妹からもらった 野菜総出演で 豊かな食卓♪
Vegetables my sister gave us made our table rich♪
**オクラ、大葉の鶏肉巻き Chicken, okura and green shiso rolls
**ズイキの酢味噌和え Taro stem with miso and vinegar
**小松菜のお浸し Boiled Japanese mustard spinach in broth
**ミョウガときゅうりの酢の物 Japanese ginger and cucumber with sweetened vinegar
**長いもの青じそ巻き Chinese yam and green shiso rolls
**親芋と薄揚げの煮物 Boiled taro and thin deep-fried tofu
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月15日
2023年08月14日
一杯の野菜 Many kinds of vegetables
ねばねば料理 Sticky food
大阪、外は37℃。
夏ばて予防に ねばねば料理。
The temperature outside is 37℃ in Osaka.
Sticky food will be good for the health.
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**モロヘイヤと大葉の昆布和え Jew's mallow and green shiso dressed with shaved kelp
**長芋とオクラのわさび醤油和え Chinese yam and okra dressed with wasabi and soy sauce
**冷麺 Korean cold noodles
**冷や奴 Chilled tofu
**ササゲのゴマ和え Black-eyed peas dressed with sesame
**きゅうりとトマトのオリーブオイル和え
Cucumber and tomato dressed with olive oil
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
夏ばて予防に ねばねば料理。
The temperature outside is 37℃ in Osaka.
Sticky food will be good for the health.
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**モロヘイヤと大葉の昆布和え Jew's mallow and green shiso dressed with shaved kelp
**長芋とオクラのわさび醤油和え Chinese yam and okra dressed with wasabi and soy sauce
**冷麺 Korean cold noodles
**冷や奴 Chilled tofu
**ササゲのゴマ和え Black-eyed peas dressed with sesame
**きゅうりとトマトのオリーブオイル和え
Cucumber and tomato dressed with olive oil
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月13日
シュークリーム Cream puff
シュークリーム(12個)
1.鍋にバター70gと水125ccを沸かし 沸騰したら火を止め
振るった薄力粉80gを入れ 木べらでなめらかになるまで 素早く混ぜます。
2.1.を弱火で 20秒ほど 焦がさないように 練り上げます。
3.火を止め 2.に よく溶いた全卵3個を少しずつ 混ぜ合わせます。
生地を持ち上げ ボトッと落ち その後木べらに3角形に垂れ下がるぐらいに
なったらストップ。
4.絞り袋にいれて オーブンシートを引いた天板に 直径4cmぐらいで
12個絞り出します。
指の先に水をつけて とがった先を軽くおさえて 平らにします。
5.霧吹きで水を全体にかけます。
6.190℃に温めたオーブンで 20分焼き、 次に180℃にして15分焼き、
焼き上がったら 5分から10分 オーブンに入れたままにしておきます。
7.冷めたらカスタードクリームを絞り入れます。
8.粉砂糖を振ります。
cream puff (12 pieces)
1. Put 70g butter and 125cc water in a pan and bring it to boil then turn off the heat.
Add 80g sifted cake flour and stir with a paddle quickly.
2. Then stir for 20 secs over low heat being careful not to scorch it.
3. Turn off the heat and add 3 beaten eggs little by little stirring quickly.
4. Put 3. in a pastry bag and squeeze 12 pieces of 4cm diameter
on a baking paper placed on a baking try.
Then push on the peak with your wet finger and make it flat.
5. Lightly mist the surface with water.
6. Bake at 190℃ for 20 mins then 180℃ for 15 mins.
Leave it for 5mins to 10mins. in the oven
7.. Let it cool then pipe custard cream in the puff.
8. Sprinkle powdered sugar on top.
*****************
カスタードクリーム(シュークリーム12個〜15個分) Custard cream
1.牛乳300mlを鍋に入れ 沸騰し始めたら(鍋の縁が泡だってきだしたら)火を止めます。
2.ボウルにグラニュー糖60gと卵黄3個を入れ 良くすりあわせます。
3.振るった薄力粉30gを加え 1.の牛乳を少しずつ注ぎます。
4.3.を鍋に移し 弱火でゆっくりとろみをつけます。
5.少し冷めたら 洋酒小2とコンデンスミルク15gを加えて混ぜます。
6.ホイップクリーム75gを混ぜ合わせます。
Custard cream (for 12 cream puffs to 15 cream puffs)
