2024年04月30日
豆乳ブラマンジェ Blancmange with soy milk
豆乳でブランマンジェ。
ブラマンジェを食べるの久しぶりです。
I made blancmange with soymilk.
I haven't eaten blancmange in such a long time.
豆乳ブラマンジェ (2人分)
1.鍋に 豆乳200cc、コーンスターチ 15g、砂糖25g、塩少々を入れ
よく混ぜてから 火にかけ
弱火で 絶えず混ぜながら とろみが付くまで混ぜます。
2.バニラエッセンスを加えて 混ぜ
水で濡らした容器に入れ 冷まします。
Blancmange with soymilk (for 2 people)
1. Put 200cc soymilk, 15g cornstarch, 25g sugar and a pinch of salt in a pot.
Mix them together and stir it all the time on a low heat until thickened.
2. Add vanilla extract.
Pour in two containers moistened with water
旬の野菜の天ぷら♪ Seasonal vegetables tempura♪
妹が 旬の野菜を一杯くれので すてきな食卓になりました♪
My sister gave us many kinds of seasonal vegetables that we had a happy dining♪
**うど、たけのこ、タラの芽の天ぷら Tempura of udo, bamboo shoot and Japanese angelica tree
**二十日大根の甘酢和え Radish with sweetened vinegar
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**いわしの生姜煮 Simmered sardine with ginger
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
My sister gave us many kinds of seasonal vegetables that we had a happy dining♪
**うど、たけのこ、タラの芽の天ぷら Tempura of udo, bamboo shoot and Japanese angelica tree
**二十日大根の甘酢和え Radish with sweetened vinegar
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**いわしの生姜煮 Simmered sardine with ginger
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月29日
クリームパン Custard cream buns
マカロンで余った卵黄2個分で とりあえず カスタードクリームを作りました。
トーストに塗れば良いと思っていましたが、
クリームパンを焼くことにしました。
9個のクリームパンと3個のあんパンを焼きました。
雑な仕上がりになりましたm(_ _)m
I made custard cream with the remaining 2 egg yolks from the macaron.
I was able to bake 9 custard cream buns with the cream
so I baked 3 red bean buns with the dough too.
The recipe is for 12 custard cream buns.
クリームパン Custard cream buns
クリームパン12個分
1.強力粉 280g、 塩 小1, 砂糖 大2, 卵 30g、 バター 50g、
水 150cc、 ドライイースト 小1 を パン焼き器 「パン生地」でスタート。
2.12等分にして 丸め ラップをして 濡れ布巾をかぶせ 15分 ベンチタイム。
3.カスタードも 12等分します。
(カスタードは9個分しかなかったので 9等分して、小豆あんは3個丸めました)
4.生地を 10cmぐらいの 楕円形に伸ばします。
6.カスタードをのせ 半分に折り しっかり閉じます。
7.スケッパーなどで 切り目を 5カ所ぐらい 入れます。
(あんパンは 生地を丸く大きく広げて 餡をつつみ 上に桜の花の塩漬けを
軽く洗って しぼり のせました)
8.天板にクッキングシートを敷き 並べます。
9.オーブン 40℃ で 40分 2次発酵。
10.照り用の溶き卵を塗り、180℃で 13分 焼きます。
Custard cream buns (for 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
2. Put 280g bread flour, 1tsp salt, 2tbsp sugar, 30g beaten egg, 50g butter, 150cc water
and 1tsp dry yeast in a bread baking machine. Set it "DOUGH".
3. Divide the dough into 12 equal pieces and roll. Cover plastic film for 15 mins.
4. Divide the custard cream into 12 equal pieces and roll.
5. Flatten a dough ball into an oval and put a cream ball. Fold it in half and pinch the ends.
6. Make about 5 cuts with a scraper.
7. Spread a baking paper on a baking sheet.
8. Let the dough rise as a second rising for 40 mins. at 40℃.
9. Spread beaten egg on them.
10 Bake at 180℃ for 13 mins.
トーストに塗れば良いと思っていましたが、
クリームパンを焼くことにしました。
9個のクリームパンと3個のあんパンを焼きました。
雑な仕上がりになりましたm(_ _)m
I made custard cream with the remaining 2 egg yolks from the macaron.
I was able to bake 9 custard cream buns with the cream
so I baked 3 red bean buns with the dough too.
The recipe is for 12 custard cream buns.
