2019年05月17日
イワシのグリル・トマトドレッシング添え Grilled sardine with tomato dressing
**イワシのグリル・トマトドレッシング添え Grilled sardine with tomato dressing
「masakohime」さんを参照しました♪
イワシのグリルトマトドレッシング添え
(2人分)
1.じゃがいも2,3個は マッシュポテトにして バター10g、塩、こしょうで味付けし
冷めてから パセリのみじん切りを混ぜます。 4等分して 小判型にします。
2.イワシ4匹は 頭と骨と背びれを取り ハーブソルトとコショウを振ります。
3.トマト1個は皮を剥き 1cm角に切り 甘酢大2、パセリのみじん切り大1、
タバスコ数滴、オリーブオイル大1でトマトドレッシングを作ります。
4.1.に2.をのせ オーブントースターで イワシの皮に焦げ目がつくまで焼き
3.のトマトドレッシングをかけます。
**大根とさつま揚げの煮物 Boiled white radish and satsuma-age(deep-fried ball of fish paste)
(2人分)
1.大根7cm長さぐらいとさつま揚げ(イカ入りです)2枚は 棒状に切ります。
2.フライパンにごま油を引き 小口切りのたかのつめを炒め、
大根を入れて 炒めます。
次にさつま揚げを入れ 砂糖大2、みりん大1を加えて 炒めます。
3.ひたひたの水と醤油大2を入れて 煮汁が無くなるまで煮ます。
4.小口切りの青ネギを散らします。
**ゴーヤのお浸し Boiled bitter melon salad
1.ゴーヤは 熱湯で茹で 麺つゆ、だしの素、ごま油、かつお節で和えます。
**水ようかん Mizu youkan(soft adzuki-bean jelly)
(2,3個分)
1.水200ccに粉末寒天1/3本(1.5gぐらい)を入れ 火にかけてかき混ぜ
ながら溶かします。
2.1.に こしあん150gと砂糖大1(甘みは好みで)をいれ 弱火で練ります。
3.粗熱をとり 型に入れ 冷やし固めます。
** Grilled sardine with tomato dressing (for 2 people)
1. Peel 2 to 3 potatoes and boil them. Then mash them. Season with 10g butter,
salt and pepper. Let it cool down and mix chopped parsley.
Divide into 4 equal parts and shape them oval.
2. Remove heads and bones from 4 sardines. Season with herb-salt and pepper.
3. Peel 1 tomato and cut into cubes. Mix with 2tbsp sweetened vinegar, 1tbsp chopped
parsley, a few drops of tabasco and 1tbsp olive oil to make tomato dressing.
4. Put 2. on 1. Bake in an oven until lightly browned.
Pour tomato dressing over them.
** Boiled white radish and satsuma-age(deep-fried ball of fish paste) (for 2 people)
1. Cut 7cm length white radish and 2 satsumaage(with squid) into sticks.
2. Sesame oil in a frying pan and stir fry chopped red pepper.
Then add white radish and fry them.
Then add satsuma-age, 2tbsp sugar and 1tbsp sweet rice wine. Stir fry them.
3. Pour in just enough water to cover and add 2tbsp soy sauce. Simmer until
it becomes condensed.
4. Sprinkle chopped green leeks.
** Boiled bitter melon salad
1. Mix boiled bitter melon with seasoning soy sauce, soup powder, sesame oil and
dried bonito shavings.
** Mizu youkan(soft adzuki-bean jelly) (for 2 to 3 pieces)
1. Mix 200cc water and 1.5g powder agar. Melt over heat stirring continually.
2. Add 150g sweet smooth bean paste and 1tbsp sugar (or more) and mix them on low heat.
3. Let it cool slightly and pour it into molds and then place in a refrigerator to cool.