2023年08月06日
茄子の肉巻き Eggplant and pork rolls
**茄子の肉巻き Eggplant and pork rolls
**モロヘイヤとオクラのお浸し Boiled Jew's mallow and okra in broth
**ササゲのゴマ和え Black-eyed peas dressed with sesame
**きゅうりとカニかまの酢の物
Cucumber and imitation crab sticks with sweetened vinegar
**カボチャの煮物 Boiled Japanese pumpkin
**ブロッコリーのマヨ和え Broccoli dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月05日
クレープシュゼット Crepe suzette
今朝は クレープシュゼット♪
クレープ生地
1.牛乳300cc、砂糖30g、玉子3個、溶かしバター15gを泡立器で混ぜ、
2.振るった小麦粉100gを入れ混ぜ、バニラエッセンスを入れ混ぜ
3.30分から1時間寝かします。
4.油を引いたフライパンで薄く焼き、返してサッと焼きます。
クレープ用マーマレードソース
1.バター40gとマーマレード100gを煮詰め オレンジキュラソー30cc
(またはブランデーなど)を入れ アルコールを飛ばして 火を止めます。
Crepe suzette for breakfast
Crepe shell
1.Mix 300cc milk, 30g sugar, 3 eggs and 15g melted butter until all the lumps are gone
2. Add shifted 100g plain flour and vanilla extract. Mix them well.
3. Let it sit for 30 mins to 1 hour.
4. Fly thinly in a pan with oil. Turn over and fly quickly.
Marmalade sauce
1. Boil down 40g butter and 100g marmalade and add 30cc orange curacao
then burn off alcohol. Turn off the heat.
クレープ生地
1.牛乳300cc、砂糖30g、玉子3個、溶かしバター15gを泡立器で混ぜ、
2.振るった小麦粉100gを入れ混ぜ、バニラエッセンスを入れ混ぜ
3.30分から1時間寝かします。
4.油を引いたフライパンで薄く焼き、返してサッと焼きます。
クレープ用マーマレードソース
1.バター40gとマーマレード100gを煮詰め オレンジキュラソー30cc
(またはブランデーなど)を入れ アルコールを飛ばして 火を止めます。
Crepe suzette for breakfast
Crepe shell
1.Mix 300cc milk, 30g sugar, 3 eggs and 15g melted butter until all the lumps are gone
2. Add shifted 100g plain flour and vanilla extract. Mix them well.
3. Let it sit for 30 mins to 1 hour.
4. Fly thinly in a pan with oil. Turn over and fly quickly.
Marmalade sauce
1. Boil down 40g butter and 100g marmalade and add 30cc orange curacao
then burn off alcohol. Turn off the heat.
鮭のフォイル包み焼き Foil-grilled salmon
**鮭のフォイル包み焼き Foil-grilled salmon
**ウリの煮物 Boiled gourd
**大根の葉の鮭明太子炒め Stir-fried leaves of daikon with salmon flakes and spicy cod roe
**キャベツのマヨ和え Cabbage dressed with mayonnaise
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**炊き込みリゾット Sea food risotto
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月04日
満月 Full moon
牛肉と舞茸とごぼうの煮物 Boiled beef, hen-of-the-woods and burdock
**牛肉と舞茸とごぼうの煮物 Boiled beef, hen-of-the-woods and burdock
**甘唐とウインナーのガーリック炒め Stir-fried sweet peppers and wienerwurst with garlic
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**モロヘイヤとオクラのお浸し Boiled Jew's mallow and okra in broth
**ポテトサラダ Potato salad
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月03日
にぎり寿司と巻き寿司 Sushi
**にぎり寿司と巻き寿司 Sushi
**玉造黒門越瓜の煮物 Boiled Tamatsukuri-Kuromon-Shirouri
**ブロッコリーと玉子のマヨ和え Broccoli and egg dressed with mayonnaise
**きゅうりとキクラゲの酢の物 Cucumber and Jew's ear with sweetened vinegar
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**薄揚げの味噌汁 Miso soup with thin deep-fried tofu
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月02日
カレーパン Curry bread
昨日のキーマカレーの残りで カレーパンを作りました。
失敗の様子をしていますが、 夫の作ったカレーが美味しかったのと生地も美味しいので、
カレーパンの味もとても良かったです♪
I made curry bread with the leftover keema curry.