1. Put 300ml milk in a pan and boil until it is not but not boiling.
2. Put 60g sugar and 3 egg yolks in a boil and stir them well.
3. Add 30g shifted plain flour to 2. and pour 1. little by little.
4. Put 3. in a pan on low heat and stir until thickened.
5. Let it cool down and add 2tsp liquor and 15g condensed milk. Mix them together.
6. Mix 75g whipped cream to 5.
1.鍋にバター70gと水125ccを沸かし 沸騰したら火を止め
振るった薄力粉80gを入れ 木べらでなめらかになるまで 素早く混ぜます。
2.1.を弱火で 20秒ほど 焦がさないように 練り上げます。
3.火を止め 2.に よく溶いた全卵3個を少しずつ 混ぜ合わせます。
生地を持ち上げ ボトッと落ち その後木べらに3角形に垂れ下がるぐらいに
なったらストップ。
4.絞り袋にいれて オーブンシートを引いた天板に 直径4cmぐらいで
12個絞り出します。
指の先に水をつけて とがった先を軽くおさえて 平らにします。
5.霧吹きで水を全体にかけます。
6.190℃に温めたオーブンで 20分焼き、 次に180℃にして15分焼き、
焼き上がったら 5分から10分 オーブンに入れたままにしておきます。
7.冷めたらカスタードクリームを絞り入れます。
8.粉砂糖を振ります。
cream puff (12 pieces)
1. Put 70g butter and 125cc water in a pan and bring it to boil then turn off the heat.
Add 80g sifted cake flour and stir with a paddle quickly.
2. Then stir for 20 secs over low heat being careful not to scorch it.
3. Turn off the heat and add 3 beaten eggs little by little stirring quickly.
4. Put 3. in a pastry bag and squeeze 12 pieces of 4cm diameter
on a baking paper placed on a baking try.
Then push on the peak with your wet finger and make it flat.
5. Lightly mist the surface with water.
6. Bake at 190℃ for 20 mins then 180℃ for 15 mins.
Leave it for 5mins to 10mins. in the oven
7.. Let it cool then pipe custard cream in the puff.
8. Sprinkle powdered sugar on top.
*****************
カスタードクリーム(シュークリーム12個〜15個分) Custard cream
1.牛乳300mlを鍋に入れ 沸騰し始めたら(鍋の縁が泡だってきだしたら)火を止めます。
2.ボウルにグラニュー糖60gと卵黄3個を入れ 良くすりあわせます。
3.振るった薄力粉30gを加え 1.の牛乳を少しずつ注ぎます。
4.3.を鍋に移し 弱火でゆっくりとろみをつけます。
5.少し冷めたら 洋酒小2とコンデンスミルク15gを加えて混ぜます。
6.ホイップクリーム75gを混ぜ合わせます。
Custard cream (for 12 cream puffs to 15 cream puffs)
1. Put 300ml milk in a pan and boil until it is not but not boiling.
2. Put 60g sugar and 3 egg yolks in a boil and stir them well.
3. Add 30g shifted plain flour to 2. and pour 1. little by little.
4. Put 3. in a pan on low heat and stir until thickened.
5. Let it cool down and add 2tsp liquor and 15g condensed milk. Mix them together.
6. Mix 75g whipped cream to 5.
ミルクアイスキャンディ Milk popsicles
寒蝉鳴 Higurashi-Naku
薄揚げ、豚肉、なすびの煮物 Boiled thin deep-fried tofu, pork and eggplant
**薄揚げ、豚肉、なすびの煮物 Boiled thin deep-fried tofu, pork and eggplant
**小松菜のお浸し Boiled Japanese mustard spinach in broth
**きゅうりとワカメの酢の物 Cucumber and wakame with sweetened vinegar
**ブロッコリー、玉子、トマトのマヨ和え
Broccoli, boiled egg and cherry tomatoes dressed with mayonnaise
**色々野菜とチキンのサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2023年08月12日
チーズナンとオールドファッションドーナツ Cheese naan and old-fashioned doughnut
チーズナンで朝食。久しぶりに作りました。
奥のはオールドファッションドーナッツ(おやつ用)
Cheese naan for breakfast. I baked cheese naan for the first time in a while.
The one in the back is old-fashioned doughnuts for sweets.
チーズナン (6個)
強力粉 150g
薄力粉 50g
さとう 大1
バター 10g
塩 ひとつまみ
水 140cc
ドライイースト 小1強
以上を パン焼き器 「パン生地」で。
ラップに粉を振り その上に出し 6等分します。
スライスチーズ なら 4つ折りにして 生地に包みます。
6pチーズなら 1つずつ 包みます。
ピザ用ミックスチーズは丸めて 同じように包みます。
すこし休ませてから 油を引いてないフライパンに置き 蓋をして 弱火で
表裏各3分ほど焼きます。
Cheese naan (6pieces)
150g bread flour
50g cake flour
1tbsp sugar
10g butter
a pinch of salt
140cc water
1tsp or more dried yeast
Set them in a bread baking machine "DOUGH"
Then cut the dough into 6 equal pieces and wrap cheese .
Place them in a flying pan without oil and bake them 3 mins each side with a lid on.
