2024年07月02日
さばソーメン Saba (mackerel) Somen Noodle
2024年07月01日
半夏生 Hange-Shouzu
お好み焼き Okonomiyaki
**お好み焼き(豚玉) Okonomiyaki
**長芋、オクラ、大根おろし
Chinese yam, okra, grated daikon salad
**きゅうり、ワカメ、カニかまの酢の物
Cucumber, wakame and imitation crab meat with sweetened vinegar
**万願寺唐辛子の炒め物 Stir-fried Manganji-temple sweet peppers
**水菜と薄揚げの煮物 Boiled potherb mustard and thin deep-fried tofu
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月30日
水無月(和菓子) Minazuki (Japanese sweets)
6月は水無月ですが、「水無月」という和菓子もあります。
『6月30日は水無月を食べる日です。
京都では1年のちょうど折り返しにあたるこの日に、この半年の罪や穢れを祓い、
残り半年の無病息災を祈願する神事「夏越祓(なごしのはらえ)」が行われます。』
『』 kanshundo.com より抜粋
Minazuki, Japanese sweets which is eaten on 30th of June to pray for good health.
1.小麦粉90g、米粉15g、さとう100g を混ぜ 水240ccを
少しずつ加えて 混ぜます。
大3ぐらい残しておきます。
2.型に流し入れ 強火で 20分 蒸します。
3.小豆あん100gをのせ 残しておいた 1.の大3の液をかけて 15分蒸します。
4.1時間ぐらい冷してから 三角形に切ります。
1. Mix 90g cake flour, 15g rice flour and 100g sugar and add 240cc water little by little.
Save 3tbsp for later.
2. Pour into a mold and steam on high for 20 mins.
3. Place 100g sweet red bean paste on 2. and pour 3tbsp batter from 1.
and steam for 15 mins.
4. Let it cool down and cut into triangles
螢! Firefly!
昨年は この時間まで起きていられなく 行けませんでした。
今年こそはと 昼寝したりして努力の結果(笑)、螢を見ることが出来ました。
ある方が自宅で螢を育てていて 一日だけ 見せていただけます。
たくさんの人が来ていて 1時間も並びました。
暗闇の中 ピカピカ光って いとおしかったです。
I couldn't stay up late last year.
Today is the day, I tried hard to wake up late taking a nap(lol), I could see fireflies
One man is growing fireflies at home and we can visit his garden to see them.
Fireflies are winking their light in the dark. So sweet.
水茄子の自家製漬け物 Homemade pickled Mizunasu(eggplant which can be eaten raw)
自家製水茄子の漬け物、漬けて2日目だそうです。
すごく美味しかった。いつまでも食べ続けていたい(笑)
Homemade pickled Mizunasu is pickled for two days.
It was delicious and could eat it forever(lol).
**イカと豆腐の煮物 Boiled squid and tofu
**ウリの甘酢和え Gourd with sweetened vinegar
**モロッコインゲンの炒め物 Stir-fried Italian flat beans
**水茄子の自家製漬け物
Homemade pickled Mizunasu(eggplant which can be eaten raw)
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年06月29日
メアリーさんのクルミのケーキ Mary's Frosted walnut layered Cake
「ブリティシュベイクオフ」の
メアリーズ フロステッド ウォールナッツ レイヤード ケーキ
(クルミ入りケーキ)
( )は 15.5cm型用の 材料です。
スポンジ用
1.バター225g(135g)と上白糖225g(135g)をクリーム状にします。
2.セルフライジングフラワー225g(135g)とBP小1(小0.6)を混ぜます。
(セルフライジングフラワー 薄力粉150g+BP小2 の割合で作ります)
3.クルミ100g(60g)は小さく刻みます。
4.全卵4個(2.5個)を溶き 1.に 少しずつ入れます。
卵が分離しそうになったら、4.の粉を大1ぐらい入れ 残りの卵を加えて 混ぜます。
5.4.の粉とクルミを入れて 粉っぽさがなくなるまで 混ぜます。
6.20cmの型3個(15.5cmの型 3個)に入れます。(型には油を塗り
クッキングシートを敷いておきます)。
表面をならします。
7.160℃で25分焼きます。
8.冷めてから 型から出します。
バタークリーム
1.室温に戻したバター125g(75g)と粉砂糖250g(150g)を使います。
粉砂糖の半分、バニラエッセンス少々、牛乳大1(大0.6)とバターを混ぜ、
途中 残りの粉砂糖を加えて混ぜます。
さらに大1(大0.6)の牛乳を加えて クリーム状になるまで混ぜます。
成形
1.スポンジの1枚目にバタークリームの1/3を塗り 2枚目を重ね、バタークリームの
1/3を塗り、更に重ねて上に残りのバタークリームを塗ります。
メレンゲ
上白糖350g(210g)、水大4(2.5)で砂糖が溶けたら
酒石英小1/4,卵白2個(1.2個)を加え 泡立器で8分だてくらいにします。
ケーキ全体に塗ります。
(ここでは 生クリームが余っていたので 生クリームを塗りました。)
クルミ、キャラメライズする。
クルミ10個(6個)は 砂糖を煮溶かしきつね色になったところにクルミを絡めて 乾かします。
それを ケーキの上に飾ります。
Mary's Frosted walnut layered Cake (From; British Bake Off)
