アフィリエイト広告を利用しています

梨ケーキ  Pear cake


梨ケーキ

IMG_20230824_063402 (1).jpg


(15cm 型)
1.梨2個の内 1個は 16等分し、もう1個は角切りにします。
2.1.を 砂糖30g、白ワイン50cc、レモン汁1/2個で 弱火で10分ほど、
  透明になるまで煮ます。
  (好みで シナモンを加えます。)
3.15cmケーキ型にクッキングシートを敷き、16等分した梨を隙間無く敷き詰めます。
  (芯側を上に皮側を下に並べるとよいです)
4.バター(あるいはサラダ油)50g、砂糖50g、玉子1個、BP小1/2,薄力粉50g
  角切りの梨を順に混ぜ 3.に流し入れます。
5.180℃で40分焼きます。
  冷ましてから ひっくり返します。



Pear Cake

(for 15cm cake pan)

1. Cut 1 pear into 16 wedges and cut 1 pear into cubes.
2. Simmer 1. with 30g sugar, 50cc white wine, 1/2 lemon juice for 10 mins. until they become
transparent.
( Add cinnamon powder, if you like)
3. Line the pan with baking paper. Spread the 16 wedges all over a surface.
4. Mix in order of 50g butter(or salad oil), 50g sugar, 1 egg, 1/2tsp BP, 50g plain flour and
the cubes. Then pour into the pan.
5. Bake at 180℃ for 40 mins.
Let it cool and then turn over.



豪華!   A luxurious meal!

IMG_20230823_103141.jpg


**にぎり寿司(市販)     Nigiri-sushi (store-bought)

**カニかまときゅうりの酢の物 Imitation crab meat and cucumber with sweetened vinegar

**ササゲのゴマ和え      Black-eyed peas dressed with sesame

**ほうれん草とベーコンのソテー、玉子添え
                Stir-fried spinach and bacon with boiled egg

**長いもの青じそ巻き     Chinese yam and green shiso rolls

**色々野菜のサラダ      Salad with various vegetables

**味噌汁           Miso soup




どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。


Every dish was delicious. Thank you.




2023年08月23日

綿柎開   Wata-no-Hanashibe-Hiraku


IMG_20210929_152638.jpg



綿柎開(わたのはなしべひらく)

8月23日 から 8月27日 ごろ。

初秋

綿を包むがくが開く。


Wata-no-Hanashibe-Hiraku

Around August 23 to August 27.

Early Autumn

Cotton Flowers bloom.


処暑   Shosho

CIMG0010.JPG


処暑(しょしょ)

8月23日 ごろ。

処暑を堺に夏の暑さが次第に和らぐと言われています。



Shosho

Around August 23.

Manageable heat.




昔ながらのスパゲティナポリタン Ketchup-seasoned pasta

IMG_20230822_103721.jpg


**スパゲティナポリタン     Ketchup-seasoned pasta

**キャベツのツナマヨ和え    Cabbage dressed with canned tuna and mayonnaise

**カブの葉のさばめんたい和え  Leaves of turnip dressed with mackerel and pollack roe

**ツルムラサキのお浸し     Boiled Indian spinach in broth

**ズイキの酢味噌和え      Taro stem with miso and vinegar


どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.




2023年08月22日

シナモンロール  Cinnamon rolls


IMG_20230822_144132.jpg

シナモンロール   
(9〜10個)

1.強力粉200g、薄力粉50g、砂糖大2、練乳大2,バター20g、塩小1/3、
  スキムミルク大1.5,水140cc、卵1/2個、ドライイースト小2/3
  をパン焼き器に 「パン生地」でセット。

2.取り出し ボールに入れ ラップをして 冷蔵庫で一晩寝かせます。

3.打ち粉をしたところに 2.を取り出し、軽く4つ折りにしてから丸めて、
  20cmx30cmぐらいに伸ばし 練乳(またバターまたは両方)を適量塗ります。
  多すぎると はみ出るので気を付けましょう。

