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2023年12月04日

パステル・デ・ナタ   Pastel de Nata

NCISのシーズン20で知りました。

I knew it on TV (NCIS s20)


IMG_20231204_061949.jpg
手前左は裏返した状態(渦を巻いています) the left one is turned over (swirling)

パステル・デ・ナタ(エッグタルトの原型といわれています。ポルトガルのお菓子) 6個

1.パイ生地を薄く 2mm厚さぐらいで 20cmx25cm広さに 伸ばします。
2.霧吹きをかけ 丁寧に細く巻いていき 6等分に切ります。
3.タルト型に立てておき 水をつけた手で 中心を押し、底を作って、周りを広げて
  器のようにします。
4.カスタードクリームを8分目ぐらい入れ 250℃で20分 焼きます。


カスタードクリーム(レンジで簡単バージョン)
卵黄1個、牛乳100cc、砂糖大2,薄力粉大1弱 を混ぜて レンジ600wで1分加熱。
混ぜてから、30秒加熱 再度 混ぜて、30秒加熱。。。


Pastel de Nata (6 pieces)

1. Roll out the pie dough to 2mm thickness, 20cm x 25cm width.
2. Mist it and then roll it thinly. Cut it into 6 pieces.
3. Put it upright in a mold.
Put your hand in water and push the top making the bottom and then
expand the surrounding area to make it like a vessel.
4. Put custard cream into the pie-cup until its 80% full.
Bake at 250℃ for 20mins.

Custard cream (simple one)
1. Put 1 egg yolk, 100cc milk, 2tbsp sugar and 1tbsp or less cake flour in a heat proof container.
Microwave it for 1 mins. and stir it. Microwave 30 secs and stir it... repeat them.






残りご飯で食パン   Bread with leftover rice

米粉パンは 二人とも気に入っていますが、米粉を作るのが面倒だなぁと思い。。。

そうだ!、残りご飯で作ったらどうだろう?。。。水加減は?。。。など思って検索したら。。。
なんとすでにたくさんの方々が作っていました(笑)
参考にさせてもらって、焼きました。


うまく焼けました。   It is nice!
IMG_20231203_070428.jpg


残りご飯で食パン(1斤)
1.まず冷凍されている残りご飯100gをレンチンして解凍。炊きたてのように
  熱々にします。
2.パンを焼くときの水140gの内、50ccほどと 1.をパン焼き器にいれ、
  「捏ねる」で5分〜7分 こねて(半殺し状態)にします。
3.それに水の残りを入れ 混ぜます(室温ぐらいになります)。
4.材料の 強力粉250g、砂糖20g、バター15g、塩3g、ドライイースト2.5g
  を入れ、普通に焼きます。

(ここでは、白米と16穀米入りご飯の半々で100gの残りご飯で、
時間がなかったので早焼き、焼き色薄い で焼きました)



We like bread with rice but it is hard to make rice powder.
I was wondering if I could make it with leftover rice...
and...
I searched on the internet.... There are...
A lot of people make the bread with leftover rice.


Referencing them....

I baked a bread with leftover rice.

1. First of all, microwave 100g leftover rice to freshly cooked rice-ish. (it is hot)
2. Put 1. and 50cc water (taken 50cc water from 140cc of water) in a bread baking machine
and set it "KNEAD" for 5mins to 7mins.
3. Add leftover water and mix them together. The temperature should be dropping to
room temperature.
4. Add 250g bread flour, 20g sugar, 15g butter, 3g salt and 2.5g dry yeast and bake it.











ひら天と大根の無水煮    Simmered deep-fried fish cake and daikon without soup



無水煮もリング揚げも 夫は TVで見たらしい。 美味しかった♪

These dishes(simmered without water and fried ring shaped one) were introduced on
cooking program on TV. My husband watched them.



IMG_20231203_110032.jpg


**平天と大根の無水煮    Simmered deep-fried fish cake and daikon without soup

**玉ねぎと竹輪のリング揚げ Fried onion and tube-shaped fish paste

**かぶらの甘酢和え     Turnip with sweetened vinegar

**ポテトサラダ       Potato salad

**ブロッコリーとミニトマトのマヨ和え
               Broccoli and cherry tomato with mayonnaise



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




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大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
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