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2024年03月31日

ベニエ  Beignet

揚げドーナツのようなお菓子、 謝肉祭の時期に食べるようです。

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1.強力粉80g、薄力粉40g、砂糖20g、ドライイースト2g、卵25g、
  牛乳50g、バニラオイル少々、バター10gをパン焼き器「パン生地」で。
2.強力粉を振るった台の上に出し 空気抜きして
3.15cmx30cmぐらいに伸ばし 5p角に切り
4.中火ぐらいの油で揚げ、
5.粉砂糖を振りかけます。




1. Set 80g bread flour, 40g plain flour, 20g sugar, 2g dry yeast, 25g beaten eggs,
50g milk, vanilla extract, 10g butter in a bread baking machine. Start with " Bread Dough" .
2. Put 1. on the lightly floured work surface and punch.
3. Roll out the dough into about 15cm x 30cm then cut into 5cm squares.
4. Deep-fry in oil.
5. Sprinkle powdered sugar.


ピーカンパイ  Pecan Pie



ピーカンパイ   

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18cm タルト生地 1個

1.タルト生地 タルト生地/tart pastry に ピーカンナッツを敷き詰めます。
2.バター55g、砂糖50g、卵90g(2個弱)をよく混ぜ合わせ
  薄力粉40g、牛乳大3弱、バニラエッセンス少々、を混ぜ合わせ
  1.に流し入れ、
3.ピーカンナッツを飾ります。(ピーカンナッツは全量で150gぐらいです)
4.200℃のオーブンで20分焼きます。



Pecan Pie

1. Place pecan nuts on the tart pastryタルト生地/tart pastry
2. Mix 55g butter, 50g sugar, and 90g beaten eggs well.
Then add 40g plain flour, 3tbsp or less milk and vanilla extract. Mix them together.
Pour into 1.
3. Place pecan nuts over it. (we need about 150g pecan nuts in total)
4. Bake at 200℃ for 20 mins..





サバ缶、大根、平天の煮物  Boiled canned mackerel, da

30日 土曜日の大阪は 曇っています。
蒸し暑いです。

晴れたら 桜を見に行きたいなぁ。


It is cloudy and humid day in Osaka on 30th.

If it were sunny, I would go and see cherry blossoms.



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**サバ缶、大根、平天の煮物  Boiled canned mackerel, daikon and steamed fish cake

**菊芋のチジミ        Korean pancake with Jerusalem artichoke  

**ホウレンソウのお浸しと長芋 Boiled spinach in broth and Chinese yam

**菜の花の酢味噌和え     Colza blossoms dressed with miso and vinegar 

**きゅうりとカニかまの甘酢和え 
        Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月30日

雷乃発声  Kaminari-Sunawachi-Koe-wo-Hassu


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雷神図 尾形光琳    Raijin-zu(Thunder God) by Kourin Ogata


雷乃発声(かみなりすなわちこえをはっす)

3月30日 から 4月3日 ごろ。

仲春

遠くで雷の声がし始める。




Kaminari-Sunaachi-Koe-wo-Hassu.

Around March 30 to April 3.

Mid-Spring

Distant thunder.





牛肉と菜の花のオイスターソース炒め Stir-fried beef and Colza blossoms with oyster sauce

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**牛肉と菜の花のオイスターソース炒め
        Stir-fried beef and Colza blossoms with oyster sauce

**豆腐のキノコ餡かけ、永〇園の松茸吸い物風味
        Tofu and mushrooms with Matsutake mushroom flavored sauce

**菊芋の甘酢和え      Jerusalem artichoke with sweetened vinegar 

**レンコンとごぼうの唐揚げ Fried lotus roots and burdocks

**色々野菜のサラダ     Salad with various vegetables



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。


Every dish was delicious. Thank you..




2024年03月29日

イースタークロスバンズ(ホットクロスバンズ) Hot cross buns

イースターサンデー(24年3月31日)の2日前のグッドフライデー(24年3月29日)に食べます。


It is for Good Friday(03/29/2024) baked on Easter Sunday (03/31/2024). 


