2024年06月17日
フレジェ(イチゴのケーキ) Fraisier
イチゴのケーキ (フレジェ) 15cmの底が抜ける丸型
ケーキ型に スポンジ生地を敷き 型の周りにイチゴを並べ カスタードクリームを塗り
イチゴを置き スポンジ生地をのせます。
1.スポンジ生地
薄力粉40g、コーンスターチ40g、砂糖70g、卵4個(白身4,黄身4)、バニラオイル
160℃で35分ぐらい。
半分に切ります。
2.カスタードクリーム
水200cc、練乳80ml、卵2個、コーンスターチ大2
混ぜながらレンチン。
3.レモン汁
マーマレードを水で薄めて レンジで加熱。冷まします。
4.底が抜ける型(15cm)にバターを塗り 型の周りにラップ(またはクッキングシート)を
貼り付けます。
スポンジ生地を敷き、レモン汁を塗ります(型との境目をスプーンで少し押しておく)
縦半分に切ったイチゴをきっちり並べます。
5.カスタードクリームをイチゴのところに塗り(イチゴを固定する)、スポンジ生地の上に
塗り、一口大のイチゴを散らし さらにカスタードクリームを敷きつめます。
表面を平らにして スポンジ生地をのせます。レモン汁を塗ります。
6.たいていはこの上にマジパンを敷くようですが、ホイップクリームを塗りました。
7.冷蔵庫で冷やします。
Fraisier
Place sponge cake on a springform pan and spread lemon curd.
Arrange half-cut strawberries against the pan.
Put some custard cream and some bite sized strawberries on it.
Then place sponge cake on them.
ソーメン Somen
暑い日には ソーメンが美味しいです♪
On such a hot day, there is nothing like SOMEN!
**ソーメン Somen (Japanese thin wheat noodle)
**カブの甘酢和え Pickled turnip with sweetened vinegar
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**ほうれん草としめじの煮物 Boiled spinach and shimeji mushrooms
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
On such a hot day, there is nothing like SOMEN!
**ソーメン Somen (Japanese thin wheat noodle)
**カブの甘酢和え Pickled turnip with sweetened vinegar
**三度豆の胡麻よごし Common beans dressed with sesame
**ほうれん草としめじの煮物 Boiled spinach and shimeji mushrooms
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月16日
梅子黄 Ume-no-Mi-Ki-Nari
豚ヒレ肉の炒め物、梅干し和え Stir-fried pork tenderloin with pickled plum
**豚ヒレ肉の炒め物、梅干し和え Stir-fried pork tenderloin with pickled plum
**揚げジャガイモの味噌和え Fried potatoes with miso
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**カブの葉と薩摩揚げの煮物
Boiled turnip leaves and Satsuma-age
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月15日
クイーン オブ プディング Queen of Pudding
「ブリティッシュベイクオフ」の メアリーさんの 「クイーン オブ プッディング」
を作りました。
簡単で 美味しかったです。
I baked "Mary's Queen of Pudding" on "British Bake Off" .
It was delicious and easy to make.
( )は 変更した部分です。
1.耐熱容器にバターを塗ります。
(直径18cmのものを使いました。もう少し幅広で浅い容器あるいは、半量が良いです)
2.食パンのへたや耳を切り取った白い部分をミキサーでパン粉にしたもの 75g、
(ほとんど耳とへたの自家製パン粉を使用しました)
を 1.に入れます。
3.上白糖50g、バター25g、牛乳600mlを鍋に入れ さらにレモンの皮のすりおろし
1個分 を入れ 沸騰しない程度に温めます。
4.卵黄3個をよく混ぜ 3.を少しずつ加えて 混ぜ、 2.にかけます。
5.天板に水を張り 150℃で30分 焼きます。冷まします。
(蒸し器で 30分 蒸しました)
6.ジャムを作ります。
砂糖 200g とミックスベリー200gは弱火で煮てから 冷まします。
(瓶詰めのマーマレードとイチゴジャムを使いました)
7.卵白3個に上白糖175gを少しずつ加えながら 角が立つまで泡立てます。
8.冷めたカスタードにジャムを塗り、その上にメレンゲをのせます。
ところどころ 角が立っているようにします。
9.130℃で25分焼きます。
(130℃で 50分ほど 焼きました)
Mary's Queen of Pudding
1. Butter on a heat proof container.
2. Make 75g breadcrumbs with crumb. and put it in 1.
3. Mix 50g caster sugar, 25g butter, 600ml milk and lemon zest and put them in a pan.
Make it warm not boil.
4. Mix 3 egg yolks well and then pour 3. little by little.
Then pour it into 2.
5. Pour water in a cookie sheet and place the container and bake 150℃ for 30 mins.
Let it cool down.
6. Boil 200g sugar and 200g mixed berries to make jam. Let it cool down.
7. Whip 3 egg whites adding 175g caster sugar little by little until stiff peaks form.
8. Spread jam on custard and put meringue.
9. Bake at 130℃ for 25 mins.
を作りました。
簡単で 美味しかったです。
I baked "Mary's Queen of Pudding" on "British Bake Off" .