オールドファッションドーナツ
(8個)
1.マーガリン40g と 砂糖70gを良く混ぜ合わせます。
2.さらに溶き卵1個、牛乳小1,バニラエッセンスを少しずつ加えて混ぜ合わせ、
3.振るった 薄力粉130g、強力粉70g、BP小1を加えて ヘラでさっくりまぜあわせ、
ひとまとめにし、1cm厚さに伸ばしてから ラップに包んで
冷蔵庫で30分寝かせます。
4.打ち粉をした型で抜きます(ペットボトルの胴の部分と口の部分を使っています)。
6.竹串で 切り込みを入れます(生地がだれてきたら冷蔵庫で冷やします)
7.160℃から170℃の油で まず、切り込みを入れていないほうを下にして
(切り込みをいれている側を上にする) 片面2分半づつ 両面を揚げます。
Old-fashioned doughnut
(for 8 pieces)
1. Mix 40g margarine and 70g sugar well.
2. Add 1 beaten egg, 1tsp milk and vanilla extract little by little.
3. Add shifted 130g plain flour, 70g bread flour and 1tsp BP and blend using a rubber spatula
in a cutting motion.
4. Dust bread flour on the dough and plastic wrap over it. Roll out the dough to
1cm thickness. and then cover with plastic wrap and let it sit in a refrigerator for 30 mins.
5. Then cut out doughnut shapes with floured cutter.
6. Make a cut with a toothpick or a skewer.
7. Deep fry at 160℃ to 170℃ in a vegetable oil. (deep fry no-cut-side first (then turn to the cut side ).
for 2mins and a half each side.
奥のはオールドファッションドーナッツ(おやつ用)
Cheese naan for breakfast. I baked cheese naan for the first time in a while.
The one in the back is old-fashioned doughnuts for sweets.
チーズナン (6個)
強力粉 150g
薄力粉 50g
さとう 大1
バター 10g
塩 ひとつまみ
水 140cc
ドライイースト 小1強
以上を パン焼き器 「パン生地」で。
ラップに粉を振り その上に出し 6等分します。
スライスチーズ なら 4つ折りにして 生地に包みます。
6pチーズなら 1つずつ 包みます。
ピザ用ミックスチーズは丸めて 同じように包みます。
すこし休ませてから 油を引いてないフライパンに置き 蓋をして 弱火で
表裏各3分ほど焼きます。
Cheese naan (6pieces)
150g bread flour
50g cake flour
1tbsp sugar
10g butter
a pinch of salt
140cc water
1tsp or more dried yeast
Set them in a bread baking machine "DOUGH"
Then cut the dough into 6 equal pieces and wrap cheese .
Place them in a flying pan without oil and bake them 3 mins each side with a lid on.
オールドファッションドーナツ
(8個)
1.マーガリン40g と 砂糖70gを良く混ぜ合わせます。
2.さらに溶き卵1個、牛乳小1,バニラエッセンスを少しずつ加えて混ぜ合わせ、
3.振るった 薄力粉130g、強力粉70g、BP小1を加えて ヘラでさっくりまぜあわせ、
ひとまとめにし、1cm厚さに伸ばしてから ラップに包んで
冷蔵庫で30分寝かせます。
4.打ち粉をした型で抜きます(ペットボトルの胴の部分と口の部分を使っています)。
6.竹串で 切り込みを入れます(生地がだれてきたら冷蔵庫で冷やします)
7.160℃から170℃の油で まず、切り込みを入れていないほうを下にして
(切り込みをいれている側を上にする) 片面2分半づつ 両面を揚げます。
Old-fashioned doughnut
(for 8 pieces)
1. Mix 40g margarine and 70g sugar well.
2. Add 1 beaten egg, 1tsp milk and vanilla extract little by little.
3. Add shifted 130g plain flour, 70g bread flour and 1tsp BP and blend using a rubber spatula
in a cutting motion.
4. Dust bread flour on the dough and plastic wrap over it. Roll out the dough to
1cm thickness. and then cover with plastic wrap and let it sit in a refrigerator for 30 mins.
5. Then cut out doughnut shapes with floured cutter.
6. Make a cut with a toothpick or a skewer.
7. Deep fry at 160℃ to 170℃ in a vegetable oil. (deep fry no-cut-side first (then turn to the cut side ).
for 2mins and a half each side.
ホッケの塩焼き Salted Hokke
煮物を出し忘れていたので 最初の写真と煮物入りの写真をひっつけてみました。
This picture is two photos edited together.
**ホッケの塩焼き Salted Hokke
**ウリの煮物 Boiled gourd
**オクラのトトロ昆布和え Okra dressed with shaved kelp
**きゅうりとキクラゲの酢の物 Cucumber and Jew's ear with sweetened vinegar
**色々野菜とチキンのサラダ Salad with various vegetables and chicken
**シジミの味噌汁 Freshwater clam miso soup
**ご飯 Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.