**ロールケーキ Cake roll
食後のデザートがないので ケーキを作ることにしました。
が、卵3個しか残ってないので それで作りました(通常4個使います)
今日は
卵3個、
小麦粉30g
コーンスターチ30g
砂糖 55g
バニラオイル
で作りました。
生クリームを泡立てて 砂糖を入れたつもりが塩だった。
暑い中 生クリームを買いに行き 仕上げました。
上に グリーンティの粉を振りかけ 大人風に。
終わりよければすべてよし♪
**トマト缶とサンマの蒲焼き缶の豆腐煮 Boilled canned tomato and canned saury kabayaki with tofu
(3〜4人分)
1.フライパンに油を引きニンニク1片のスライスを炒め 香りが立ったら
タマネギ中2個、しめじ1パック、にんじん1/3本などの野菜を加えて炒め、
トマト缶1缶を入れます。
2.1.の上に豆腐300gとサンマの蒲焼き缶2缶をのせ コンソメ、塩、こしょうをいれ
ふたをして 煮込みます。
3.小口切りの青ネギを散らします。
**なすとみょうがの和え物 Egg plant and Japanese ginger salad
1.なすび1本の薄切りとミョウガ3本の薄切りに軽く塩をしてもみ 水で洗って絞ります。
2.鰹節3g、昆布茶小1/2,ごま油大1,醤油少々を混ぜた中に1.を加えて和えます。
3.器に盛り 大葉の千切りをのせます。
**ゴーヤとクリームチーズのサラダ Bitter melon and cream cheese salad
1.ゴーヤ1/2本、タマネギ少々は薄くスライスし 塩もみしてから 水洗いして 絞ります。
クリームチーズ40gはさいころに切ります。
2.1.を醤油小1.5、酢小1.5、みりん小1/2 で和えます。
** Cake roll
There's no desert waiting for us after dinner
so I decided to bake a roll cake but there is only 3 eggs in the fridge (usually needs 4 eggs)
3 eggs.
30g cake flour
30g cornstarch
55g sugar
vanila oil
I mistook. I put salt instead of sugar in heavy cream.
So I went out to buy heavy cream in this heat.
Sprinkle greentea powder to show it adult-style
All is well that ends well♪
** Boiled canned tomato and canned saury kabayaki with tofu (for 3 to 4 people)
1. Oil a frying pan and stir fry sliced 1 clove of garlic until there's an aroma.
Add 2 m-sized onions, 1 pack of shimeji mushrooms and 1/3 carrots,
then add 1 canned tomato.
2. Put 300g tofu and 2 canned saury kayayaki.
Season with soup powder/paste, salt and pepper.
Put a lid on and simmer.
3. Sprinkle chopped green leeks.
** Egg plant and Japanese ginger salad
1. Cut 1 egg plant and 3 Japanese ginger into thin slices.
Salt them when they are tender, wring them dry.
2. Mix 3g dried bonito shaving, 1/2tsp kelp powder, 1tbsp sesame oil and a little soy sauce
then add 1. and toss them together.
3. Put 2. in individual dishes and put thin stripped green perilla on top.
** Bitter melon and cream cheese salad
1. Cut 1/2 bitter melon and 1/8 onion into thin slices.
Salt them when they are tender, wring them dry..
Cut 40g cream cheese into dice.
2. Mix 1. with 1.5tsp soy sauce, 1.5tsp vinegar and 1/2tsp sweet rice wine.