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イースタークロスバンズ(ホットクロスバンズ) Hot cross buns

9個 (20cmのスクエアー型)

1.強力粉300g、塩小2/3,バター35g、砂糖大2,牛乳+卵1個=210cc、
  ドライイースト小1,シナモン小2/3,ナツメッグ小1/3,クローブひとつまみ、
  コリアンダーひとつまみ、オールスパイス少々 を パン焼き器の「パン生地」でセット。

2.途中でレーズン80g投入。

3.空気抜きをして 生地を9等分に丸め はみ出たレーズンは 中に入れ込みます。

4.20cmスクエアー型に クッキングシートを敷き 生地を並べ 40℃で 30分 発酵させます。
  または、冷蔵庫で一晩 発酵させます。

5.薄力粉50gを水で溶き 絞り袋にいれ 5.に 十字を描きます。

6.200℃で 15分 焼きます。

7.鉄板のまま取り出し、
  牛乳大1と砂糖小1をまぜたつやだし液を 液がなくなるまで 何度も塗ります。
  10分ほどそのまま放置します。

8.バターをたっぷり塗って食べます。



Hot cross buns (for 9buns, 20cm square mold)

1. Set 300g bread flour, 2/3tsp salt, 35g butter, 2tbs sugar, milk + 1 egg = 210cc,
1tsp dry yeast, 2/3tsp cinnamon, 1/3tsp nutmeg, a pinch of clove, a pinch of coriander,
a bit of allspice in a bread baking machine with "bread dough".

2. Add 80g raisins while kneading the dough.

3, Punch it and divide into 9 pieces and make them balls.

4. Place the balls in a 20 cm sq. mold.
Let the dough rise for 30mins. at 40℃。

5. Mix 50g plain flour and water and put it into a pastry bag
Squeeze into a cross on each bun.

6. Bake at 200℃ for 15 mins.

7. Take out as it is on the baking sheet. 
Mix 1tbs milk and 1tsp sugar to make glazing liquid. and spread it on the buns
until all of the liquid is used.
Let it sit for 10 mins.

8.Spead butter when you eat it.







カレイのバターソテー、人参、ほうれん草、ジャガイモ添え Flounder roasted in butter, served with carrots, spinach and potatoes

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**カレイのバターソテー、人参、ほうれん草、ジャガイモ添え
         Flounder roasted in butter, served with carrots, spinach and potatoes

**ニラ玉    Stir-fried Chinese chives and eggs

**キュウリ、ワカメ、カニかまの酢の物
         Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar

**ホウレンソウのお浸しと長芋
         Boiled spinach and Chinese yam in broth

**ポテトサラダ Potato salad




どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月28日

カツ丼   Pork cutlet bowl

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**カツ丼           Pork cutlet bowl 

**菜の花の酢味噌和え     Colza blossoms dressed with vinegar and miso  

**菊芋の甘酢和え       Jerusalem artichoke with sweetened vinegar 

**カブの葉と薩摩揚げの煮物  Boiled turnip leaves and Satsuma-age

**ナメコの味噌汁       Miso soup with nameko mushrooms

**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken

**自家製ぬか漬け       Homemade pickled vegetables



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2024年03月27日

クルミ小女子(こうなご) Stir-fried Walnuts and young sand lance with salted and sweetened


「クルミ小少女(こうなご)」は、買うと結構良い値段ですが美味しいので すぐに無くなりますよね


一番最近に作ったクルミ小女子 さとう煮詰めすぎず、ゆるめにしたので 売っている物に近いです。
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以前作ったもの。砂糖を煮詰めすぎて カリカリになりました。これも美味しいですが。。。
これ、ブログにアップするのを忘れていました。
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1.「食べる小魚」40gとくるみ40g(適当に割る)はフライパンでからいりしてから
  取り出します。
2.フライパンをきれいに拭いて 砂糖大2.1/2、みりん大1,酒大1、醤油大1を弱火で
  砂糖が溶け とろみがついてきたら 1.を入れ 混ぜ、火を止めます。
3.クッキングシートに広げて 冷まします。



1. Stir fry 40g chopped walnuts and 40g young sand lance in a frying pan without oil.
2. Clean the frying pan and put 2.5tbsp sugar, 1tbsp mirin, 1tbsp rice wine and 1tbsp soy sauce
and boil it until it thickens. Then add 1. and mix them together. Turn the heat off.
3. Spread 2. on a parchment paper. Let it cool down.


雨です   It's been raining


寒くはありませんが、雨が降り続いています。

It's not cold but it's been raining.


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**筑前炊き        Simmered chicken and root vegetables

**焼き長芋甘辛だれ    Grilled Chinese yam with sweetened soysauce

**ホウレンソウのお浸し  Boiled spinach in broth

**キュウリとカニかまの甘酢和え 
       Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar

**キャベツのマヨ和え   Cabbage dressed with mayonnaise



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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