2024年08月13日
レモンタルト Lemon tart
18cm型 1台分
タルト生地/tart crust
レモンカード;
1.牛乳 200cc、砂糖 110g、 卵黄 2個、コーンスターチ 30g を
耐熱ボウルに入れ よく混ぜてから レンジに 3分かけます。
2.取り出して 泡立器でよく混ぜ 3分レンチンし、
また取り出して よく混ぜ 30秒レンチンし、取り出して よく混ぜ、
固さを見て もう30秒レンチンします。
3.やや温かいぐらいのときに レモン汁1個分(約30cc〜40cc)を加えて混ぜ
30秒レンチンします。
4.表面が乾かないように レモンカードをラップで覆い、冷まします。
生クリーム200ccに粉砂糖20gを入れて 角が立つまで泡立てます。
仕上げ;
タルト生地に レモンカードを敷き詰め ホイップした生クリームをのせます。
** Lemon tart (18cm mold)
タルト生地/tart crust
Lemon curd
1. Mix 200cc milk, 110g sugar, 2 egg yolks, 30g corn starch in a heatproof container well.
Microwave for 3 mins.
2. Take it out from the oven and mix it well with a whisk and microwave for 3 mins again.
Take it out and whisk well then microwave for 30 secs. Do it another 30 secs.
3. While it is still warm, add 30cc~40cc lemon juice. Mix them well and microwave for 30 secs.
4. Cover with plastic film to prevent it from drying.
Whisk 200cc heavy cream with 20g powdered sugar until stiff peak.
Finishing tough;
Place lemon curd in the tart crust and decorate with whipped cream.
タルト生地 Tart crust
ブリティッシュベイクオフのメアリさんのレシピで
タルト生地を作りました。
卵Lサイズ1個なのに、間違って 卵Lサイズ 2個を溶き 入れていたら
おやっ? 柔らかすぎると思い 少し残しました。
出来悪いですが、余った生地で作ったクッキーはおいしかったので、
タルトも 味良しでした。
メアリーさんの分量は 28cm型 1台分 です。
18cm型 2台 にしました。
中力粉 225g
バター 100g
上白糖 50g
卵(L) 1個
水 大1
1.粉とバターを パン粉状にし、 砂糖を加えて、 溶き卵を少しずつ加えて
足らない分は 水で調整します。
2.粉を振った台に取り出し 丸めて 麺棒でのばし、型に入れ 縁は切り取り
3.フォークで穴を開け 冷蔵庫で10分から20分冷やし
4.クッキングシートを敷いて 重しをのせ
5.170℃で15分ほど焼きます。
This is Mary's (British Bake Off) recipe for 28cm tin.
I baked two crusts using 18cm tins.
225g plain flour
100g butter
50g caster sugar
1 large egg
1tbsp water
1. Mix flour and cold butter cut into small pieces and work quickly with your fingertips
and add sugar and beaten egg and water little by little
2. Put 1. on flour on a work surface and make it a ball.
Roll out the dough and place in a(two) mold(s). Cut the end.
3. Prick the surface of a dough with a folk and let it rest in the refrigerator for 10mins to 20 mins.
4. Place baking paper and put tart stones
5. Bake at 170℃ for 15 mins.
タルト生地を作りました。
卵Lサイズ1個なのに、間違って 卵Lサイズ 2個を溶き 入れていたら
おやっ? 柔らかすぎると思い 少し残しました。
出来悪いですが、余った生地で作ったクッキーはおいしかったので、
タルトも 味良しでした。
メアリーさんの分量は 28cm型 1台分 です。
18cm型 2台 にしました。
中力粉 225g
バター 100g
上白糖 50g
卵(L) 1個
水 大1
1.粉とバターを パン粉状にし、 砂糖を加えて、 溶き卵を少しずつ加えて
足らない分は 水で調整します。
2.粉を振った台に取り出し 丸めて 麺棒でのばし、型に入れ 縁は切り取り
3.フォークで穴を開け 冷蔵庫で10分から20分冷やし
4.クッキングシートを敷いて 重しをのせ
5.170℃で15分ほど焼きます。
This is Mary's (British Bake Off) recipe for 28cm tin.