クリームパン Custard cream buns
クリームパン12個分
1.強力粉 280g、 塩 小1, 砂糖 大2, 卵 30g、 バター 50g、
水 150cc、 ドライイースト 小1 を パン焼き器 「パン生地」でスタート。
2.12等分にして 丸め ラップをして 濡れ布巾をかぶせ 15分 ベンチタイム。
3.カスタードも 12等分します。
(カスタードは9個分しかなかったので 9等分して、小豆あんは3個丸めました)
4.生地を 10cmぐらいの 楕円形に伸ばします。
6.カスタードをのせ 半分に折り しっかり閉じます。
7.スケッパーなどで 切り目を 5カ所ぐらい 入れます。
(あんパンは 生地を丸く大きく広げて 餡をつつみ 上に桜の花の塩漬けを
軽く洗って しぼり のせました)
8.天板にクッキングシートを敷き 並べます。
9.オーブン 40℃ で 40分 2次発酵。
10.照り用の溶き卵を塗り、180℃で 13分 焼きます。
Custard cream buns (for 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
2. Put 280g bread flour, 1tsp salt, 2tbsp sugar, 30g beaten egg, 50g butter, 150cc water
and 1tsp dry yeast in a bread baking machine. Set it "DOUGH".
3. Divide the dough into 12 equal pieces and roll. Cover plastic film for 15 mins.
4. Divide the custard cream into 12 equal pieces and roll.
5. Flatten a dough ball into an oval and put a cream ball. Fold it in half and pinch the ends.
6. Make about 5 cuts with a scraper.
7. Spread a baking paper on a baking sheet.
8. Let the dough rise as a second rising for 40 mins. at 40℃.
9. Spread beaten egg on them.
10 Bake at 180℃ for 13 mins.
カレイの南蛮漬け Deep-fried flatfish, marinated in a spicy sauce
**カレイの南蛮漬け Deep-fried flatfish, marinated in a spicy sauce
**焼き舞茸とエノキ Grilled maitake mushrooms and enoki mushrooms
**ひじきの煮物 Simmered hijiki
**山の芋のニラソースかけ Chinese yam with Chinese chive sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
マカロン macaron
やっと、成功しました(形になった)♪
ピエも綺麗に出ています♪
失敗した原因は
ミキサーでアーモンドを粉にした 自家製アーモンドパウダーをつかっていたからで
粗い粉でした。
何度も失敗しているので 今回は成功させようと、
アーモンドプードルを買ってきて 作りました。
ピンクの色をつけています。和菓子と違って もう少し色をつけた方がよかったです。
ジャムを挟みました。
→→マカロンを参照しました♪
ピエも綺麗に出ています♪
失敗した原因は
ミキサーでアーモンドを粉にした 自家製アーモンドパウダーをつかっていたからで
粗い粉でした。
何度も失敗しているので 今回は成功させようと、
アーモンドプードルを買ってきて 作りました。
ピンクの色をつけています。和菓子と違って もう少し色をつけた方がよかったです。
ジャムを挟みました。
→→マカロンを参照しました♪
玉ねぎ、ソーセージなどのシチュー Stewed onion, wienerwurst and so on
朝ごはんのあと ランチまでの間に お菓子類を一杯食べ過ぎて、
上の二品 以外は 残してしまいましたm(_ _)m
夜に いただきました。
I ate a lot of sweets before lunch and
I only ate the above two dishes on the list.
I had the leftover dishes in the evening.
**玉ねぎ、ソーセージなどのシチュー
Stewed onion, wienerwurst and so on
**きゅうりとカニかまの酢の物
Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
ーーーーーーーーーー
**青梗菜とハムの炒め物 Stir-fried bok choy and ham
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月27日
鯛の煮付け Simmered sea bream in a broth
**鯛の煮付け Simmered sea bream in a broth
**山の芋のニラソースかけ Chinese yam with Chinese chive sauce
**ほうれん草としめじの煮物 Boiled spinach and shimeji mushrooms
**三色なます Cucumbers, daikon and carrots with sweetened vinegar
**色々野菜とカニかまのサラダ Salad with various vegetables and imitation crab meat
**豚汁 Pork miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月26日
ネモフィラ Baby blue eyes
長居植物園で ネモフィラ フェアー
**皿うどん Nagasaki noodle dish
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Cucumbers and cherry tomatoes salad
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**レンコンとごぼうの唐揚げ
Deep-fried lotus roots and burdocks
**色々野菜とカニかまのマヨ和え
Various kinds of vegetables and imitation crab meat dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
**皿うどん Nagasaki noodle dish
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Cucumbers and cherry tomatoes salad
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**レンコンとごぼうの唐揚げ
Deep-fried lotus roots and burdocks
**色々野菜とカニかまのマヨ和え
Various kinds of vegetables and imitation crab meat dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.