It looks like a failure but the taste of keema curry my husband cooked was delicious and also
the dough tasted good so these curry bread were very good♪
カレーパン (8個)
Hoinkさんを参照しました→カレーパン
1.強力粉250g、砂糖10g、塩3g、水150cc、ドライイースト2g、バター5g を
パン焼き器の「パン生地」にセット。
2.ガス抜きし、8等分に丸め、10〜15分 濡れ布巾をかぶせて 休ませます。
3.カレーは 前日の キーマカレーの残りを使いました。
少し柔らかい気がしたのでアーモンドパウダー大1を加えています。
8等分します。
4.生地を手で平らにのばして(12cmぐらいの楕円形)半分の位置に3.をスプーン
(大さじスプーン山盛り1杯ぐらい)ですくってのせ、生地を半分に折り 端を閉じます。
閉じ目を下にして 置きます。
5.器に カップ1杯のパン粉を入れます。
水と刷毛(または霧吹き)を用意します。
6.4.の生地を左手にのせ 右手に刷毛を持ち 刷毛に水をつけ 生地の全面に塗ります。
それを パン粉の器に入れ 右手でパン粉をつけ、オーブンシートを敷いた天板に 並べます。
(こうすることで 手がパン粉まみれになるのを防ぐことができます)
7.オーブン40℃で 30分 発酵させます。 一回り大きくなるまで。
8.160℃ から 170℃ の油で 両面きつね色に 揚げます。
Curry bread (8buns)
1. Set bread-baking machine "dough" with 250g bread flour, 10g sugar, 3g salt,
150cc water, 2g dry yeast and 5g butter
2. Dived the dough into 8 equal pieces and make them balls.
Let the dough rest for 10 to 15 mins covered with a wet cloth.
3. Dived curry into 8 pieces.
4. Flatten the ball with your palm to about 12cm.
and put curry on it and hold in half. Stick the ends. Put seam-side down.
5. Put 1 cup bread crumbs in a bowl and brush and water.
6. Place 4. on your left hand and hold a brush on your right hand.
Water the brush and brush the dough.
Then put it in a breadcrumbs-bowl and coat with breadcrumbs with your right hand
and place on a parchment-lined baking sheet.
(if you do this, your hands won't cover with breadcrumbs)
7. Let the dough rise again as a second rising for 30mins at 40℃.
8. Deep fry them at 160℃ to 17℃ per side for 6mins.
失敗の様子をしていますが、 夫の作ったカレーが美味しかったのと生地も美味しいので、
カレーパンの味もとても良かったです♪
I made curry bread with the leftover keema curry.
It looks like a failure but the taste of keema curry my husband cooked was delicious and also
the dough tasted good so these curry bread were very good♪
カレーパン (8個)
Hoinkさんを参照しました→カレーパン
1.強力粉250g、砂糖10g、塩3g、水150cc、ドライイースト2g、バター5g を
パン焼き器の「パン生地」にセット。
2.ガス抜きし、8等分に丸め、10〜15分 濡れ布巾をかぶせて 休ませます。
3.カレーは 前日の キーマカレーの残りを使いました。
少し柔らかい気がしたのでアーモンドパウダー大1を加えています。
8等分します。
4.生地を手で平らにのばして(12cmぐらいの楕円形)半分の位置に3.をスプーン
(大さじスプーン山盛り1杯ぐらい)ですくってのせ、生地を半分に折り 端を閉じます。
閉じ目を下にして 置きます。
5.器に カップ1杯のパン粉を入れます。
水と刷毛(または霧吹き)を用意します。
6.4.の生地を左手にのせ 右手に刷毛を持ち 刷毛に水をつけ 生地の全面に塗ります。
それを パン粉の器に入れ 右手でパン粉をつけ、オーブンシートを敷いた天板に 並べます。
(こうすることで 手がパン粉まみれになるのを防ぐことができます)
7.オーブン40℃で 30分 発酵させます。 一回り大きくなるまで。
8.160℃ から 170℃ の油で 両面きつね色に 揚げます。
Curry bread (8buns)
1. Set bread-baking machine "dough" with 250g bread flour, 10g sugar, 3g salt,
150cc water, 2g dry yeast and 5g butter
2. Dived the dough into 8 equal pieces and make them balls.
Let the dough rest for 10 to 15 mins covered with a wet cloth.
3. Dived curry into 8 pieces.
4. Flatten the ball with your palm to about 12cm.
and put curry on it and hold in half. Stick the ends. Put seam-side down.
5. Put 1 cup bread crumbs in a bowl and brush and water.
6. Place 4. on your left hand and hold a brush on your right hand.
Water the brush and brush the dough.
Then put it in a breadcrumbs-bowl and coat with breadcrumbs with your right hand
and place on a parchment-lined baking sheet.
(if you do this, your hands won't cover with breadcrumbs)
7. Let the dough rise again as a second rising for 30mins at 40℃.
8. Deep fry them at 160℃ to 17℃ per side for 6mins.