2023年12月29日
大納会 The last session of the year
写真 PC ニュースより photo on the web
2023年12月29日 金曜日
大納会
一年が終りました。
お疲れ様でした。
みなさま、良い年をお迎えください♪
2023 December 29.
The last session of the year.
I wish you all the best in the new year!
カンノーリ Cannoli
イタリアのお菓子、カンノーリ
ゴッドファーザーやNCISのシーズン20で出てきます。
生地(10個)
1.卵黄1個とグラニュー糖10gを混ぜ合わせ、
さらに米油5gを加えて混ぜ合わせ、マルサラワイン(または白ワイン50cc)を
少しずつ加えて 混ぜ合わせます。
2.薄力粉130gをゴムべらで さっくり混ぜ合わせ 手で少し捏ねて ラップに包み
冷蔵庫で1時間休ませます。
3.生地を1mm厚さに伸ばし 直径10cmの丸形で抜きます。
(または 生地を10等分して 丸め 一つずつ 麺棒でのばします)
4.円筒タイプのコロネ型に巻き付け 巻き止まりに卵白を塗り 接着します。
(円筒のコロネ型の代用品として アルミフォイルで筒型に作ります)
5.低温から中温の油(170℃前後)で茶色くなるまで 転がしながら 揚げます。
6.油を切り 筒を抜き 良く冷まします。
クリーム
1.リコッタチーズ400gにグラニュー糖70gを加えてなめらかになるまで混ぜます。
リコッタチーズの代わりに 牛乳1リットルを60℃〜70℃に温め
(温度計が無いときは 小さい泡が出てきだしたら 火を止めます)
レモン汁大4を加えて 軽く混ぜ そのまま10分置き ザルにキッチンペーパーを
敷いて こします(30分から2時間そのままで)。
ホエーは パンケーキを焼くときに使うと良いです。
出来たリコッタチーズが足りない分は 生クリームを 7分立てにして加え
400gにします。
2.絞り袋に入れて 10本の筒に絞ります。
3.両端に ピスタチオダイスやチョコレートチップをトッピングします。
4.粉砂糖を振りかけます。
食べる度に クリームを絞り入れます(すぐに湿気てくるので)。
Cannoli (Italian sweets) 10 pieces
1. Mix 1 egg yolk and 10g granulated sugar
then add 5g rice oil and then 50cc Marsala wine (or white wine) little by little.
2. Add 130g plain flour and fold the dough using a rubber spatula in a cutting motion.
Then mix with your hands.
Wrap the dough in a plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
3. Roll out the dough to 1mm thickness and then cut into a round shape with a diameter
of 10cm.
4. Wrap around a cylinder mold. Make 10 pieces. Glue the end of the roll with egg white.
5. Deep fry in middle heat until lightly brown.
6. Let it cool down.
Cream
1. Mix 400g ricotta cheese and 70g granulated sugar until smooth.
2. Squeeze with a piping bag.
3. Decorate with chopped pistachio and/or chocolate chips
Sprinkle with powdered sugar
Pipe the cream when you eat it (because it gets humid)
ゴッドファーザーやNCISのシーズン20で出てきます。
生地(10個)
1.卵黄1個とグラニュー糖10gを混ぜ合わせ、
さらに米油5gを加えて混ぜ合わせ、マルサラワイン(または白ワイン50cc)を
少しずつ加えて 混ぜ合わせます。
2.薄力粉130gをゴムべらで さっくり混ぜ合わせ 手で少し捏ねて ラップに包み
冷蔵庫で1時間休ませます。
3.生地を1mm厚さに伸ばし 直径10cmの丸形で抜きます。
(または 生地を10等分して 丸め 一つずつ 麺棒でのばします)
4.円筒タイプのコロネ型に巻き付け 巻き止まりに卵白を塗り 接着します。
(円筒のコロネ型の代用品として アルミフォイルで筒型に作ります)
5.低温から中温の油(170℃前後)で茶色くなるまで 転がしながら 揚げます。
6.油を切り 筒を抜き 良く冷まします。
クリーム
1.リコッタチーズ400gにグラニュー糖70gを加えてなめらかになるまで混ぜます。
リコッタチーズの代わりに 牛乳1リットルを60℃〜70℃に温め
(温度計が無いときは 小さい泡が出てきだしたら 火を止めます)
レモン汁大4を加えて 軽く混ぜ そのまま10分置き ザルにキッチンペーパーを
敷いて こします(30分から2時間そのままで)。
ホエーは パンケーキを焼くときに使うと良いです。
出来たリコッタチーズが足りない分は 生クリームを 7分立てにして加え
400gにします。
2.絞り袋に入れて 10本の筒に絞ります。
3.両端に ピスタチオダイスやチョコレートチップをトッピングします。
4.粉砂糖を振りかけます。
食べる度に クリームを絞り入れます(すぐに湿気てくるので)。
Cannoli (Italian sweets) 10 pieces
1. Mix 1 egg yolk and 10g granulated sugar
then add 5g rice oil and then 50cc Marsala wine (or white wine) little by little.
2. Add 130g plain flour and fold the dough using a rubber spatula in a cutting motion.
Then mix with your hands.
Wrap the dough in a plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
3. Roll out the dough to 1mm thickness and then cut into a round shape with a diameter
of 10cm.
4. Wrap around a cylinder mold. Make 10 pieces. Glue the end of the roll with egg white.
5. Deep fry in middle heat until lightly brown.
6. Let it cool down.
Cream
1. Mix 400g ricotta cheese and 70g granulated sugar until smooth.
2. Squeeze with a piping bag.
3. Decorate with chopped pistachio and/or chocolate chips
Sprinkle with powdered sugar
Pipe the cream when you eat it (because it gets humid)
カレイの煮付け Simmered flounder
新米は 先日 奈良の叔母からいただいたもの。ぴかぴかで美味しい♪
エノキのカリカリ焼きは TVの料理番組を見て。
カレイの煮付けは すごく美味しかった。夫、腕を上げている♪
My aunt gave us the rice the other day. It is very good♪
My husband watched cooking show and made "crispy enoki mushrooms".
The simmered flounder was delicious. My husband has improved his skill in cooking.
**カレイの煮付け Simmered flounder
**えのきのカリカリ焼き Crispy enoki mushrooms
**白菜と竹輪の煮物 Boiled Chinese cabbage and tube-shaped fish paste cake
**きゅうりとカニかまの酢の物 Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
**ほうれん草と長いものサラダ Spinach and Chinese yam salad
**かぼちゃの味噌汁 Miso soup with Japanese pumpkin
**新米のごはん Newly harvested rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.