夫がオムライスを作った!! びっくり仰天! まずそう!!
それが、
すごく美味しかった♪
My husband make omelet rice!! I was astounded! It looks unappetizing .
But... it was delicious.♪ Yummy♪
**オムライス Omelet rice
**豚ヒレ肉のコーラ煮 Simmered pork tenderloin with coke
**タケノコと蕗の煮物 Boiled bamboo shoot and butterbur
**きゅうり、わかめ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月03日
2024年05月02日
サツマイモ蒸しパン Steamed bread with sweet potatoes
色々のサツマイモ蒸しパンを作っていますが、
この配合は美味しかったので 備忘録に。
I've been making many kinds of steamed bread with sweet potatoes
and I like the combination.
I will leave a note as a reminder.
(6個ぐらい)
1.HM 200g、卵2個、水+スキムミルク大3=200cc(または牛乳200cc)、
米油大2を混ぜます。
2.サツマイモは さいの目切りにして レンチン2分。
3.1.と2.を混ぜ 油を塗った容器に入れ 15分蒸します。
(6 pieces)
1. Mix 200g pancake mix, 2 eggs, 3tbsp skimmed milk + water = 200cc (or 200cc milk)
and 2tbsp vegetable oil.
2 Dice sweet potatoes and microwave for 2 mins.
3. Mix 1. and 2. and pour into oiled containers.
Steam for 15mins.
この配合は美味しかったので 備忘録に。
I've been making many kinds of steamed bread with sweet potatoes
and I like the combination.
I will leave a note as a reminder.
(6個ぐらい)
1.HM 200g、卵2個、水+スキムミルク大3=200cc(または牛乳200cc)、
米油大2を混ぜます。
2.サツマイモは さいの目切りにして レンチン2分。
3.1.と2.を混ぜ 油を塗った容器に入れ 15分蒸します。
(6 pieces)
1. Mix 200g pancake mix, 2 eggs, 3tbsp skimmed milk + water = 200cc (or 200cc milk)
and 2tbsp vegetable oil.
2 Dice sweet potatoes and microwave for 2 mins.
3. Mix 1. and 2. and pour into oiled containers.
Steam for 15mins.
新玉ねぎのポテチサラダ Spring onion with potato chips
「新玉ねぎのポテチサラダ」はTVで知りました。
簡単で美味しいです。
玉ねぎは体に良いし♪
We watched "Spring onion with potato chips" on TV.
It is easy to make and onions are good for you♪
**新玉ねぎのポテチサラダ Spring onions with potato chips
**カレイの唐揚げ Deep-fried righteye flounder
**カボチャのサラダ Japanese pumpkin salad
**二十日大根の葉と竹輪の煮物 Boiled radish leaves and tube-shaped fish paste cake
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
簡単で美味しいです。
玉ねぎは体に良いし♪
We watched "Spring onion with potato chips" on TV.
It is easy to make and onions are good for you♪
**新玉ねぎのポテチサラダ Spring onions with potato chips
**カレイの唐揚げ Deep-fried righteye flounder
**カボチャのサラダ Japanese pumpkin salad
**二十日大根の葉と竹輪の煮物 Boiled radish leaves and tube-shaped fish paste cake
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年05月01日
抹茶クッキー
今日 は ♪夏も近づく八十八夜♪ です。
ちなんで 抹茶を使ったクッキーを作りました。
見栄え悪い。
でも、
ホロホロで抹茶の味と香りで とても美味しい♪
It is 88th day of spring. Chatsumi(picking new leaves of tea) starts.
I baked cookies with tea.
They look bad
but
They are crumbly with flavor of tea. Delicious♪
抹茶クッキー (→→抹茶クッキー/maccha cookies を参照しました)
1.バター50gと砂糖13gを良くすり混ぜてから 振るった薄力粉55gと抹茶3.5gを
加え 混ぜ合わせ 刻んだクルミ25gを加えて 混ぜます。
2.ラップに包んで 1時間ほど休ませてから
3.1つ約6gの 小さいボールに丸めて
4.160℃で12分 焼きます。
5.冷めてから 粉糖と抹茶を混ぜて クッキーにまぶします。
Maccha cookies
1. Mix 50g butter and 13g sugar well and then add 55g plain flour and 3.5g maccha
Mix them well then add 25g chopped walnuts.