It was delicious and easy to make.
( )は 変更した部分です。
1.耐熱容器にバターを塗ります。
(直径18cmのものを使いました。もう少し幅広で浅い容器あるいは、半量が良いです)
2.食パンのへたや耳を切り取った白い部分をミキサーでパン粉にしたもの 75g、
(ほとんど耳とへたの自家製パン粉を使用しました)
を 1.に入れます。
3.上白糖50g、バター25g、牛乳600mlを鍋に入れ さらにレモンの皮のすりおろし
1個分 を入れ 沸騰しない程度に温めます。
4.卵黄3個をよく混ぜ 3.を少しずつ加えて 混ぜ、 2.にかけます。
5.天板に水を張り 150℃で30分 焼きます。冷まします。
(蒸し器で 30分 蒸しました)
6.ジャムを作ります。
砂糖 200g とミックスベリー200gは弱火で煮てから 冷まします。
(瓶詰めのマーマレードとイチゴジャムを使いました)
7.卵白3個に上白糖175gを少しずつ加えながら 角が立つまで泡立てます。
8.冷めたカスタードにジャムを塗り、その上にメレンゲをのせます。
ところどころ 角が立っているようにします。
9.130℃で25分焼きます。
(130℃で 50分ほど 焼きました)
Mary's Queen of Pudding
1. Butter on a heat proof container.
2. Make 75g breadcrumbs with crumb. and put it in 1.
3. Mix 50g caster sugar, 25g butter, 600ml milk and lemon zest and put them in a pan.
Make it warm not boil.
4. Mix 3 egg yolks well and then pour 3. little by little.
Then pour it into 2.
5. Pour water in a cookie sheet and place the container and bake 150℃ for 30 mins.
Let it cool down.
6. Boil 200g sugar and 200g mixed berries to make jam. Let it cool down.
7. Whip 3 egg whites adding 175g caster sugar little by little until stiff peaks form.
8. Spread jam on custard and put meringue.
9. Bake at 130℃ for 25 mins.
よだれ鶏 Chinese dish of steamed chicken with a spicy sauce
蒸し暑い〜〜。
It's muggy today.
**よだれ鶏 Chinese dish of steamed chicken with a spicy sauce
**生ハムメロン Prosciutto and melon
**マロニーの酢の物 Bean-jelly strip Malony(R) with sweetened vinegar
**青梗菜とベーコンのガーリック炒め Stir-fried bok choy and bacon with garlic
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
**中華風チキンスープ Chinese-style chicken soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
It's muggy today.
**よだれ鶏 Chinese dish of steamed chicken with a spicy sauce
**生ハムメロン Prosciutto and melon
**マロニーの酢の物 Bean-jelly strip Malony(R) with sweetened vinegar
**青梗菜とベーコンのガーリック炒め Stir-fried bok choy and bacon with garlic
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
**中華風チキンスープ Chinese-style chicken soup
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月14日
ヤングコーンの豚肉巻き Pork and baby corn rolls
蒸し暑いです〜〜
It's muggy today.
**ヤングコーンの豚肉巻き Pork and baby corn rolls
**ズッキーニの唐揚げ Fried zucchini
**小松菜としめじの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and shimeji mushrooms
**三色なます Pickled daikon, cucumber and carrot
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
It's muggy today.
**ヤングコーンの豚肉巻き Pork and baby corn rolls
**ズッキーニの唐揚げ Fried zucchini
**小松菜としめじの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and shimeji mushrooms
**三色なます Pickled daikon, cucumber and carrot
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月13日
ハヤシライス Hashed beef rice
**ハヤシライス Hashed beef rice
**青梗菜とベーコンのガーリック炒め
Stir-fried bok choy and bacon with garlic
**ほうれん草としめじの煮物
Boiled spinach and shimeji mushrooms
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Cucumbers and cherry tomatoes salad
**キャベツ、ツナ、塩昆布の和え物
Cabbages, canned tuna and salt kelp salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月12日
鰤と大根の煮物 Simmered yellowtail and daikon
**鰤と大根の煮物 Simmered yellowtail and daikon
**スナップエンドウのガーリック炒め
Stir-fried snap peas with garlic
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**春菊のサラダ Edible chrysanthemum salad
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月11日
鶏とキャベツの甘辛炒め Stir-fried chicken and cabbages with salty-sweet sauce
少し蒸し暑いですね。
It's a little humid.
**鶏とキャベツの甘辛炒め Stir-fried chicken and cabbages with salty-sweet sauce
**青梗菜とベーコンのガーリック炒め
Stir-fried bok choy and bacon with garlic
**ほうれん草としめじの煮物 Boiled spinach and shimeji mushrooms
**トマトときゅうりのサラダ Salad with tomato and cucumber
**レタスと塩昆布のサラダ Salad with lettuce and salt-kep
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.