Sponge Base
1. Mix 225g butter and 225g caster sugar until creamed.
2. Mix 225g self-raising flour and 1tsp BP.
3. Chop 100g walnuts.
4. Beat 4 eggs and add to 1. little by little.
Add 1tbsp flour if you need. Then add remaining eggs. Mix them together.
5. Add 4. and walnuts. Mix them together.
7. Pour into three 20cm-molds. (the molds are to be oiled and lined with parchment paper.
Smooth the top.
8. Bake at 160℃ for 25 mins.
Butter-cream
1. You need 125g soften butter and 250g powdered sugar.
First, mix half of the powdered sugar, vanilla extract, 1tbsp milk and butter.
Then add remaining powdered sugar.
Add 1tbsp milk and mix them until creamy.
Assemble
1. Spread 1/3 butter-cream on the top of the first layer of sponge base and
put the second sponge base on them.
Spread 1/3 butter cream and then the last sponge base on them and
spread the cream on the top.
Meringue
Dissolve 350g of caster sugar in 4tbsp of water.
Then add 1/4tsp cream of tartar and 2 egg whites.
Make 80% stiffness meringue.
Decorate the cake with the meringue.
(I used whipped heavy cream instead of meringue)
caramelize walnut.
Boil the sugar until it turned golden brown. Mix 10 walnuts. Dry them.
Put 10 walnuts on the cake.
メアリーズ フロステッド ウォールナッツ レイヤード ケーキ
(クルミ入りケーキ)
( )は 15.5cm型用の 材料です。
スポンジ用
1.バター225g(135g)と上白糖225g(135g)をクリーム状にします。
2.セルフライジングフラワー225g(135g)とBP小1(小0.6)を混ぜます。
(セルフライジングフラワー 薄力粉150g+BP小2 の割合で作ります)
3.クルミ100g(60g)は小さく刻みます。
4.全卵4個(2.5個)を溶き 1.に 少しずつ入れます。
卵が分離しそうになったら、4.の粉を大1ぐらい入れ 残りの卵を加えて 混ぜます。
5.4.の粉とクルミを入れて 粉っぽさがなくなるまで 混ぜます。
6.20cmの型3個(15.5cmの型 3個)に入れます。(型には油を塗り
クッキングシートを敷いておきます)。
表面をならします。
7.160℃で25分焼きます。
8.冷めてから 型から出します。
バタークリーム
1.室温に戻したバター125g(75g)と粉砂糖250g(150g)を使います。
粉砂糖の半分、バニラエッセンス少々、牛乳大1(大0.6)とバターを混ぜ、
途中 残りの粉砂糖を加えて混ぜます。
さらに大1(大0.6)の牛乳を加えて クリーム状になるまで混ぜます。
成形
1.スポンジの1枚目にバタークリームの1/3を塗り 2枚目を重ね、バタークリームの
1/3を塗り、更に重ねて上に残りのバタークリームを塗ります。
メレンゲ
上白糖350g(210g)、水大4(2.5)で砂糖が溶けたら
酒石英小1/4,卵白2個(1.2個)を加え 泡立器で8分だてくらいにします。
ケーキ全体に塗ります。
(ここでは 生クリームが余っていたので 生クリームを塗りました。)
クルミ、キャラメライズする。
クルミ10個(6個)は 砂糖を煮溶かしきつね色になったところにクルミを絡めて 乾かします。
それを ケーキの上に飾ります。
Mary's Frosted walnut layered Cake (From; British Bake Off)
Sponge Base
1. Mix 225g butter and 225g caster sugar until creamed.
2. Mix 225g self-raising flour and 1tsp BP.
3. Chop 100g walnuts.
4. Beat 4 eggs and add to 1. little by little.
Add 1tbsp flour if you need. Then add remaining eggs. Mix them together.