2. Wrap 1. in a plastic film and let it sit in the refrigerator for 1 hour.
3. Make it into some small balls(about 6g for 1 ball)
4. Bake at 160℃ for 12 mins.
5. Let them cool down and cover with powdered sugar and maccha.
ちなんで 抹茶を使ったクッキーを作りました。
見栄え悪い。
でも、
ホロホロで抹茶の味と香りで とても美味しい♪
It is 88th day of spring. Chatsumi(picking new leaves of tea) starts.
I baked cookies with tea.
They look bad
but
They are crumbly with flavor of tea. Delicious♪
抹茶クッキー (→→抹茶クッキー/maccha cookies を参照しました)
1.バター50gと砂糖13gを良くすり混ぜてから 振るった薄力粉55gと抹茶3.5gを
加え 混ぜ合わせ 刻んだクルミ25gを加えて 混ぜます。
2.ラップに包んで 1時間ほど休ませてから
3.1つ約6gの 小さいボールに丸めて
4.160℃で12分 焼きます。
5.冷めてから 粉糖と抹茶を混ぜて クッキーにまぶします。
Maccha cookies
1. Mix 50g butter and 13g sugar well and then add 55g plain flour and 3.5g maccha
Mix them well then add 25g chopped walnuts.
2. Wrap 1. in a plastic film and let it sit in the refrigerator for 1 hour.
3. Make it into some small balls(about 6g for 1 ball)
4. Bake at 160℃ for 12 mins.
5. Let them cool down and cover with powdered sugar and maccha.
鶏肉のネギ焼き Chicken and leek pan cakes
30日に「絵本読み聞かせ」の総会がありました。
新年度は 総会が多いです。
We had a meeting of "the read aloud picture books" on 30th.
April is the month when school begins a new school term.
There are many meeting like this at a new term
**鶏肉のネギ焼き Chicken and leek pan cakes
**玉ねぎのマヨ塩昆布だれ
Onion with mayonnaise and salt kelp sauce
**きゅうり、わかめ、カニかまの甘酢和え
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**セリとしめじの和え物
Water dropwort and shimeji mushrooms salad
**小松菜と薩摩揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月30日
豆乳ブラマンジェ Blancmange with soy milk
豆乳でブランマンジェ。
ブラマンジェを食べるの久しぶりです。
I made blancmange with soymilk.
I haven't eaten blancmange in such a long time.
豆乳ブラマンジェ (2人分)
1.鍋に 豆乳200cc、コーンスターチ 15g、砂糖25g、塩少々を入れ
よく混ぜてから 火にかけ
弱火で 絶えず混ぜながら とろみが付くまで混ぜます。
2.バニラエッセンスを加えて 混ぜ
水で濡らした容器に入れ 冷まします。
Blancmange with soymilk (for 2 people)
1. Put 200cc soymilk, 15g cornstarch, 25g sugar and a pinch of salt in a pot.
Mix them together and stir it all the time on a low heat until thickened.
2. Add vanilla extract.
Pour in two containers moistened with water
旬の野菜の天ぷら♪ Seasonal vegetables tempura♪
妹が 旬の野菜を一杯くれので すてきな食卓になりました♪
My sister gave us many kinds of seasonal vegetables that we had a happy dining♪
**うど、たけのこ、タラの芽の天ぷら Tempura of udo, bamboo shoot and Japanese angelica tree
**二十日大根の甘酢和え Radish with sweetened vinegar
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**いわしの生姜煮 Simmered sardine with ginger
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
My sister gave us many kinds of seasonal vegetables that we had a happy dining♪
**うど、たけのこ、タラの芽の天ぷら Tempura of udo, bamboo shoot and Japanese angelica tree
**二十日大根の甘酢和え Radish with sweetened vinegar
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**いわしの生姜煮 Simmered sardine with ginger
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月29日
クリームパン Custard cream buns
マカロンで余った卵黄2個分で とりあえず カスタードクリームを作りました。
トーストに塗れば良いと思っていましたが、
クリームパンを焼くことにしました。
9個のクリームパンと3個のあんパンを焼きました。
雑な仕上がりになりましたm(_ _)m
I made custard cream with the remaining 2 egg yolks from the macaron.
I was able to bake 9 custard cream buns with the cream
so I baked 3 red bean buns with the dough too.
The recipe is for 12 custard cream buns.
