2023年12月18日
シュトーレン風パウンドケーキ Stollen-ish cake
クリスマスに向けて 家にある材料で お手軽なシュトーレン風ケーキ を焼きました。
I baked simple cake for Christmas.
with whatever ingredients I have at home.
シュトーレン風パウンドケーキ (パウンド型1台)
1.ラム酒に漬けたレーズン+オレンジピール+ナツメグ甘煮+ドライイチジクなど=140gを
ざく切りにします。
2.クルミ+アーモンド+ピスタピチなど=30g〜40gをざく切りにします。
3.室温に戻したバター100gと砂糖70gを白っぽくなるまで混ぜ、
4.溶き卵2個を 少しずつ加えて 混ぜます。
5.薄力粉100g、アーモンドパウダー20g、BP小1/2、シナモンパウダー小1/2,
カルダモンパウダー小1/2をふるって 4.に加えて ゴムべらで混ぜ合わせます。
6.さらに 1.のドライフルーツと 2.のナッツを加え 混ぜ合わせます。
7.型に流し入れ 表面を平らにして 180℃のオーブンで40分焼きます。
8.型から出して 冷めてから 粉砂糖を振りかけます。
Stollen-ish cake
1. Chop 140g (raisins + orange peel + dried fruits which are soaked in rum).
2. Chop 30g ~ 40g (walnuts + almonds + pistachio)
3. Mix 100g butter (room temperature) and 70g sugar until they turn white.
4. Add 2 beaten eggs little by little.
5. Shift 100g plain flour, 20g almond powder, 1/2tsp BP, 1/2tsp cinnamon powder,
and 1/2tsp cardamom powder. Then add to 4.
Fold the dough using a rubber spatula in a cutting motion.
6. Add 1. dried fruits and 2. nuts to 5. Mix them together.
7. Pour in a mold and Bake at 180℃ for 40 mins.
8. Remove from the mold and let it cool down. Then sprinkle powdered sugar.
このくらいの量が丁度良い Just the right amount
夫はいつもたくさん作って たくさん盛ってくれています。
今日は 食欲無いらしく(前日に食べ過ぎ)少なめ。
私には このくらいの量が丁度良い♪
My husband always helps large helpings of food.
It seems like he has no appetite(he ate too much the day before) and
the amount of food is small today.
It's just the right amount for me♪
**白菜とツナの煮物 Boiled Chinese cabbage and canned tuna
**菊芋の唐揚げ Fried Jerusalem artichoke
**菜の花の酢味噌和え Colza blossoms dressed with vinegar and miso
**ほうれん草とオクラのお浸し Boiled spinach and okra in broth
**きゅうり、わかめ、イカの酢の物
Cucumber, wakame and squid with sweetened vinegar
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.