5. Add 4. and walnuts. Mix them together.
7. Pour into three 20cm-molds. (the molds are to be oiled and lined with parchment paper.
Smooth the top.
8. Bake at 160℃ for 25 mins.
Butter-cream
1. You need 125g soften butter and 250g powdered sugar.
First, mix half of the powdered sugar, vanilla extract, 1tbsp milk and butter.
Then add remaining powdered sugar.
Add 1tbsp milk and mix them until creamy.
Assemble
1. Spread 1/3 butter-cream on the top of the first layer of sponge base and
put the second sponge base on them.
Spread 1/3 butter cream and then the last sponge base on them and
spread the cream on the top.
Meringue
Dissolve 350g of caster sugar in 4tbsp of water.
Then add 1/4tsp cream of tartar and 2 egg whites.
Make 80% stiffness meringue.
Decorate the cake with the meringue.
(I used whipped heavy cream instead of meringue)
caramelize walnut.
Boil the sugar until it turned golden brown. Mix 10 walnuts. Dry them.
Put 10 walnuts on the cake.
キャベツとウインナーのシチュー Stewed cabbage and vienna sausage
2024年06月28日
パブロバ Pavlova
ひさしぶりに、パブロバ、焼きました。
メロンとブルーベリーしかなかったので、彩りに欠けてます。
I baked Pavlova for the first time in a long time.
I only had melon and blueberries. Lacking color.
パブロバ Pavlova
(直径約18cmぐらいのもの1個)
1.卵白3個を泡立て 砂糖150gを 数回に分けて入れ 泡立てます。
2.バニラオイル数滴、コーンスターチ小2,レモン汁小2を加え ヘラで混ぜ合わせます。
3.天板にオーブンシートを敷き 直径18cmぐらいの円にして 真ん中を少しくぼませます。
形を整えます。
4.130℃のオーブンで70分焼き、オーブンに入れたまま 2、3時間放置します。
5.生クリーム200mlに砂糖20g、バニラオイル数滴を入れ 泡立て、
4.に塗り(詰め)、フルーツなどをのせます。
Pavlova (the diameter is about 18cm)
1. Beat 3 egg whites adding 150g sugar little by little
2. Add 1 tsp vanilla extract, 2tsp cornstarch and 2tsp lemon juice to 1.
Mix them together.
3. Line a baking try with parchment paper and put 2. (diameter about 18cm circle).
and make a well in the center.
4.Preheat the oven to 130℃ and bake for 70 mins.
5. Turn the oven off and leave the door closed for 2,3 hours.
6. Put 200ml whipped cream or double cream with 20g sugar and 1tsp vanilla extract.
Put some fruits on it.
メロンとブルーベリーしかなかったので、彩りに欠けてます。
I baked Pavlova for the first time in a long time.
I only had melon and blueberries. Lacking color.
パブロバ Pavlova
(直径約18cmぐらいのもの1個)
1.卵白3個を泡立て 砂糖150gを 数回に分けて入れ 泡立てます。
2.バニラオイル数滴、コーンスターチ小2,レモン汁小2を加え ヘラで混ぜ合わせます。
3.天板にオーブンシートを敷き 直径18cmぐらいの円にして 真ん中を少しくぼませます。
形を整えます。
4.130℃のオーブンで70分焼き、オーブンに入れたまま 2、3時間放置します。
5.生クリーム200mlに砂糖20g、バニラオイル数滴を入れ 泡立て、
4.に塗り(詰め)、フルーツなどをのせます。
Pavlova (the diameter is about 18cm)
1. Beat 3 egg whites adding 150g sugar little by little
2. Add 1 tsp vanilla extract, 2tsp cornstarch and 2tsp lemon juice to 1.
Mix them together.
3. Line a baking try with parchment paper and put 2. (diameter about 18cm circle).
and make a well in the center.
4.Preheat the oven to 130℃ and bake for 70 mins.
5. Turn the oven off and leave the door closed for 2,3 hours.
6. Put 200ml whipped cream or double cream with 20g sugar and 1tsp vanilla extract.
Put some fruits on it.