4.砂糖大2にシナモン大1を混ぜたものを 振りかけます。
  さらに 刻んだレーズンやナッツを振り入れてもよいです。

5.手前から 巻きます。巻き終わりをしっかりと閉じます。
  9〜10等分にします。

6.18cmの角型にオーブンシートを敷き、5.を並べ
  または アルミカップに小分けに入れます。
  40℃で35分発酵します。

7.取り出して 卵を表面に塗ります。

8.170℃で25分焼きます。

9.粉砂糖を練乳で溶いたアイシングをかけます。


Cinnamon rolls (for 9 to 10 rolls)

1. Put 200g bread flour, 50g cake flour, 2tbsp sugar, 2tbsp condensed milk, 20g butter,
1/3tsp salt, 1.5tbsp skimmed milk, 140cc water, 1/2 beaten eggs, 2/3tsp dry yeast
in an automatic bread baking machine.
Set "bread dough"

2. Put it out and put it in a bowl and cover with plastic film. Let it sit for overnight in the refrigerator.

3. Take it out where it has been dusted. Fold it twice and then make it a ball.
Then roll out into a 20cm x 30cm rectangle.
Spread condensed milk(or butter or both if you wish) over it.(do not spread it too much)

4. Sprinkle 2tbsp sugar+1tbsp cinnamon powder over it.
You can sprinkle chopped nuts(such as almonds, walnuts and raisins)

5. Roll it from the front to the back and seal the end.
Cut it into 9 to 10 equal parts.

6. Place a baking paper on a 18cm square tin and put 5. or put in foil cups on a baking sheet.
Let the dough rise in 40℃ for 35mins until it doubles in size.

7. Take it out and brush beaten egg on the top of them.

8. Bake at 170℃ for 25 mins.

9. Icing (powdered sugar and condensed milk) on top.


ヤンニョムチキン   Yangnyeom chicken

IMG_20230821_104828.jpg


**ヤンニョムチキン      Yangnyeom chicken

**モロヘイヤと長芋      Jew's mallow and Chinese yam

**茄子の梅肉と塩昆布和え   Eggplant dressed with plum paste and salt kelp

**冬瓜の煮物         Boiled wax gourd

**ササゲのゴマ和え      Black-eyed peas dressed with sesame



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。

Every dish was delicious. Thank you.








2023年08月21日

あ〜、幸せ♪   I'm very happy♪

すごく美味しいステーキでした♪
幸せ♪

IMG_20230820_105249.jpg


**ステーキ(付け合わせ、エリンギ、しいたけ、かぼちゃ)
      Beef steak, served with king trumpet mushroom, shiitake mushroom and Japanese pumpkin

**カニかまときゅうりの酢の物 Imitation crab meat and cucumber with sweetened vinegar

**ズイキの酢味噌和え     Taro stem with miso and vinegar

**ツルムラサキのお浸し    Boiled Indian spinach in broth

**ポテトサラダ        Potato salad



どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。


Every dish was delicious. Thank you.




2023年08月20日

「VIEW OSAKA RIVERS」東松至朗著   "VIEW OSAKA RIVERS" by Shiro Tomatsu

図書館のカウンターは 長蛇の人でした。入り口のドアまで。
明日、休館だからでしょうか???


写真集ははじめて借りました。やっぱりプロは上手です。


IMG_20230820_103321.jpg



There was a long line-up for circulation counter at the library.
I wonder if the library is closed tomorrow???

I borrowed the photo book for the first time. I knew it. He is a professional photographer.


最新記事
検索
ファン
最新コメント
<< 2024年11月 >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
タグクラウド
プロフィール
sunshineさんの画像
sunshine
大阪在住 食べることが好き。コレステロールが一杯溜まっていたので、食事で改善しようと、3歩進んで2歩下がるの 気楽な食事療法をしています。
プロフィール
カテゴリアーカイブ
最新コメント