いつものように 一杯の野菜を持ってきてくれました♪
一番右端のふきは 自宅になっていたものだそうです。すごいね。
My sister gave us many kinds of vegetables♪
マカロン macaron
やっと、成功しました(形になった)♪
ピエも綺麗に出ています♪
失敗した原因は
ミキサーでアーモンドを粉にした 自家製アーモンドパウダーをつかっていたからで
粗い粉でした。
何度も失敗しているので 今回は成功させようと、
アーモンドプードルを買ってきて 作りました。
ピンクの色をつけています。和菓子と違って もう少し色をつけた方がよかったです。
ジャムを挟みました。
→→マカロンを参照しました♪
ピエも綺麗に出ています♪
失敗した原因は
ミキサーでアーモンドを粉にした 自家製アーモンドパウダーをつかっていたからで
粗い粉でした。
何度も失敗しているので 今回は成功させようと、
アーモンドプードルを買ってきて 作りました。
ピンクの色をつけています。和菓子と違って もう少し色をつけた方がよかったです。
ジャムを挟みました。
→→マカロンを参照しました♪
玉ねぎ、ソーセージなどのシチュー Stewed onion, wienerwurst and so on
朝ごはんのあと ランチまでの間に お菓子類を一杯食べ過ぎて、
上の二品 以外は 残してしまいましたm(_ _)m
夜に いただきました。
I ate a lot of sweets before lunch and
I only ate the above two dishes on the list.
I had the leftover dishes in the evening.
**玉ねぎ、ソーセージなどのシチュー
Stewed onion, wienerwurst and so on
**きゅうりとカニかまの酢の物
Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
ーーーーーーーーーー
**青梗菜とハムの炒め物 Stir-fried bok choy and ham
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月27日
鯛の煮付け Simmered sea bream in a broth
**鯛の煮付け Simmered sea bream in a broth
**山の芋のニラソースかけ Chinese yam with Chinese chive sauce
**ほうれん草としめじの煮物 Boiled spinach and shimeji mushrooms
**三色なます Cucumbers, daikon and carrots with sweetened vinegar
**色々野菜とカニかまのサラダ Salad with various vegetables and imitation crab meat
**豚汁 Pork miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月26日
ネモフィラ Baby blue eyes
長居植物園で ネモフィラ フェアー
**皿うどん Nagasaki noodle dish
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Cucumbers and cherry tomatoes salad
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**レンコンとごぼうの唐揚げ
Deep-fried lotus roots and burdocks
**色々野菜とカニかまのマヨ和え
Various kinds of vegetables and imitation crab meat dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
**皿うどん Nagasaki noodle dish
**きゅうりとミニトマトのサラダ
Cucumbers and cherry tomatoes salad
**小松菜と薄揚げの煮物
Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
**レンコンとごぼうの唐揚げ
Deep-fried lotus roots and burdocks
**色々野菜とカニかまのマヨ和え
Various kinds of vegetables and imitation crab meat dressed with mayonnaise
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月25日
霜止出苗 Shimo-Yamite-Nae-Izuru
鶏のステーキ、甘辛だれで Chicken steak with sweet and salty sauce
鶏のステーキの皮は たれが付いていて一番美味しいのでしょうが、
皮は好きではない(カリカリだと食べれます)ので 夫のお皿に移動。
The skin of chicken steak must be the most delicious part with the sauce
but
I do not like skins and gave the skin to my husband.
**鶏のステーキ、甘辛だれで Chicken steak with sweet and salty sauce
**冷や奴と山の芋、ニラだれで Cold tofu and Chinese yam with Chinese chive sauce
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**大根と薩摩揚げの煮物 Boiled daikon and Satsuma-age
**色々野菜とカニかまのサラダ Salad with various vegetables and imitation crab meat
**自家製茄子の漬け物とたくわん Homemade pickled eggplant and yellow pickled radish
**具だくさんの味噌汁 Miso soup with loaded with ingredients
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
皮は好きではない(カリカリだと食べれます)ので 夫のお皿に移動。
The skin of chicken steak must be the most delicious part with the sauce
but
I do not like skins and gave the skin to my husband.
**鶏のステーキ、甘辛だれで Chicken steak with sweet and salty sauce
**冷や奴と山の芋、ニラだれで Cold tofu and Chinese yam with Chinese chive sauce
**ホウレンソウのお浸し Boiled spinach in broth
**大根と薩摩揚げの煮物 Boiled daikon and Satsuma-age
**色々野菜とカニかまのサラダ Salad with various vegetables and imitation crab meat
**自家製茄子の漬け物とたくわん Homemade pickled eggplant and yellow pickled radish
**具だくさんの味噌汁 Miso soup with loaded with ingredients
**十六穀米入りご飯 Rice with 16 different kinds of cereals
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月24日
タルタルソース Tartar sauce
たっぷりのタルタルソースを作ってくれました。
そして
「一杯(たっぷり)やから ”足る、足る”ソースや♪」と夫(笑)
My husband made a lot of tartar sauce.
and
he said TARU・TARU tartar (the same pronunciation of "enough, enough" or "plenty")
**ぶりとイワシのフライ Deep-fried yellowtail and sardine
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
そして
「一杯(たっぷり)やから ”足る、足る”ソースや♪」と夫(笑)
My husband made a lot of tartar sauce.
and
he said TARU・TARU tartar (the same pronunciation of "enough, enough" or "plenty")
**ぶりとイワシのフライ Deep-fried yellowtail and sardine
**タケノコの木の芽和え Bamboo shoots with pepper-bud dressing
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**小松菜と薩摩揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and Satsuma-age
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年04月23日
レモンメレンゲタルト Lemon meringue tart
20cm型 1台分
タルト生地(タルト生地を作るときは 一度に2,3枚作っておくと便利です)
→→タルト生地/tart pasty
レモンカスタード;
1.練乳50cc+水150cc+スキムミルク大1強 (牛乳なら200ccで砂糖は60g)、
卵黄 2個、砂糖 大2、コーンスターチ 20g を湯煎にかけ まぜながら
火が通って固まってきたら 冷まします。
2.やや温かいぐらいのときに レモン汁1個分 と レモンの皮のすりおろし 1個分を
入れて 混ぜ合わせます。
メレンゲ
1.卵白2個を泡立て 途中2度ぐらいに分けて さとう20gを入れます。
ピンと角が立つまで 泡立てます。
タルト生地に レモンカスタードを敷き その上にメレンゲを置き 角を作り オーブン160℃で
15分焼きます。
** Lemon meringue tart (20cm mold)
Tart pasty
→→タルト生地/tart pasty
Lemon custard;
Mix 50cc condensed milk+150cc water+1tbsp or more skim milk (or 200cc milk, and 60cc sugar
instead of 2tbsp sugar),
2 egg yolks, 2tbsp sugar, 20g corn starch and make them in a double boiler stirring all the time.
Let it cool down. Before it gets cold, add 1 lemon juice and 1 lemon zest. Mix well.
Meringue;
1. Whip 2 egg whites until stiff peaks form adding 20g sugar.
Place lemon custard in the tart and then place meringue.
Bake at 160℃ for 15 mins.
筑前炊き Simmered chicken and vegetables
蒸し暑いです。少し動いただけで汗をかきます。
It’s a bit humid. I break a sweat just by moving a little.
**筑前炊き Simmered chicken and vegetables
**茄子の味噌炒め Stir-fried egg plants with miso
**ほうれん草のお浸し Boiled spinach in broth
**冷や奴 Cold tofu
**チキン入り色々野菜のサラダ
Salad with various vegetables with chicken
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.