クリームパン Custard cream buns
クリームパン12個分
1.強力粉 280g、 塩 小1, 砂糖 大2, 卵 30g、 バター 50g、
水 150cc、 ドライイースト 小1 を パン焼き器 「パン生地」でスタート。
2.12等分にして 丸め ラップをして 濡れ布巾をかぶせ 15分 ベンチタイム。
3.カスタードも 12等分します。
(カスタードは9個分しかなかったので 9等分して、小豆あんは3個丸めました)
4.生地を 10cmぐらいの 楕円形に伸ばします。
6.カスタードをのせ 半分に折り しっかり閉じます。
7.スケッパーなどで 切り目を 5カ所ぐらい 入れます。
(あんパンは 生地を丸く大きく広げて 餡をつつみ 上に桜の花の塩漬けを
軽く洗って しぼり のせました)
8.天板にクッキングシートを敷き 並べます。
9.オーブン 40℃ で 40分 2次発酵。
10.照り用の溶き卵を塗り、180℃で 13分 焼きます。
Custard cream buns (for 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
2. Put 280g bread flour, 1tsp salt, 2tbsp sugar, 30g beaten egg, 50g butter, 150cc water
and 1tsp dry yeast in a bread baking machine. Set it "DOUGH".
3. Divide the dough into 12 equal pieces and roll. Cover plastic film for 15 mins.
4. Divide the custard cream into 12 equal pieces and roll.
5. Flatten a dough ball into an oval and put a cream ball. Fold it in half and pinch the ends.
6. Make about 5 cuts with a scraper.
7. Spread a baking paper on a baking sheet.
8. Let the dough rise as a second rising for 40 mins. at 40℃.
9. Spread beaten egg on them.
10 Bake at 180℃ for 13 mins.
トーストに塗れば良いと思っていましたが、
クリームパンを焼くことにしました。
9個のクリームパンと3個のあんパンを焼きました。
雑な仕上がりになりましたm(_ _)m
I made custard cream with the remaining 2 egg yolks from the macaron.
I was able to bake 9 custard cream buns with the cream
so I baked 3 red bean buns with the dough too.
The recipe is for 12 custard cream buns.
クリームパン Custard cream buns
クリームパン12個分
1.強力粉 280g、 塩 小1, 砂糖 大2, 卵 30g、 バター 50g、
水 150cc、 ドライイースト 小1 を パン焼き器 「パン生地」でスタート。
2.12等分にして 丸め ラップをして 濡れ布巾をかぶせ 15分 ベンチタイム。
3.カスタードも 12等分します。
(カスタードは9個分しかなかったので 9等分して、小豆あんは3個丸めました)
4.生地を 10cmぐらいの 楕円形に伸ばします。
6.カスタードをのせ 半分に折り しっかり閉じます。
7.スケッパーなどで 切り目を 5カ所ぐらい 入れます。
(あんパンは 生地を丸く大きく広げて 餡をつつみ 上に桜の花の塩漬けを
軽く洗って しぼり のせました)
8.天板にクッキングシートを敷き 並べます。
9.オーブン 40℃ で 40分 2次発酵。
10.照り用の溶き卵を塗り、180℃で 13分 焼きます。
Custard cream buns (for 12 buns)
1. Put 300cc milk, 12g skimmed milk, 15g butter, 60g sugar and 2 egg yolks
in a heat-proof container. Mix them well.
Then add 15g cake flour and 15g corn starch and mix them together.
Microwave it for 1 min. Remove it from the oven and mix well with a whisk.
Microwave it again for 2 mins then remove it from the oven and mix well with a whisk.
Then microwave it for 1 min. Mix well with a whisk to make custard cream.
Spread it on a cooking vat and cover it with a plastic film. Cool it in the refrigerator.
2. Put 280g bread flour, 1tsp salt, 2tbsp sugar, 30g beaten egg, 50g butter, 150cc water
and 1tsp dry yeast in a bread baking machine. Set it "DOUGH".
3. Divide the dough into 12 equal pieces and roll. Cover plastic film for 15 mins.
4. Divide the custard cream into 12 equal pieces and roll.
5. Flatten a dough ball into an oval and put a cream ball. Fold it in half and pinch the ends.
6. Make about 5 cuts with a scraper.
7. Spread a baking paper on a baking sheet.
8. Let the dough rise as a second rising for 40 mins. at 40℃.
9. Spread beaten egg on them.
10 Bake at 180℃ for 13 mins.
カレイの南蛮漬け Deep-fried flatfish, marinated in a spicy sauce
**カレイの南蛮漬け Deep-fried flatfish, marinated in a spicy sauce
**焼き舞茸とエノキ Grilled maitake mushrooms and enoki mushrooms
**ひじきの煮物 Simmered hijiki
**山の芋のニラソースかけ Chinese yam with Chinese chive sauce
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.