I baked two crusts using 18cm tins.
225g plain flour
100g butter
50g caster sugar
1 large egg
1tbsp water
1. Mix flour and cold butter cut into small pieces and work quickly with your fingertips
and add sugar and beaten egg and water little by little
2. Put 1. on flour on a work surface and make it a ball.
Roll out the dough and place in a(two) mold(s). Cut the end.
3. Prick the surface of a dough with a folk and let it rest in the refrigerator for 10mins to 20 mins.
4. Place baking paper and put tart stones
5. Bake at 170℃ for 15 mins.
鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**鯛のあら炊き Simmered sea bream head and skin-on meat
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**カブの酢の物 Turnip dressed with sweetened vinegar
**空心菜の卵とじ Stir-fried Chinese water spinach with egg and garlic
**色々野菜のサラダ Salad with various vegetables
**きゅうりの自家製漬け物 Homemade pickled cucumbers and eggplants
**味噌汁 Miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年08月12日
寒蝉鳴 Higurashi-Naku
寒蝉鳴(ひぐらしなく)
8月12日 から 8月16日 ごろ。
初秋
蜩(ひぐらし)が鳴き始める。
→→ひぐらしの鳴き声/the buzz of evening cicadas
Higurashi-Naku
Around August 12 to August 16.
Early Autumn
Evening cicadas sing
ハンバーグ(レトルト)目玉焼き添え Hamburger steak(boil-in-the-bag) with sunny side up
**ハンバーグ(レトルト)目玉焼き添え
Hamburger steak(boil-in-the-bag) with sunny side up
チャーハン Fried rice
**茄子の味噌炒め Stir-fried eggplants with miso
**ウリとカニかまの酢の物 Gourd and imitation crab meat with sweetened vinegar
**ししとうとウインナーのガーリック炒め
Stir-fried sweet peppers and wienerwurst with garlic
**小松菜と薄揚げの煮物 Boiled Japanese mustard spinach and thin deep-fried tofu
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
2024年08月11日
妹から野菜をもらいました♪ My sister gave us vegetables♪
クイーン オブ プディング Queen of Pudding
100均のアルミのグラタン皿3個で作りました。
レシピ、分量は いつもと同じです。
This time, I baked Queen of Pudding using 3 aluminum gratin dish from a 100yen shop
The recipe and quantity are the same as usual.
クイーン オブ プディング/Queen of Pudding
レシピ、分量は いつもと同じです。
This time, I baked Queen of Pudding using 3 aluminum gratin dish from a 100yen shop
The recipe and quantity are the same as usual.
クイーン オブ プディング/Queen of Pudding
鶏の南蛮漬け Fried chicken marinated in spicy vinegar sauce
**鶏の南蛮漬け Fried chicken marinated in spicy vinegar sauce
**ツルムラサキのお浸し Boiled Indian spinach in broth
**ズッキーニのガーリック炒め Stir-fried zucchini with garlic
**きゅうりとカニかまの酢の物 Cucumber and imitation crab meat with sweetened vinegar
**チキン入り色々野菜のサラダ Salad with various vegetables and chciken
**アサリ入り味噌汁 Miso soup with clam
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.
トンカツ porkcutlet
暑すぎませんか?。。。 外にはでられません。
岡山のKちゃんが育てた野菜は どれも美味しかった。
カボチャで最後です。
ほくほくで 美味しい♪
Isn't it a bit too hot?... I cloud hardly go out
Every vegetable K-chan grew was delicious.
The last one is pumpkin.
It is soft and flaky texture of pumpkins♪
**トンカツ Pork cutlet
**ししとうのガーリック炒め Stir-fried sweet peppers with garlice
**カボチャの煮物 Simmered pumpkin
**ウリの酢の物 Gourd with sweetened vinegar
**モロヘイヤのお浸し Boiled Jew's mallow in broth
**豚汁 Pork miso soup
**ごはん Rice
どれも美味しかったです。ごちそうさまでした。
Every dish was delicious. Thank you.