味噌造り講習会に参加してきました。
Making Miso workshop on February 20, 2024
1. Steam soy beans
2. Crash soy beans then let it cool down.
3. Mix malted rice with salt
4. Put it into some bags.
涼しいところに保管して 5月ごろから 食べれるようです。 楽しみです。
Store it in a cool place. We will be able to eat it around May.
I can't wait to see what it looks like when it's finished!
2024年02月20日
エスニック肉じゃが Japanese meat and potato stew with spicy sauce
雨が降っていますが 少し暖かいです。
It is raining but a little warm today.
**エスニック肉じゃが Japanese meat and potato stew with spicy sauce
**ブロッコリーの茎、ごぼう、人参のきんぴら
Broccoli stems, burdocks and carrots cooked in soy sauce
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**きゅうり、わかめ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**ブロッコリー、ミニトマト、卵のマヨ和え
Broccoli, cherry tomatoes and boiled egg with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年02月19日
土脉潤起 Tsuchi-no-Shou-Uruoi-Okoru
海老カツ Shrimp Cutlet
2024年02月18日
お食事サービス Helping food service
2024年02月17日
ホッケの塩焼き Salt-grilled Atka mackerel
夫、色々作りたいらしい。今日も 多かった
私は どうにか 全部いただきました。
夫は 残しています
お漬け物は 先日読んだ本に載っていた 「無印のお漬け物の素」 を買ってきて
漬けています♪ とっても簡単です。
My husband wants to cook various dishes. There was too much food today. too.
I ate them all but my husband left some dishes.
I bought a "Pickles powder of Mujirushi" . The book I read the other day, says the powder is good.
My husband made pickles with the powder♪ It is very easy.
**ホッケの塩焼き Salt-grilled Atka mackerel
**小松菜と豚肉の炒め物 Stir-fried Japanese mustard spinach and pork
**水菜と薄揚げの煮物 Boiled potherb mustard and thin deep-fried tofu
**カニかま、きゅうり、ワカメの酢の物
Imitation crab meat, cucumber and wakame with sweetened vinegar
**自家製漬け物(きゅうり、はくさい、人参)
Homemade pickles (cucumber, Chinese cabbage and carrot)
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年02月16日
残してしまった。 I left some dishes.
多すぎて食べられない。作った夫も残した(笑)。
This is too much to eat for me. My husband either (lol)
**すき焼き鍋 Sukiyaki hot pot
**ブロッコリーのマヨ和え Broccoli salad
食べたのは 上の2品。
すごく美味しかったです。ごちそうさまでした。
I ate these two dishes.
They were very delicious. Thank you.
以下は 残しました 夜、いただきます。
I left them. I'll eat them later.
**ピーマンと豚肉の炒め物 Stir-fried green pepper and pork
**ホウレンソウのお浸しと長芋 Boiled spinach in broth with Chinese yam
**きゅうり、わかめ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
2024年02月15日
豚肉、小松菜、厚揚のオイスターソース炒め Stir-fried pork, Japanese mustard spinach and thick deep-fried tofu with oyster sauce
**豚肉、小松菜、厚揚のオイスターソース炒め
Stir-fried pork, Japanese mustard spinach and thick deep-fried tofu with oyster sauce
**長芋のソテー Grilled Chinese yam
**大根の葉と薄揚げの煮物 Boiled leaves of daikon and thin deep-fried tofu
**ブロッコリーと竹輪の味噌和え Broccoli and tube-shaped fish paste cake with miso
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年02月14日
フォンダンショコラ Chocolate fondant
ハッピーバレンタイン♪ Wishing you happy Valentine's day♪
フォンダンショコラ
4個
1.チョコレート50g(板チョコ1枚)にバター40gを入れ レンチンして 溶かし、
砂糖10gと卵1個を入れ よく混ぜ合わせます。
2.薄力粉15gとココアパウダー10gを振るって 1.に加え混ぜます。
3.型に入れ オーブン170℃で 6,7分焼きます。
(ゆらしたら ゆれるぐらい)
Chocolate fondant (4 pieces)
1. Microwave 50g chocolate and 40g butter until they melt.
Add 10g sugar and 1 egg. Mix them together.
2. Shift 15g plain flour and 10g cocoa powder and mix with 1.
3. Pour into mold and bake at 170℃ for 6mins to 7mins.
(it will be gently swaying)