.Put in a piping bag (about 8mm piping tip would be better).
Squeeze into 3cm circle on a baking sheet lined with cooking paper.
Dry the surface about 1 hour(let it alone).
5. Bake at 130℃ for 7 mins. and then 100℃ for 13 mins.
6. Let it cool down.
7. Sandwich the 1. ganache.
Ganache; Put 100g chocolate and 1.5tbsp milk in a bowl and microwave for 40 secs.
Pour in a wide container and let it cool down for 1 hour.
サバと白菜の煮込み Stewed mackerel and Chinese cabbages
**サバと白菜の煮込み Stewed mackerel and Chinese cabbages
**大根の塩麹漬け Salt malt pickled radish
**大根ステーキ Radish steak
**マロニーの酢の物 Bean-jelly strip (Malony(R) with sweetened vinegar
**レタスとワカメのサラダ、黒ごまドレッシングで
Lettuce and wakame seaweed salad with black sesame dressing
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月31日
麦秋至 Mugi-no-Toki-Itaru
写真を撮り忘れた〜〜! I forgot to take a picture of the lunch!
食事が終って、「さぁ、ブログの編集をしよう」とスマホを見るまで
写真を撮ってないことに気づかなかった。
私、大丈夫か?
I was unaware of taking a picture of the lunch until I checked my smart phone after lunch.
Am I OK?
**ラタツゥイユ Ratatouille
**ピーマンとベーコンのガーリックソテー
Stir-fried green peppers and bacon with garlic
**キュウリ、ワカメ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**大根の葉と竹輪の煮物
Boiled daikon leaves and tube-shaped fish paste cake
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月30日
手作り餃子 Handmade Chinese dumplings
朝の5時です。 ちょっと肌寒い。
It's five in the morning. A little chilly.
**手作り餃子 Handmade Chinese dumplings
**切り干し大根の煮物 Simmered dried-radish.
**スナップエンドウのガーリックソテー Stir-fried snap peas with garlic
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**きゅうりとミニトマトのサラダ Cucumber and cherry tomato salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.